Közélet europoli

Orbán mond valamit a sajtónak, majd bemegy a terembe és egyetért a többiekkel – így látják Brüsszelben a magyar kormányfőt

Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Amíg Orbán Viktor aláírja az Európai Unió egységét deklaráló nyilatkozatokat, és tartja magát azokhoz, addig a partnerei nem fogják tetemre hívni különutas politikája és a közösséget becsmérlő állításai miatt

– a Népszava brüsszeli forrásai szerint leginkább így foglalhatók össze azok a megjegyzések, amelyek a múlt heti EU-csúcson a magyar kormányfővel kapcsolatban hangoztak el.

Szavak szintjén Orbánnak jó ideje fagyos a viszonya az uniós szervekkel, közelmúltbeli, Putyinnal folytatott találkozója miatt pedig különösen sok kritikát kapott az európai vezetőktől. A Népszava szerint ugyanakkor a múlt heti összejövetelen  csak kevesen tartották fontosnak, hogy egyáltalán megemlítsék a miniszterelnök pekingi útját vagy azt, hogy az október 23-i beszédében Orbán a Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Uniót.

A lap megszólaltatta a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács elnökét, Charles Michelt is, aki Orbán kilengéseit úgy kommentálta, hogy nem csak Magyarországnak, de más tagállamoknak is megvan a maguk különvéleménye számos ügyben. Ezek sokszor kevésbé látható, de nagyon határozott álláspontok, amelyeket a találkozókon kell közös nevezőre hozni. Az ilyen nézeteltérések ugyanakkor nem akadályozták meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson.

Még egyértelműbben fogalmazott Orbánnal kapcsolatban Kaja Kallas észt kormányfő, aki szintén nyilvánosan kritizálta az Orbán-Putyin találkozót (ami Szijjártó Péter szerint „képmutatás a köbön”).

Az Európai Tanácsban azt tapasztalom, például Magyarországgal kapcsolatban is, hogy a vezetők mondanak valamit a sajtónak, majd bemennek a terembe, és egyetértenek a többiekkel. Amíg helytelen dolgokat állítanak, de helyes dolgokat cselekednek, addig szerintem rendben vagyunk.

– kommentálta a magyar kormányfő hozzáállását észt kollégája.

Kapcsolódó
Katonai hadműveletnek nevezte Orbán az oroszok Ukrajna ellen indított háborúját a Putyinnal tartott találkozón
Orbán azt is megemlítette, hogy Magyarország sosem akart és most sem készül ellenséges lenni Oroszországgal szemben.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik