Élő Nagyvilág

Oroszország 77 ukrán katona holttestét küldte haza, az USA nukleáris fegyvereket telepítene Angliába

MTI/EPA/Orosz Nyomozóbizottság
MTI/EPA/Orosz Nyomozóbizottság

Az előző nap eseményeiről itt számoltunk be.

Európai ruszofóbiáról értekezett Putyin a leningrádi csata nyolcvanadik évfordulóján

A leningrádi csata nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek szombaton Oroszországban. A második világháború egyik nagy csatájaként ennek különös jelentősége van az orosz emlékezetpolitikában. Vlagyimir Putyin orosz elnök ez alkalomból szombaton részt vett egy második világháborús emlékmű leleplezésén. Beszédében előkerült az orosz-ukrán háború kezdete óta gyakran hangoztatott európai „ruszofóbia” de az elnök emberi jogi szempontból bírálta a balti államokat is.

„A balti államokban emberek tízezreit fosztják meg emberi mivoltától, megfosztják őket legalapvetőbb jogaiktól, és üldöztetésnek teszik ki” – idézte Putyin szavait a Reuters. A hírügynökség szerint ezzel az elnök az oroszokat érintő migrációs szigorításokra utalt. Moszkva már korábban is többször vádolta idegengyűlölettel és az orosz kisebbségek „másodosztályúként” való kezelésével a balti államokat.

A kijevi rezsim Hitler cinkosait, az SS embereit magasztalja. (…) Számos európai országban a ruszofóbiát állami szintre emelték

– így Putyin. Szerinte a németek célja akkor az volt, hogy ellopják a Szovjetunió erőforrásait és kiirtsák az ország népét.

Ukrajna, amely a Szovjetunió részeként maga is elszenvedője volt a hitleri Németország pusztításainak rendre visszautasítja az ilyen összehasonlításokat, amelyek ukrán nézőpontból a hódító háború hamis igazolásként szolgálnak.

Az orosz csapatok lelőttek egy testvérpárt

Több orosz támadásról beszámoltak Ukrajna-szerte szombaton, némelyiknek halálos áldozata is volt.

  • Egy orosz csapat ma reggel lelőtt egy testvérpárt a Szumi régió Hotin nevű községében – közölte a regionális katonai közigazgatás. A testvérpár az 5 km-es határzónában fekvő Andriivka faluban élt.
  • Szintén az orosz erők nyolc rakétacsapást mértek a polgári infrastruktúrára a donyecki és a herszoni régiókban – közölte reggeli tájékoztatóján az ukrán fegyveres erők vezérkara.
  • Több mint százhúsz település került tüzérségi tűz alá a Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv régiókban.
  • Beriszlavban egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült az orosz dróncsapásokban – közölte Olekszandr Prokudin, a herszoni regionális kormányzó.

(The Guardian)

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából pénteken Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 4124-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5884-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok nukleáris fegyverek elhelyezését tervezi Nagy-Britanniában

Egy jelentés szerint az Egyesült Államok 15 év után ismét nukleáris fegyverek telepítését tervezi az Egyesült Királyságban Oroszország fenyegetése miatt. A Telegraph szerint

a hirosimai bombánál háromszor erősebb robbanófejeket helyeznének el a Királyi Légierő lakenheath-i állomásán, Suffolkban.

A The Guardian szemléje szerint az Egyesült Államok korábban nukleáris rakétákat helyezett már el Lakenheathben, de 2008-ban eltávolította azokat, miután a hidegháborús fenyegetés megszűnt Moszka felől. Az újság által megismert Pentagon-dokumentumok felfedik a légibázis új létesítményére vonatkozó beszerzési szerződéseket.

Oroszország 77 ukrán katona holttestét küldte haza

Ukrajna pénteken közölte, hogy Oroszország 77 katona holttestét küldte haza – írja az AFP hírügynökség – napokkal azután, hogy egy orosz katonai szállítógép lezuhant, és kétségbe vonták, hogy azon ukrán hadifoglyok utaztak, akiket fogolycserére szállítottak.

Moszkva és Kijev is vádakat fogalmazott meg a gép lezuhanása kapcsán. Az oroszok szerint az ukrán erők lőtték le a gépet, ezzel 65 ukrán halálát okozták, ugyanakkor az ukránok szerint nincs arra bizonyíték, hogy a foglyok a gépen utaztak.

Az AFP megjegyzi, úgy tűnik, hogy a 77 holttest hazaszállításának nincs köze az oroszországi nyugat-belgorodi régióban szerdán lezuhant repülőgéphez.

„A hazaszállítás előkészületei hosszú ideje folytak” – áll az ukrán hadifoglyok kezelésével foglalkozó koordinációs parancsnokság közleményében.

Több száz elfogott foglyot szabadítottak ki a háború során több tucatnyi tárgyalás során, de Oroszország azon állításai, hogy Ukrajna lelőtt egy ukrán foglyokat szállító repülőgépet, megkérdőjelezi az ilyen cserék jövőjét – írták.

Olvasói sztorik