Nagyvilág europoli

Az Európai Bizottság a nemzeti konzultációt, a kormány az Európai Bizottságot cáfolta

Vörös Szilárd / MTI
Vörös Szilárd / MTI

Brüsszel az elmúlt években sok százezer euróval támogatott palesztin szervezeteket. A támogatás egy része a Hamász terrorszervezethez is eljutott. Európában bevándorlók tömegei ünneplik a közel-keleti terrortámadásokat, így a Brüsszel által ösztönzött bevándorlás révén a terrorizmus ma már Európát is fenyegeti

– áll a legújabb nemzeti konzultációban, amire most cáfolat érkezett Brüsszelből.

A Telex szúrta ki, hogy az Európai Bizottság közzétette a jelentését, miszerint felülvizsgálták a támogatási rendszereiket, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a palesztinoknak szánt uniós támogatások nemkívánatos helyekre jutottak volna – például hamászos terroristákhoz. A bizottság sajtóközleménye szerint a felülvizsgálat kimutatta, hogy a testület ellenőrzési mechanizmusai és a meglévő biztosítékok – amelyeket az elmúlt években jelentősen megerősítettek – jól vizsgáztak.

Ismertették, hogy a felülvizsgálat keretében először operatív átvilágításra került sor, hogy a projektek megvalósíthatóságát a helyszínen kialakult új helyzet fényében értékeljék. E lépés keretében 75,6 millió euró értékben azonosítottak nem megvalósítható projekteket, amelyeket a helyszínen meghatározandó új prioritások fényében átprogramoznak a palesztinok támogatására. Ez főként olyan nagy infrastrukturális programokat érint, amelyek megvalósítása a jelenlegi körülmények között nem lehetséges. Második lépésként a testület kockázatértékelést végzett, amelyhez minden végrehajtó partnertől tájékoztatást kért a meglévő ellenőrzési mechanizmusaikról. A bizottság további intézkedéseket határozott meg, például uszításellenes záradékoknak az új szerződésekbe történő beillesztését és ezek szigorú alkalmazásának folyamatos ellenőrzését.

Az MTI közlése szerint a felülvizsgálat a teljes fejlesztési portfólióra kiterjedt, többek között a palesztin lakosságnak, a Palesztin Hatóságnak, az ENSZ Palesztinai Segélyezési és Munkaügyi Hivatalának (UNRWA) programjaira. Nem vonatkozott azonban palesztin népnek nyújtott humanitárius segítségnyújtásra.

A cáfolat cáfolata kedd este egy videóüzenet formájában érkezett Dömötör Csaba államtitkártól, aki kijelentette, a kormány a nemzeti konzultáció összes kérdésének a létjogosultságát meg tudja indokolni, ezért azt javasolják az Európai Bizottságnak, hogy ne próbálják meg letagadni saját javaslataikat és döntéseiket. „Állunk a tényszerű viták elébe!” – fogalmazott.

Dömötör többek között felidézte, hogy a konzultáció egyik kérdése Ukrajnáról és annak támogatásáról szól, mire Josep Borell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének korábbi szavait idézte, miszerint „az egymillió lőszer szállítása továbbra is politikai célunk marad a tagállamokkal; ez ambiciózus, de kitartunk a célunk mellett”. Hasonlóan utalt a migrációval kapcsolatos kérdésre is, amire Ylva Johanssonnak, az EU belügyi biztosának nyilatkozatát hozta ellenpéldaként, aki egy ízben arról beszélt: „2030-ig további 7 millió munkavállalóra lesz szükségünk”.

A gazdasági jellegű kérdések közül azt idézte fel, amely szerint Brüsszel el akarja törölni a rezsitámogatást. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy Brüsszelben időről időre születnek úgynevezett országspecifikus ajánlások. Az idei, Magyarországnak szóló javaslatok között pedig az szerepel, hogy a fennmaradó energiatámogatási intézkedéseket fokozatosan meg kell szüntetni, és az ebből jövő megtakarításokat a költségvetési hiány csökkentésére kell fordítani.

Világos beszéd, de akkor most miért tagadják le?

– tette fel a kérdést az államtitkár, aki ugyanakkor a Palesztinának folyósított támogatásokkal kapcsolatos kérdésre és fejleményekre nem tért ki.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik