Élő Nagyvilág

Magyarul üzent az ukrán külügyi szóvivő, felfüggesztették Oroszországot az ENSZ egyik tanácsában

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency/Getty Images
Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency/Getty Images
  • Az oroszok át akarják venni az ellenőrzést a teljes Donbasz régió felett. Az ukránok arra biztatják az ott élőket, hogy mielőbb hagyják el a térséget.
  • Az Egyesült Államok megerősítette, hogy Oroszország az összes csapatát kivonta a Kijev és Csernyihiv melletti régiókból, mivel a háború fókusza keletre tolódik át.
  • Egy helyi tisztviselő szerint több mint 400 ember eltűnt Hosztomel városából. A város Bucsával és Iprinnyel együtt az ukrán főváros elleni orosz offenzíva kereszttüzébe került.
  • A túlélők beszámolói még mindig szivárognak Bucsából, ahol több száz civilt öltek meg az orosz katonák. Oroszország tagad, Ferenc pápa elítélte a civilek lemészárlását.
  • Zelenszkij elnök csütörtök reggel bírálta az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókat, amelyek szerinte túl gyengék, ezért jóváhagyják, hogy a megszállók folytassák a támadást.
  • Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot és Putyin belső körét – köztük az elnök két felnőtt lányát is.
  • Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is vagyonbefagyasztást rendelt el Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank ellen.
  • A német hírszerzés szerint az orosz stratégia része lehet, az ukrán civilek lemészárolása. A bucsai polgármester szerint a városban talált áldozatok jó részét agyonlőtték.
  • Miközben a NATO növelni fogja az Ukrajnának küldött támogatást, addig Szijjártó Péter ismét leszögezte: Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába.

Macron "botrányosnak" nevezte Morawiecki bírálatait a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéseiről

Emmanuel Macron szerint „megalapozatlanok és botrányosak” Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bírálatai, melyek a francia államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetéseire vonatkoznak.

A lengyel miniszterelnök a Moszkvával szembeni visszafogott magatartásért bírálta hétfőn Olaf Scholz német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt.

„Bűnözőkkel nem tárgyalunk, a bűnözőket le kell győzni” – jelentette ki, és feltette a kérdés: „vajon tárgyalnátok-e Hitlerrel, Sztálinnal, Pol Pottal?”.

Ezek a mondatok egyszerre megalapozatlanok és botrányosak, de nem lepnek meg, hiszen Morawiecki úr, aki egy szélsőjobboldali pártból jön, beavatkozik a francia politikai kampányba, miután többször is fogadta Marine Le Pent, akit támogat

– mondta a francia elnök szerda este a TF1 francia kereskedelmi televízió élő választási vitaműsorában négy nappal az elnökválasztás első fordulója előtt.

Teljesen vállalom, hogy Franciaország nevében, folyamatosan beszéltem Oroszország elnökével a háború elkerülése és egy új európai békekonstrukció megteremtése érdekében több éven át

–  hangsúlyozta Macron, aki az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta kilenc alkalommal folytatott hosszú telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyinnal, majd hozzátette, hogy mindig is az Oroszországgal folytatott párbeszéd híve volt.

(MTI)

Börtönbe kerülhet az orosz tanár, aki Mariupol bombázásáról beszélt a diákjainak

Az oroszországi Penza városában egy tanárnőre háromtól ötmillió rubelig terjedő pénzbírság vagy öt-tíz év börtön vár, amiért a diákjainak Mariupol bombázásáról beszélt.

A Radio Liberty információi szerint tanárnőt a az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik ügynöke hallgatta ki, miután diákjai közzétettek az esetről egy felvételt az interneten. Most azzal vádolják, hogy álhíreket terjesztett az orosz hadseregről.

Ragaszkodott hozzá, hogy bevalljam, szándékosan terjesztettem hamis híreket. De én száz százalékig biztos voltam benne, hogy mindez igaz

– mondta a tanárnő a kihallgatásról a Radio Liberty-nek.

Az orosz parlament az ukrajnai inváziót követően szigorította az álhírekre vonatkozó törvényeit. A jogszabály értelmében azok, akik tudatosan hamis információkat terjesztenek az ukrajnai különleges katonai műveletről, azok pénzbírságra és akár 15 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az orosz hadsereg elzavarta a polgármestert Zaporizzsjában

A Kyiv Independent szerint az orosz erők menesztették a Zaporizzsja régióban található Enerhodar város polgármesterét, Dmitro Orlovot, és egy rezsimbarát vezetőt tettek a helyére.

Enerhodarban található a Zaporizzsjai Atomerőmű, ahol márciusban tűz ütött ki egy épületben. A várost az orosz erőknek részben sikerült elfoglalni.

Az Energoatom, az ukrajnai atomerőművek üzemeltetője szerint Andrij Sevcsik, az Energodar városi tanácsának egyik képviselője került törvénytelenül a városvezetés élére – írja a Kijevi Independent a Twitteren.

Olvasói sztorik