A következő élő közvetítés része „A Hamásznak szabadon kell bocsátania a túszokat, Izraelnek biztosítania kell a civilek védelmét”

Biden reméli, hogy jövő hétfőig megkötik a tűzszünetet

AFP
AFP

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, reméli, hogy jövő hétfőig megszületik a tűzszünet a gázai háborúban.

Nemzetbiztonsági tanácsadóm azt mondja, közel vagyunk

– nyilatkozta Biden, majd hozzátette: „Még nem végeztünk. Remélem, jövő hétfőn tűzszünet lesz.”

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője korábban azt mondta, hogy az elmúlt napokban „haladás” történt az izraeli túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokon, de továbbra sem világos, hogy a Hamász elfogadja-e a legutóbb javasolt megállapodást.

Előrelépést értünk el az Egyiptom, Izrael, az Egyesült Államok és Katar között folytatott beszélgetések során

– mondta Matthew Miller szóvivő.

A múlt héten széles körben kritizálták az Egyesült Államokat, amiért megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely azonnali tűzszünetet követel Gázában. Ehelyett saját ideiglenes tűzszüneti határozatot javasolt, amely arra is figyelmeztette Izraelt, hogy ne támadja meg a dél-gázai Rafah városát.
Az izraeli kormány azt állítja, hogy megkapta hadseregétől a civilek evakuálására vonatkozó terveket a Gázai övezet egyes részeiről az új szárazföldi hadműveletek előtt.

Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, hogy ne indítson ilyen offenzívát a városban, ahol sok olyan palesztin menekült él, akik Gáza más részeiről menekültek el.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik