Nagyvilág

34 év börtönbüntetésre ítéltek egy nőt Szaúd-Arábiában, mert twitterezett

MTI/EPA/Sascha Steinbach
MTI/EPA/Sascha Steinbach

A szaúdi királyságot kritizáló felhasználókat követett Twitteren, olykor megosztotta tartalmaikat a Twitteren egy 34 éves szaúdi nő, amiért előbb három, majd 34 év börtönbüntetésre ítéltek – írja a The Guardian. Az Egyesült Királyságban PhD tanulmányokat folytató kétgyermekes anyát akkor állították bíróság elé, amikor a nyáron hazalátogatott. Az eset néhány héttel azután történt, hogy Joe Biden amerikai elnök az országba látogatott.

A The Guardian cikke szerint az ítélet újabb példája annak, hogy Mohamed bin Szalmán a Twitter-felhasználókat vette célba, noha a szaúdi állami befektetési alapon keresztül közvetve jelentős részesedése van az amerikai közösségi médiában.

A brit lap által megismert bírósági dokumentumok alapján Salma al-Shehabot azért ítélték el, mert „a Twitter segítségével nyilvános zavargásokat akart kelteni, és destabilizálni a polgári és nemzetbiztonságot”. Noha először három évet kapott, a fellebbviteli bíróság hétfőn új ítéletet hozott, amely már 34 év börtönbüntetést szabott ki rá.

Figyelemre méltó, hogy a 34 éves nő nem volt kifejezetten aktív a Twitteren. Legtöbb bejegyzése a koronavírusról és két kisgyerekéről szólt. Közben néha megosztotta olyan száműzetésben élő szaúdi disszidensek tweetjeit is, amelyek a királyságban élő politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel.

Az Emberi Jogok Európai Szervezete elítélte a Salma al-Shehabot elleni ítéletét, amely a szervezet szerint a leghosszabb börtönbüntetés, amelyet valaha is kiszabtak bármely aktivistára. Megjegyezték, hogy sok női aktivistát tisztességtelen tárgyalásoknak vetnek alá, amelyek önkényes ítéletekhez vezettek, és „súlyos kínzásnak” vetették alá, beleértve a szexuális zaklatást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik