Nagyvilág

Kétséges az izraeli támadások jogszerűsége

Legalábbis az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint kétséges a Gázai övezetre mért izraeli légicsapások jogszerűsége. Navy Pillay egyúttal a konfliktus összes résztvevőjét a nemzetközi jog betartására szólította fel pénteken.

“Mélységesen nyugtalanító jelentéseket kaptunk arról, hogy a civil áldozatok közül sokan, köztük gyerekek, otthonaik elleni csapásokba haltak bele. Az ilyen jelentések nagyon komoly kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az izraeli csapások összhangban állnak-e a nemzetközi humanitárius joggal és az emberi jogokkal” – jelentette ki Pillay.

Az izraeli hadsereg az utóbbi napokban több mint 1100 gázai célpontra mért csapást, a gázai övezeti palesztin fegyveresek pedig több mint 800 rakétát és 60 aknagránátot lőttek ki izraeli területekre. Palesztin adatok szerint a Gázai övezetben eddig legalább 96 halottja van a támadásoknak, Izraelben médiajelentések szerint kilencen sebesültek meg. Az ENSZ azt közölte, hogy 340 házat romboltak le az izraeli csapások, és kétezer ember vált emiatt földönfutóvá.

Elég egy jottányi kétely

Pillay emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi háborús jog szerint a támadások alkalmával meg kell különböztetni a katonai és polgári célpontokat, mindent meg kell tenni a civil áldozatok elkerülése érdekében, a csapásoknak pedig minden esetben arányosnak kell lenniük (azaz egyik fél sem okozhat aránytalanul nagyobb kárt annál, mint amekkorát elszenvedett).

Izrael azzal érvel, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet lakónegyedekbe, lakóházakba telepíti rakétakilövő-állásait, és emberi pajzsként próbálja felhasználni a polgári lakosságot. Ugyanakkor Pillay szóvivője pénteken leszögezte, hogy ha “egy jottányi kétely felmerül” azt illetően, hogy egy adott épület katonai vagy polgári célpontnak számít-e, már nem jogszerű megtámadni azt.


Egy M75-ös rakétát lőnek ki izraeli célpontra Gázából
Fotó: MTI/EPA

Az emberi jogi főbiztos arra is figyelmeztetett, hogy “Izrael, a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok korábban már bejárták ezt az utat, és az csak halálhoz, pusztításhoz, bizalmatlansághoz és a konfliktus fájdalmas elnyújtásához vezetett”.

Navy Pillay ezzel kapcsolatban a nemzetközi jog betartására és a sűrűn lakott területek elleni támadásoktól való tartózkodásra szólította fel a konfliktus összes résztvevőjét.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2011-ben maga is járt a Gázai övezetben és Izraelben, akkor azt mondta, hogy mindkét felet felelősségre kéne vonni háborús bűncselekményekért, az izraeli hadsereget pedig emberiesség elleni bűncselekményekért is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik