Nagyvilág

Cunami pusztított Indonéziában, sokan meghaltak

Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén. A BBC híre korábban legalább 62 halálos áldozatról és 580-an sérültről írt, az indonéziai katasztrófavédelem legfrissebb tájékoztatása szerint már

már 222 a halottak száma, 843-an megsérültek, 28 embert még keresnek.

Egyes jelentések szerint több százan meghalhattak.

A cunami helyi idő szerint szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.

Az áldozatok többsége belföldi turista. A szökőár elsodort egy koncertet is:

Koncert közben tört be a szökőár, elsodorta a zenekart és a közönséget is
Drámai felvételek készültek a pillanatról, amikor a cunami betör a koncert helyszínére, és a zenekarral együtt elmossa a közönséget is Indonéziában.

Sutopo Purwo Nugroho, katasztrófavédelem szóvivője közölte: a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott – jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.

A Nugroho által a Twitteren közzétett felvételeken jól látható, ahogy a víz elönti az utcákat az érintett területeken.

(Photo by Semi / AFP)

Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. Lampung tartományban több mint száz épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek.

A szóvivő Twitter oldalán közzétett egy légi felvételt, amelyen jól látszik, hol csapott le a szökőár:

Egy, a helyszínen tartózkodó norvég fotós videóján pedig a part menti pusztítás látható. A férfi kiemeli az óceán furcsa színét, „soha nem láttam még ilyennek” – írja:

Indonéziában legutóbb szeptemberben pusztított természeti katasztrófa: Celebesz szigetét rázta meg egy 7,5-ös erősségű földrengés, az azt követő szökőár következtében több mint 2 ezren haltak meg és mintegy 4600-an szenvedtek sérüléseket.

Kiemelt kép: RONALD / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik