Élő Nagyvilág

„A Hamásznak szabadon kell bocsátania a túszokat, Izraelnek biztosítania kell a civilek védelmét”

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Uniós biztos: Izraelnek nem szabad olyan lépéseket tennie, amelyekkel tovább ront a helyzeten

Arra kell összpontosítani, hogy a harcoknak azonnal véget vessenek, az emberéleteket megóvják, és arra, hogy kiszabadulhasson a még mindig fogva tartott mintegy 130 izraeli túsz – jelentette ki az Európai Bizottság válságkezelésért felelős uniós biztosa Strasbourgban kedden.

Janez Lenarcic az Európai Parlament plenáris ülésének az izraeli-palesztin konfliktusról és a tűzszünet szükségességéről folytatott vitáján a Gázai övezet katasztrofális a humanitárius helyzetére hívta fel a figyelmet, ahol, mint kiemelte, eddig mintegy 30 ezer ember vesztette életét, és becslések szerint legalább 60 ezer civil fog meghalni, ha nem lesz tűzszünet és nem lesz elérhető a humanitárius segítségnyújtás. Hangsúlyozta továbbá, hogy Izraelnek nem szabad megtámadnia Rafah városát, annak ugyanis hihetetlen humanitárius következményei lennének, továbbá hogy biztosítani kell az egyéni elszámoltathatóságot, mert a kollektív büntetés nem lehet megoldás a jelenlegi helyzetre.

Lenarcic szerint jelen körülmények között a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) munkája alapvető fontosságú Gázában, valamint a régió stabilitása szempontjából a palesztinokat befogadó szomszédos országokban és a ciszjordániai területeken. Így álláspontja szerint a finanszírozása fenntartásán keresztül lehetővé kell tenni az UNRWA munkájának folytatását.

A jeruzsálemi és a ciszjordániai helyzetre kitérve a biztos azt mondta, aggasztó a helyzet, egyrészt rombolás, másrészt újabb telepek építése miatt. Emellett – mint mondta – korlátozzák az ott lakó palesztinok mozgását, ahogy a zsidó telepesek részéről a palesztin lakosok ellen elkövetett erőszak is elharapódzott a Hamász októberi támadása óta. Emlékeztetett, az erőszakos telepesekkel szemben tervezett uniós szankciók bevezetésével 26 tagállam ért egyet, de a korlátozó intézkedések elfogadásához egyhangú döntésre van szükség. A tárgyalók továbbra is dolgoznak egy összehangolt megoldáson.

Végül egyértelművé tette, hogy a Hamásznak szabadon kell bocsátania a túszokat, Izraelnek pedig biztosítania kell a civilek védelmét, a humanitárius hozzáférést, fel kell lépnie az erőszakos telepessekkel szemben és nem szabad olyan lépéseket tennie, amelyekkel tovább ront a helyzeten. Lenarcic továbbá a környező országok szélsőségeseinek kijelentései és már tapasztalt akciói miatt aggodalmát fejezte ki a konfliktus kiszélesedését illetően. „A helyzet további romlásának kockázata áll fenn az egész régióban, ha nem cselekszünk határozottan. A régióban élő minden ember megérdemli, hogy biztonságban éljen, amit csak egy önálló palesztin állam létrehozása szavatolhat Izrael mellett” – tette hozzá a válságkezelésért felelős uniós biztos.

(MTI)

Hamász: Biden megjegyzése a tűzszünetről elhamarkodott

A Reuters jelentése szerint a Hamász egyik tisztségviselője azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök szavai a gázai tűzszünetről még koraiak. A tisztviselő az újságírónak azt mondta, hogy még mindig „komoly szakadék van a két fél között, amelyeket át kell hidalni”.

Közel 30 ezer halott Gázában

A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának közlése szerint az elmúlt 24 órában 96 palesztin halt meg és 172-en megsebesültek az izraeli csapatok akcióiban. Október 7. óta így összesen 29 878-an haltak meg és 70 215 ember sérült meg a térségben.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg megölt három palesztint Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg megölt három palesztint egy kedd reggeli összecsapás során Ciszjordániában – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség kedden. Ciszjordániában már legalább 400 palesztin vesztette életét október 7-e óta az izraeli katonákkal és telepesekkel történt összecsapások során. A Hamász fennhatósága alatti gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a háborúban már közel 30 ezer palesztin vesztette életét és majdnem 70 ezren sebesültek meg Gázában.

A múlt héten három palesztin fegyveres nyitott tüzet egy ellenőrzőpont közelében azon az úton, amely Jeruzsálemet összeköti a Holt-tengerrel, és az út mentén fekvő Maále Adumim telepesvárossal. A merényletben egy izraeli vesztette életét és tizenegyen megsebesültek. Válaszul Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter, a jobboldali, a telepeseket támogató Vallásos Cionisták párt elnöke bejelentette hogy több mint háromezer telepes lakás felépítését tervezik Ciszjordániában.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég bemutatott gázai rendezési terve teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is. A hosszú távú rendezést két pontban rögzíti a terv, amely szerint Izrael elutasítja a nemzetközi diktátumokat a palesztinokkal való végleges rendezésről, ami csak a felek közti közvetlen és előfeltétel nélküli tárgyalásokkal érhető el.

Izrael a dokumentum szerint elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését, mert ez szerintük jutalom lenne az október 7-i vérengzésért.

(MTI)

Biden reméli, hogy jövő hétfőig megkötik a tűzszünetet

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, reméli, hogy jövő hétfőig megszületik a tűzszünet a gázai háborúban.

Nemzetbiztonsági tanácsadóm azt mondja, közel vagyunk

– nyilatkozta Biden, majd hozzátette: „Még nem végeztünk. Remélem, jövő hétfőn tűzszünet lesz.”

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője korábban azt mondta, hogy az elmúlt napokban „haladás” történt az izraeli túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokon, de továbbra sem világos, hogy a Hamász elfogadja-e a legutóbb javasolt megállapodást.

Előrelépést értünk el az Egyiptom, Izrael, az Egyesült Államok és Katar között folytatott beszélgetések során

– mondta Matthew Miller szóvivő.

A múlt héten széles körben kritizálták az Egyesült Államokat, amiért megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely azonnali tűzszünetet követel Gázában. Ehelyett saját ideiglenes tűzszüneti határozatot javasolt, amely arra is figyelmeztette Izraelt, hogy ne támadja meg a dél-gázai Rafah városát.
Az izraeli kormány azt állítja, hogy megkapta hadseregétől a civilek evakuálására vonatkozó terveket a Gázai övezet egyes részeiről az új szárazföldi hadműveletek előtt.

Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, hogy ne indítson ilyen offenzívát a városban, ahol sok olyan palesztin menekült él, akik Gáza más részeiről menekültek el.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik