Nagyvilág

Trump: Al-Bagdadi három gyerekével együtt robbantotta fel magát

Az Egyesült Államok igazságot szolgáltatott a világ legnagyobb terrorista vezetője felett. Abu Bakr al-Bagdadi halott

– jelentette be Donald Trump amerikai elnök. A nemzetközi média már órák óta szivárogtat részleteket az Iszlám Állam vezetőjének haláláról, ami Trump bejelentésével vált hivatalossá.

Az elnök beszélt a katonai akció részleteiről is. 11 gyereket menekítettek ki al-Bagdadi házából, az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ők nem sérültek meg. Az Iszlám Állam vezetője azonban menekülés közben három gyermekét magával vitte. Egy alagúton keresztül próbált elmenekülni, ekkor robbantotta fel magát és három gyerekét. Az al-Bagdadi társaságában lévő két nőt – akik információk szerint a feleségei voltak és al-Bagdadihoz hasonlóan robbanómellényt viseltek – szintén holtan találták.

Trump úgy fogalmazott, hogy al-Bagdadi sírt és kiabált az alagútba érve. Elmondta azt is, hogy a terroristavezér számos társát is megölték, és rendkívül értékes dokumentumokat találtak az épületben az Iszlám Állam további terveiről, terrorakcióinak előkészítéséről.

Harcolunk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek teljes megsemmisítéséig – erősítette meg az Egyesült Államok elnöke, aki hozzátette: al-Bagdadi nem hősként, hanem gyáva emberként halt meg:

Úgy halt meg, mint egy kutya, mint egy gyáva. A világ most már egy sokkal biztonságosabb hely. Isten áldja Amerikát.

Bagdadi 2010 óta állt a terrorszervezet élén, a világ egyik legkeresettebb embere volt:  az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki fejére. A terroristavezér likvidálását Trump az amerikai kormányzat első számú nemzetbiztonsági céljának nevezte.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet megölt vezetője. Fotó: AP

Donald Trump leszögezte: az amerikai katonák nagyszerű munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg. Al-Bagdadi földi maradványait az amerikaiak a hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen 15 percen belül azonosították.

Az amerikai különleges egységek nyolc helikopterrel támadtak, előzetesen elaknásították az épület környékét, ahol al-Bagdadi tartózkodott. Az amerikai kommandósokat fegyverropogással “fogadták” az épületben. Az egész akció nem tartott tovább másfél-két óránál.

A Fehér Ház Twitter oldalán fotókat tett közzé a katonai műveletet figyelemmel kísérő Donald Trumpról, aki Mike Pence alelnökkel, Mike Pompeo külügyminiszterrel, Mark Esper védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjaival együtt nézte az akciót:

Az amerikai elnök köszönetet mondott az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak és – ahogyan fogalmazott – “bizonyos mértékig” a szíriaiaknak is az akcióhoz nyújtott hírszerzési és információs segítségükért. Külön megemlítette, hogy Oroszország megnyitotta a légterét az amerikaiak számára.

A rajtaütés washingtoni idő szerint vasárnapra virradóra történt. “Ez nagyszerű éjszaka volt az Egyesült Államok és az egész világ számára.” Nagyon kevesen, csak egy  szűk körben tudtak az akcióról – tájékoztatta a meghívott újságírókat az elnök. Kifejtette: az Egyesült Államok pár héttel ezelőtt szerzett tudomást az állandóan mozgásban lévő al-Bagdadi hollétéről. A rajtaütést három nappal ezelőtt tervezték el.

Az iraki állami televízió korábban bemutatott egy felvételt, amin egy hatalmas kráter, valamint egy, a légicsapásban lerombolt épület volt látható.

 

Fotó: Fehér Ház/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik