Nagyvilág

Szlovénia öt év múlva megelőzheti életszínvonalban Olaszországot, mi a románokkal küzdünk majd

Jure Makovec / AFP
Robert Golob
Jure Makovec / AFP
Robert Golob
Szlovénia az életszínvonalat tekintve öt éven belül megelőzheti Olaszországot, miközben az IMF ugyanezen előrejelzése szerint Magyarország Romániával küzdhet majd 2029-ben, hogy megtartsa minimális előnyét. Mindennek dacára Ljubljanában a kormánybukás esélyeit latolgatják az elemzők. A kormányfő, Robert Golob „Magyar Péter-i sebességgel” vált népszerűvé két évvel ezelőtt, de azóta sokat veszített a támogatottságából. A Fidesz helyi szövetségesei, a jobboldali-illiberális ellenzék pedig „gyurcsányozós” módszerrel támadja.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, áprilisi trend-előrejelzései szerint Szlovénia az életszínvonalat, pontosabban a vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP-t tekintve 2029-re megelőzheti Olaszországot – írja a Bloomberg hírügynökség. Ezzel Szlovénia lehet az első olyan kelet-európai ország, amely az egyik legnagyobb nyugat-európai gazdaságot felül tudja múlni. Olaszország gazdasági erejét egyébként jelzi, hogy a hét fejlett ipari országot tömörítő G7 csoport tagja.

A szlovénok már most is megelőzik egyébként a spanyolokat, a portugálokat és a görögöket, így ha az olaszokat is lehagyják, akkor Dél-Európa minden jelentősebb államát felülmúlják életszínvonalban az évtized végére.

Persze az IMF-nek vannak más térképei is – az idővonalat böngészve kiderül, hogy például az olaszok még fejlettebbek lesznek 2029-ben a szlovénoknál (nem vásárlóerő-paritáson számítva az egy főre eső GDP-jük nagyobb lesz a délszláv országénál), de a trend egyértelmű: délnyugati szomszédunk gyorsabban fejlődik Itáliánál.

Összehasonlításul: 2029-re Magyarország nem Szlovéniával és Olaszországgal versenyez majd egy ligában, hanem Románia közelíti hazánkat a vásárlóerő-paritásos mutató szerint.

Magyar szemmel irigylésre méltó, hogy a szlovén GDP 2023 eleje óta folyamatosan növekszik. 2023 utolsó negyedévében 2,2 százalékos volt az éves szintű növekedés, ami a növekedési ütem gyorsulását is jelzi az egy negyedévvel korábbi 1,3 százalékhoz képest. Tavaly az egész évi növekedés 1,6 százalékos volt a szlovén statisztikai hivatal szerint, míg a magyar GDP 0,9 százalékkal zsugorodott a KSH adatai alapján.

A gazdasági növekedés mellett Szlovénia népessége is gyarapszik. Tavaly januárban 2 millió 117 ezer ember élt délnyugati szomszédunkban, az idén januárra a lélekszám 2 millió 124 ezerre kúszott fel, míg a hasonló magyar érték 15 ezer fős csökkenést jelez.

Szlovéniában mindössze 3,4 százalékos a munkanélküliség, és csökkenő trendet mutat: az előző három hónaphoz képest – ötezer fővel – 35 ezerre mérséklődött a tavalyi az utolsó negyedévben. A hazai munkanélküliség 4,4 százalékos a KSH szerint. A szlovéniai infláció 3 százalékra zsugorodott – ami Magyarországhoz képest igencsak jó eredmény, főleg, hogy a szlovénoknál ez a mutató csökken, nálunk viszont épp a legutóbbi adat minimális emelkedést mutat.

Ilyen gazdasági eredmények láttán azt gondolhatnánk, hogy Szlovéniában stabil a kormány helyzete. Ehhez képest a jobboldali ellenzék tüntetéseket szervez a kormány ellen, az elemzők a kabinet bukásának esélyeit tárgyalják szinte folyamatosan, a miniszterek pedig örülhetnek, ha egy évig meg tudják tartani a pozíciójukat. Egy elemzés szerint az eddigi két éve alatt hat miniszterétől vált meg a 2022-ben hatalomra került balliberális koalíciót vezető kormányfő, Robert Golob. Azaz

átlagosan négyhavonta bukik meg egy kormánytag Ljubljanában.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik