Nagyvilág koronavírus

Nagyon úgy tűnik, hogy álom marad a nyájimmunitás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Lehet, hogy érdemes lenne megfeledkezni róla, és újra meghatározni a célt a koronavírus elleni küzdelemben.

Több mint egy éve már, hogy folyamatosan arról hallunk, a koronavírust csak akkor tudjuk legyőzni, ha elérjük a nyájimmunitást. Ez kétféleképpen történhet meg: oltásokkal, illetve megfertőződéssel. A vakcinák mellé a világ szerencsésebbik részén lassan egy pipát rajzolhatunk, Magyarországon már most, a nyáron pedig várhatóan már az Európai Unióban is elérhető lesz belőlük annyi, amivel a társadalom jelentős többségét nagymértékben védetté lehet tenni a vírussal szemben.

Izraelben az emberek közel kétharmada, az Egyesült Államokban a többsége kapott már legalább egy oltást, de Magyarország sincs már messze az 50 százaléktól, és immár Németország is képes rá, hogy akár 1,3 millió oltást beadjon egy nap alatt.

Csakhogy a jelek szerint most jön a neheze, ugyanis hiába áll rendelkezésre egyre több oltóanyag, a vakcinákkal jól álló országokban nagyon lelassult az oltási program. Izraelben másfél hónapja alig nőtt az egy dózist kapott emberek aránya, az USA-ban is egyre csökken a napi oltások száma, és Magyarországon is lassan beoltanak mindenkit, aki regisztrált (főleg, hogy időnként már a sokak által preferált Pfizer is elérhető). A világ számos, szegényebb országában persze továbbra is nagy gondot jelent, hogy nincs elég vakcina, a szerencsésebb országok példáján azonban már látszik: egy pont után nem a vakcinák hiánya miatt nem lehet tovább fejlődni, hanem mert elfogynak azok az emberek, akik hajlandóak beoltatni magukat.

Közegészségügyi szakértők körében széles egyetértés van, hogy a nyájimmunitás – jelentse ez a társadalom bármennyi százalékát – nem elérhető, legalábbis belátható időn belül biztosan nem

írta a New York Times. Ehelyett az lehet reális cél, hogy a vírus kezelhető fenyegetéssé váljon, ami azt jelentené, hogy a következő években is betegednének és halnának meg miatta emberek, de jóval kisebb számban.

Marjai János / 24.hu Pfizer-vakcinára sorban állók a kórház előtt, miután a kormány bejelentette a nyugati vakcinára regisztrálás lehetőségét április 30-án

Persze, ez a „kisebb” erősen relatív, és pontosan meg sem állapítható a mértéke, az ugyanis nagyon sok mindentől függ. Például attól, hogy mennyien oltják be magukat az egyes országokban, a világon összességében, illetve hogy miképpen változik maga a vírus. Mert az már most látható, hogy könnyen mutálódik, az új változatok gyorsan terjednek, míg az oltások túl lassan haladnak ahhoz, hogy a nyájimmunitásról a közeljövőben beszélni lehessen.

A védőoltások azonban továbbra is kulcsfontosságúak, hiszen a betegség súlyos lefolyását megakadályozzák.

A vírus nem tűnik el, de mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy egy enyhe fertőzéssé váljon

– mondta a Timesnak Rustom Antia, az atlantai Emory Egyetem evolúciós biológusa.

A kilátások változásával persze a cél elmagyarázása is komoly kihívást jelent, hiszen az oltás kérdésében ingadozó embereknek pontosan látniuk kell, mit szeretnének a kormányok és/vagy az egészségügyi hatóságok elérni azáltal, hogy próbálnak minél több embert rávenni az oltásra.

Az emberek összezavarodtak, és azt gondolták, hogy soha nem fognak csökkenni a fertőzések, amíg el nem érjük a nyájimmunitás misztikus szintjét, bármilyen számról is legyen szó. Ezért hagytuk abba a klasszikus értelemben vett nyájimmunitásról való beszédet. Azt mondom: felejtsük el egy pillanatra. De ha elég embert oltasz be, a fertőzések száma csökkenni fog

– mondta a járvány alatt a világ egyik leghíresebb szakértőjévé vált Anthony S. Fauci, aki jelenleg Joe Biden amerikai elnök főtanácsadójaként tevékenykedik.

atrick Semansky-Pool / Getty Images Anthony S. Fauci megkapja az első adag koronavírus elleni vakcinát 2020. december 22-én

De miért is nem lehet elérni az áhított nyájimmunitást?

Íme az okok pontokba szedve.

1. Szkepticizmus az oltásokkal szemben

Ez a legtöbbször emlegetett akadály, nem véletlenül. Az USA-ban jelenleg a lakosság 30 százaléka vonakodik a védőoltástól, és Magyarországon körülbelül ugyanilyen arányban vannak azok, akik talán vagy biztosan nem adatnák be maguknak a vakcinát. És bár az oltási hajlandóság várhatóan még emelkedni fog, de valószínűleg nem eléggé. Abban sem lehetünk biztosak, hogy a felmérések szerint oltásra kapható emberek közül mindenki el is megy az oltásra. Előfordul, hogy valaki csak megfelelési kényszerből adja ezt a választ, de gondot jelenthet a hozzáférés is: túl messze lakik az oltóponttoktól, nem jutnak el hozzá a szükséges információk, stb. Sokat mondó adat az is, hogy az Egyesült Államokban csaknem nyolc százaléka azoknak, akiket a Pfizer vagy a Moderna vakcinájával oltottak, nem jelentkeztek a második dózisért, részben azért, mert úgy gondolják, eggyel is meglesznek.

Michael Ciaglo / Getty Images

Az UCHealth egyik munkatársa beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina egy adagját Denverben január 31-én

2. Emelkedő határérték

Mikor a koronavírusból világjárvány lett, világossá vált, hogy egyetlen kiút van: vagy a természetes fertőzés vagy oltás útján immúnissá válni ellene, és akkor a vírus nem tud tovább fertőzni. Ezért jelölték ki  célként a nyájimmunitás elérését, akkoriban azonban a lakosság 60-70 százalékának immunitását értették ez alatt, a szakértők nagy része pedig úgy gondolta, hogy ez el is érhető. Később azonban egyre magasabb arányt határoztak meg, az eredeti vírusból kiindulva ugyanis eleinte nem számoltak a később megjelent mutációkkal, mint például a brit variánssal, amely 60 százalékkal fertőzőbb a vuhani vírusnál. Ma a szakértők többsége már  70-90 százalék közé teszi a nyájimmunitás határértékét, ám ez sem végleges: új, fertőzőbb mutációk jelenhetnek meg, sőt az ismert variációk átadhatósága is nagyobb lehet, mint most vélik a kutatók.

Hogy a nyájimmunitásról határértékéről beszélni bizonyos szempontból felesleges, azt mutatja India esete is, ahol soha nem látott napi  esetszámokat regisztrálnak, noha hónapokkal ezelőtt arról beszéltek, hogy már elérték a nyájimmunitást, mert a nagyvárosokban valószínűleg már az emberek több mint fele elkapta a vírust. Egy új mutáció, a korlátozások feloldása és a határok enyhébb ellenőrzése aztán rácáfolt erre, és valami hasonló történt  „világ legátoltottabb országában”, a Seychelle-szigeteken vagy Chilében is.

Kapcsolódó
Zár a világ legátoltottabb országa, miután elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma
Kínai vakcinával és az AstraZenecával oltották be a lakosság 60 százalékát.

3. Gyerekek

A szakemberek jó ideje figyelmeztetnek rá, hogy a gyerekek nélkül nem elérhető a nyájimmunitás, márpedig ezen a téren jelenleg is még csak ott tartunk, hogy a belátható időn belül bizonyos vakcinákkal a 12 év felettieket is be lehet majd oltani. A Spiegel kiszámolta, mire lenne ez elég Németországban, ahol jelenleg 65 százalék körüli az oltási hajlandóság. Ha ezt sikerülne 75 százalékra feltornázni, akkor őszig a 12 év felettiekkel együtt is csak a lakosság 65 százalékát tudnák beoltani, ami kevés a nyájimmunitáshoz, még úgy is, ha hozzászámítjuk azt a négy százalékot, akik természetes úton fertőződtek meg.

4. Helyi eltérések

Nem mindegy az sem, hogyan oszlik meg az oltottak aránya. A vírust nem érdeklik az emberek által rajzolt határok, az egyes területek közötti mozgások miatt pedig a jobban átoltott régiókra is átterjedhet a fertőzés. Ez a hatás akár egy háztömbbel arrébb is érvényesülhet, de országok között is, ezért is fontos, hogy a világ szegényebb területeire is jusson az oltóanyagból, méghozzá minél hamarabb.

Kapcsolódó
Hiába népszerű ötlet, nem a vakcinaszabadalmak feloldása a valódi megoldás
A Biden-kormány ötlete pofonegyszerű, ráadásul mások pénzén kezelné a problémát. A valódi megoldás ennél sokkal bonyolultabb és költségesebb.

Ha az oltóanyagokat felhalmozó országok szolidaritására a jelek szerint mérsékelten lehet is csak apellálni, a fejlett világ saját magát védheti meg azzal, ha új variánsok kialakulását, majd elterjedését megakadályozza. Ehhez pedig a Föld teljes lakosságának átoltottsága szükséges, márpedig olyan nagy népességű országokban, mint Dél-Afrika vagy India, alig mérhető azoknak az embereknek az aránya, akik már mind a két dózist megkapták valamelyik vakcinából.  A világ nyájimmunitásának elérésétől egyelőre nagyon távol vagyunk, éppen az elmúlt hetekben regisztrálták a legmagasabb esetszámokat a világon, ami újabb esélyt ad új, a korábbiaknál akár még veszélyesebb mutációk kialakulásának.

Rebecca Conway / Getty Images Új-Delhiben ápolt koronavírussal fertőzött betegek május 6-án

Mi várható?

A legfontosabb a magas rizikófaktorú csoportok beoltottságának elérése, hogy minél kevesebben haljanak meg és kerüljenek kórházba. Fontos persze a társadalom minél nagyobb fokú átoltottsága is, hogy azok is minél védettebbek legyenek, akik valamilyen okból (betegség, 12 évnél fiatalabb gyerekek), nem kaphatnak oltást. A vakcinációval a súlyos megbetegedések száma és a továbbfertőzés kockázata is jelentősen csökken, de a koronavírus ellen továbbra is szükség van a védekezés korábbi formáira is.

A nyájimmunitás szó legtöbbször politikusok szájából hangzik el, sokszor olyan összefüggésben, mintha egy versenyről lenne szó. Helyette azonban érdemesebb lenne a járvány minimálisra szorított szintjének fenntartására koncentrálni, így az esetleges fellángolásokat, gócokat is könnyebben el lehetne fojtani. Ehhez azonban ki kell alakulnia egy éber tesztelési és nyomonkövetési rendszernek is.

Adam Kleczkowski, a Strathclyde Egyetem professzora szerint fent kell tartani a korlátozások egy részét is, csak kevésbé „tolakodóan”, folyamatosan oltani és újraoltani kell, és a maszkot is viselni kellene ott, ahol magasabb a megfertőzés kockázata. Átfogó tesztelési és kontaktkutatási rendszerre van szükség, és a tesztek megbízhatóságával is kezdeni kell valamit, mert a fals pozitív és negatív eredmények más-más módon, de egyaránt rossz hatással vannak – írta

A társadalom tagjaként is nagy a felelősségünk, cserébe nyugodt nyarunk lehet. Ha a felnőttek felét beoltják, a hatóságok rendesen tesztelnek, kontaktkutatást végeznek, izolálnak, az emberek pedig közben betartják az AHA-szabályokat  [a távolságtartás, kézmosás, maszkviselés hármas német rövidítése], és kerülik a nagy tömegrendezvényeket, akkor lehet az esetszámot alacsonyan tartani

– mondta Viola Priesemann, a göttingeni Max Planck Intézet neurológiai kutatócsoportjának vezetője.

Kapcsolódó
Koronavírus: elérhetjük a nyájimmunitást?
A nyájimmunitás a közösséget megóvja a járványtól, de az egyént nem védi a fertőzéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik