Nagyvilág

Észak-Korea lerombolta kísérleti atomtelepét

Észak-Korea lerombolta atomlétesítményét az ország északkeleti részén fekvő Punggje-riben, ahol korábban hat kísérleti atomrobbantását végrehajtotta. Kim Dzsong Un ráadásul brit, amerikai, és orosz újságíróknak azt is megengedte, hogy végignézzék a kísérleti létesítmény lerombolását, írja a New York Times.

A Telegraph-nak a Sky News újságírója beszámolt a robbanásról.

Egy hatalmas robbanás volt, érezni lehetett. Hirtelen hatalmas por és hőség lett, elképesztő hangos volt

– mondta Tom Cheshire, aki részt vett az eseményen. Észak-Korea nemzetközi szakértőket viszont nem hívott meg az eseményre, ami az AP amerikai hírügynökség szerint csökkenti a Phenjan által tett engedmény értékét.

A kínai határ közelében, az ország északkeleti részében fekvő Punggje-ri üzem bezárását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartandó júniusi csúcstalálkozója elé időzítette. A létesítmény bezárására vonatkozó döntés pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnöknek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatos követeléseinek.

Sült teknőssel várták a külföldi újságírókat Észak-Koreában
A repülőtéren elvették tőlük a sugárzásmérőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik