Közélet

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az MSZP a svéd NATO-csatlakozás ügyében

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) Országgyűlési Képviselőcsoportja rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi, hogy a képviselők elfogadhassák a Svédországnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot – jelentette be a párt kedden.

A Bloomberg hétfőn magas rangú forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a török parlament még ezen a héten szavazni fog a svéd NATO-csatlakozásról. Az Észak-atlanti Szerződés tagországai közül már csak Magyarországnak és Törökországnak kell ratifikálnia a svéd csatlakozást, és korábban a magyar kormány többször is azt hangoztatta, hogy nem a magyarok lesznek az utolsók, akik megszavazzák. Ahhoz viszont, hogy ez teljesüljön, a következő napokban össze kell ülnie a képviselőknek.

Az MSZP közleményében megjegyezte, hogy már másfél éve van az Országgyűlés előtt Svédország NATO-csatlakozásának ügye és másfél éve blokkolják Orbán Viktor fideszes „bátor emberei” a ratifikációt. „Ezért 2022 szeptembere óta minden parlamenti ülésen kezdeményeztük ennek az ügynek a napirendre vételét, de a fideszesek minden alkalommal a napirendre vétel ellen szavaztak”, írta a párt, hozzátéve:

Orbánék ezzel az értelmetlen színjátékkal felbecsülhetetlen károkat okoztak Magyarországnak, és szégyent hoztak ránk, magyar emberekre. Az elfogadás dátumát, a késlekedés okait érintő hazudozásokkal, a Borat-szerű fideszes delegáció kiküldésével eredményt nem értek el, előadásuk legfeljebb Putyinnál arathatott sikert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik