A következő élő közvetítés része A török parlament megszavazta a svéd NATO-csatlakozást

Reuters: Kedden tárgyal a svéd NATO-csatlakozásról a török parlament

A török parlament január 23-án kedden vitatja meg Svédország NATO-tagsági kérelmét – közölte három parlamenti forrás a Reuters hírügynökséggel.

A cikk szerint miután a parlament valószínűleg kedden jóvá is hagyja a javaslatot, Tayyip Erdogan elnök várhatóan aláírja azt, és ezzel lezárul egy hosszadalmas folyamat, amely Ankara néhány nyugati szövetségesét nyugtalanította.

Svédország és Finnország 2022-ben, Oroszország ukrajnai inváziója után kérte a katonai szövetséghez való csatlakozását. A NATO-tag Törökország azonban kifogást emelt, mert szerinte a két ország olyan csoportokat véd, amelyeket Ankara terroristáknak tart.

Törökország tavaly áprilisban támogatta Finnország tagsági kérelmét, de Magyarországgal együtt megvárakoztatta Svédországot, arra hivatkozva, hogy szigorítania kell az álláspontját a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) helyi tagjaival szemben, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorista csoportként tart számon.

Erdogan októberben a svéd jegyzőkönyv ratifikálását F-16-os vadászrepülőgépek Törökországnak történő értékesítésének amerikai jóváhagyásához kötötte. A Fehér Ház támogatja az eladást, bár nincs egyértelmű időkeret, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyja-e azt, és Törökországnak a kongresszusban némi ellenállással kell szembenéznie a NATO-bővítés késleltetése és az emberi jogi helyzete miatt.

A török külügyminiszterrel, Hakan Fidannal folytatott megbeszélések után ugyanakkor Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy várhatóan Törökország hamarosan ratifikálja Svédország NATO-tagsági kérelmét.

A török parlament külügyi bizottsága végül decemberben jóváhagyta a pályázatot a ratifikációs folyamat első lépéseként.

A magyar oldalon ezzel szemben egyelőre nem látszik előrehaladás: az MSZP ugyan kezdeményezte egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását, de Orbán Viktor egyelőre inkább a svéd miniszterelnökkel akar tárgyalni.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik