Nagyvilág

Elfogytak a nők Kínában

Néhány éven belül több tízmillió férfinak nem jut majd feleség Kínában, már most több településen egyáltalán nincs „eladó” lány. A prostitúció és az emberkereskedelem felfutásától tartanak.

Az évtized végére a házasulandó korú kínai férfiak tábora akár 30-40 millió fővel is meghaladhatja majd nőtársaikét, s még ennél is nagyobb lehet a házastársat nem találók száma – hangzik évek óta a demográfusok figyelmeztetése. A jelenség hátterében több politikai, demográfiai és kulturális tényező áll.

Mindeki fiút akart

A népszaporulat szabályozására az országban 1979 óta él az “egykepolitikaként” elhíresült, eredeti formájában családonként egy gyermek vállalását engedélyező családtervezési rendelkezés. Ennek hatására általános gyakorlattá vált Kínában a szelektív abortusz, így minden 100 leánygyermekre születésekor 117 fiú jut, miközben a globális átlag 106 körül alakul. A kínai társadalom hagyományosan is előnyben részesíti a fiúgyermekeket, aminek elsősorban vidéken van gyakorlati jelentősége: a fiúk nagyobb segítséget jelentenek a mezőgazdasági munkában.

Az erősebb nem túlsúlya ennek következtében a városokon kívül olyan méreteket öltött, hogy óvatos becslések szerint is több száz falu van az országban, amelyben nem akad leány. Az ottani férfiaknak esélyük sincsen a házasságra, amihez a demográfiai trendek mellett jellemző pénztelenségük is hozzájárul.

Majd vesznek maguknak

A közvélemény-kutatások szerint a kínai hölgyek leendő férjükkel szembeni elvárásai ugyanis igen magasak: az átlagnál jobb havi jövedelem, lakás, továbbá az autó megléte szinte alapkövetelmény. Egy 2012-es, több mint 50 ezer fős mintán végzett országos felmérés szerint a kínai nők 30 százaléka 10 ezer jüan (mintegy 360 ezer forint) feletti havi keresetet vár el jövőbeli párjától. A hölgyek 68 százaléka nem mondana igent olyan kérőnek, aki nem rendelkezik saját lakással, és tíz nőből hat úgy gondolja, hogy jól férjhez menni a karrierépítésnél is fontosabb.

A szingli férfiak arányának növekedése szociológusok szerint az erőszakos cselekedetek számának emelkedését okozhatja, s egyfajta társadalmi frusztrációhoz is hozzájárul. A jelenség súlyosbodása minden bizonnyal a prostitúció iránti keresletet is táplálja majd, emellett fokozhatja a szomszédos országok eladósorban lévő leányainak adásvételét.

Az internetes beszámolók szerint Vietnam, Korea és Malajzia hölgyei a legkelendőbbek a kínai férfiak körében, akik rendszerint a családdal való megegyezés értelmében szó szerint megveszik jövendőbelijüket. A kiszemelt lányok általában szegény családi háttérrel rendelkeznek, számukra a kínai férj sokszor felfelé házasodást és jobb életkörülményeket jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik