A következő élő közvetítés része Oroszország 77 ukrán katona holttestét küldte haza, az USA nukleáris fegyvereket telepítene Angliába

Európai ruszofóbiáról értekezett Putyin a leningrádi csata nyolcvanadik évfordulóján

Olga MALTSEVA / POOL / AFP
Olga MALTSEVA / POOL / AFP

A leningrádi csata nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek szombaton Oroszországban. A második világháború egyik nagy csatájaként ennek különös jelentősége van az orosz emlékezetpolitikában. Vlagyimir Putyin orosz elnök ez alkalomból szombaton részt vett egy második világháborús emlékmű leleplezésén. Beszédében előkerült az orosz-ukrán háború kezdete óta gyakran hangoztatott európai „ruszofóbia” de az elnök emberi jogi szempontból bírálta a balti államokat is.

„A balti államokban emberek tízezreit fosztják meg emberi mivoltától, megfosztják őket legalapvetőbb jogaiktól, és üldöztetésnek teszik ki” – idézte Putyin szavait a Reuters. A hírügynökség szerint ezzel az elnök az oroszokat érintő migrációs szigorításokra utalt. Moszkva már korábban is többször vádolta idegengyűlölettel és az orosz kisebbségek „másodosztályúként” való kezelésével a balti államokat.

A kijevi rezsim Hitler cinkosait, az SS embereit magasztalja. (…) Számos európai országban a ruszofóbiát állami szintre emelték

– így Putyin. Szerinte a németek célja akkor az volt, hogy ellopják a Szovjetunió erőforrásait és kiirtsák az ország népét.

Ukrajna, amely a Szovjetunió részeként maga is elszenvedője volt a hitleri Németország pusztításainak rendre visszautasítja az ilyen összehasonlításokat, amelyek ukrán nézőpontból a hódító háború hamis igazolásként szolgálnak.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik