Nagyvilág
(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /

Kim Dzsongun okosabb annál, minthogy Trump fogást találjon rajta

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 05. 25. 21:01

Korábban a témában:

Világbéke hangulat uralkodott március elején, miután kiderült, hogy Donald Trump és Kim Dzsongun hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni egymással. Az álomból csütörtökön csöppentünk vissza a valóságba, amikor az amerikai elnök egyoldalúan lemondta a csúcstalálkozót.

Trump a kezdetektől fogva biztos volt abban, hogy az észak-koreai diktátor azért akar vele beszélni, mert nyomás alá tudta helyezni. Aztán hamar kiderült, hogy a két fél értelmezésében teljesen mást jelent a denuklearizáció.

  • Phenjan hosszas egyeztetéseket akart – és akar még most is  – úgy, hogy ezek során Észak-Koreát Amerikával egyenlő félként, nukleáris nagyhatalomként kezelik. Kim csak azután vetette fel a találkozó lehetőségét, hogy sikerült kifejleszteniük egy bitang erős nukleáris fegyvert, valamint a szállítására alkalmas termonukleáris robbanófejeket és ballisztikus rakétákat. Észak-Korea erős tárgyalópartnerként tekint saját magára.
  • Ezzel szemben Trump egyoldalú nukleáris leszerelést várt a rezsimtől.

Az egyeztetések kezdetén a szakértő két dologra hívták fel a figyelmet: egyrészt arra, hogy Észak-Koreán sokan próbáltak már meg kiigazodni, de nem jött össze, másrészt arra, hogy két-három hónap egyszerűen nem lehet elég egy ilyen kaliberű meeting előkészítésére. A jóslat bejött, a kudarc elkerülhetetlen volt.

A bűnbak

Hiába próbáltak egyről a kettőre jutni a felek kormányzati szinten, John Bolton, Trump nemrég kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadója olajat öntött a tűzre, a lángokat pedig nem sikerült elfojtani.

United States President Donald J. Trump speaks as National security advisor John Bolton listens during a meeting with South Korean President Moon Jae-in, in the Oval Office of the White House on May 22, 2018 in Washington DC.
Credit: Oliver Contreras / Pool via CNP | usage worldwide
Fotó: Oliver Contreras / Pool via CNP | AFP

A politikus már-már elvárhatatlan feltételeket próbált szabni Észak-Koreának a békekötés érdekében. Bolton arra akarta kötelezni Kim Dzsongunt, hogy pusztítsa el az összes tömegfegyverét, így a nukleáris, a kémiai és biológiai fegyvereket is.

Hetekkel azelőtt, hogy Trump bevette a stábjába, Bolton még magánszemélyként arról beszélt, hogy a meghívás elfogadásával Trump csak meghosszabbította a tárgyalásokkal elfecsérelt időt, amivel sosem fogják a kívánt eredményt elérni.

Az ő agyából pattant ki, hogy ha Phenjan nem mond le az atomfegyverről, Észak-Koreában olyan folyamatok indulnak el, mint amilyenek Líbiában történtek és Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszerének bukásához vezettek.

A találkozó sorsa tulajdonképpen akkor pecsételődött meg, mikor ezt Mike Pence maga is elismételte a Fox televíziónak adott interjújában, mire Cso Szon Hui, az észak-koreai külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának vezetője élesen bírálta Amerikát, mondván

az Egyesült Államok viszonyrendszerével foglalkozó emberként nem tudja leplezni megdöbbenését az olyan tudatlan és buta szavak hallatán, mint amilyeneket az amerikai alelnök mondott.

Kim Dzsongun rájött, hogy nem akar Khadafi sorsára jutni, pláne úgy, hogy neki most sem rossz.

Ártatlan bárány

Az észak-koreai diktátor hónapokon át dolgozott rajta, hogy egy békeszerető államférfi szerepében tündököljön. Kim számára még mindig prioritást élvez a csúcstalálkozó létrejötte, mégis hatalmas lépéselőnyre tett szert a diplomáciai játszmában, mert eljátszhatja a sértett felet.

Trump furcsa érzékkel pont aznap mondta vissza az összejövetelt, amikor Észak-Korea jóhiszeműen felrobbantotta a nukleáris telephelyét és moratóriumot vezetett be a rakétatesztjeire. Kim ebből még komoly hasznot is húzhat.

  • Észak-Korea egyetlen jelentős partnere Kína, amely a nemzetközi nyomás hatására tavaly szeptemberben nagy nehezen belement, hogy szankciókat vet ki a rezsimre. De látva, hogy közelednek Trumphoz és békét teremtenének a félszigeten, a megszorításokat szép lassan feloldhatják, mondván az USA a felelős mindenért, Kim Dzsongun pedig fű alatt elkezdheti újraépíteni a gazdaságát.
  • Donald Trump a csúcstalálkozó lemondásáról szóló levelében rejtve ujjal mutogatott Mun Dzsein dél-koreai államfőre, amiért minden áron tárgyalóasztalhoz akarta ültetni a két országot, és elvérzett a mediátor szerepében. Mun mindenkinél nagyobb erőfeszítéssel hajszolta az ügyet, az amerikai kormányzat mégsem értesítette őt az elnök döntéséről, és kénytelen volt éjszaka telefonon hívni Amerikát, hogy érdeklődjön a részletekről. Nyílt titok, hogy Észak-Koreának kedvezne, ha Amerika és Dél-Korea összekapna, már csak azért is, mert közel 30 ezer amerikai katona állomásozik a félszigeten, és a két állam rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat a koreai partoknál.

Kim Dzsongun megint bizonyította, hogy a maga módján egy lángelme. Elég valószínű, hogy nem akart olyan ígéreteket tenni a világ előtt, amit odahaza nem tudott volna megmagyarázni, mert neki mindennél fontosabb, hogy a népe felnézzen rá és ne tűnjön megalázkodónak. Sokak szerint tudatos volt az is, hogy újból provokatív üzemmódba kapcsolt, így akarhatta kierőszakolni, hogy Trump lépjen előbb vissza a találkozótól. 

South Korean President Moon Jae-in speaks as United States President Donald J. Trump listens during a meeting in the Oval Office of the White House on May 22, 2018 in Washington DC.
Credit: Oliver Contreras / Pool via CNP | usage worldwide
Mun Dzsein és Donald J. Trump Fotó: Oliver Contreras / Pool via CNP | AFP

A történetben az is nagy szerepet játszik, hogy a jelek szerint az Egyesült Államoknak semmilyen kiépített stratégiája nincs arra vonatkozóan, miként kellene kezelnie Észak-Koreát. Trump a külpolitikáját illetően már többször bizonyította, hogy ragaszkodik mindahhoz, amit a 2016-os elnökválasztási kampányában megígért (elég csak az iráni atomalku felbontására gondolni), de a kivitelezéssel itt komoly problémákba ütközött.

Az ingatlanmágnás levelében minden kérdést nyitva hagyott, és azt kérte Kim Dzsonguntól, ha változna az elképzelése, ne habozzon, hívja fel vagy írjon neki.

Kim Dzsongun a világon semmit nem vesztett a program meghiúsításával, mert egy éve még az is csoda lett volna, ha ez egyáltalán szóba kerül. Trump viszont annál többet kockáztat: egy hónappal ezelőtt még hősként ünnepeltette magát és úgy érezte, a Nobel-békedíjra is esélyes, most mégis teljesen tanácstalan. Ezt jól érzékelteti, hogy pénteken az amerikai elnök már arról beszélt, mivel korrekt választ kaptak Phenjantól, az sem elképzelhetetlen, hogy mégis lesz találkozó június 12-én Szingapúrban.

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 16, 2017 shows North Korean leader Kim Jong-Un (R) inspecting a launching drill of the medium-and-long range strategic ballistic rocket Hwasong-12 at an undisclosed location.
Kim vowed to complete North Korea's nuclear force despite sanctions, saying the final goal of his country's weapons development is "equilibrium of real force" with the United States, state media reported on September 16. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Sült teknőssel várták a külföldi újságírókat Észak-Koreában
A repülőtéren elvették tőlük a sugárzásmérőt.

Kiemelt kép: AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.