Gazdaság

Hosszú idő után ismét nőtt az infláció Magyarországon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Megszakadt a tavaly január óta tartó dezinfláció, most áprilisban ugyanis a tavaly év eleji csúcs óta először mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előző havinál magasabb mértékű áremelkedést éves alapon – írja a Világgazdaság. A KSH péntek reggeli adatközlése szerint áprilisban a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,7 százalékkal, míg a múlt hónaphoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek. Mindkét adat magasabb a márciusinál, akkor a drágulás mértéke 3,6 százalékos volt.

A Világgazdaság cikke szerint az áremelkedés leginkább két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt áprilisban jelentősen drágultak az üzemanyagárak, a KSH adatai szerint egy hónap alatt 3,5 százalékkal az előző hónaphoz képest. Ez önmagában legalább 0,2 százalékpontot adott hozzá a havi inflációhoz. Ugyancsak magyarázatot ad az infláció gyorsulására a szolgáltatások áremelkedése, amely egyre inkább fűti a hazai inflációt.

Jó hír viszont, és ezt a KSH mostani jelentése is megállapítja, hogy az élelmiszereknél egyre kisebb a drágulás mértéke, ezúttal mindössze 1 százalékos volt éves alapon. A lap szerint ugyanakkor drámától nem kell tartani, a következő hónapokban továbbra is a 4 százalékos szint közelében maradhat a pénzromlás üteme.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a friss adatokat úgy értelmezte, hogy „a korábbi hónapok trendjeinek megfelelően alacsony szinten maradt az infláció mértéke”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik