Külföld

Uniós tervek atomtemetőre

admin
admin

2010. 11. 08. 07:47

Biztonságos és végleges megoldást keres az Európai Bizottság az unióban évente keletkező hétezer köbméter radioaktív hulladék és kiégett fűtőelem tárolására. Az új szabályozással kapcsolatos munka oroszlánrésze Magyarország uniós elnöksége idejére esik - írta a Világgazdaság.

Az Európai Tanácsnak benyújtott tervezet szerint a radioaktív hulladékokat azokban az országokban kellene elhelyezni, amelyekben azok keletkeztek, ez alól azonban lehet kivétel is, sőt, EU-n kívüli exportról is szó lehet.

Még nyitott kérdés, hogyan hat a hazai atomerőművi hulladék kezelésére, ha megszületik az uniós atomtemető-direktíva. Pakson kétféle hulladék keletkezik: kis és közepes, illetve nagy aktivitású. Az előbbi végleges elhelyezése a Bátaapáti közelében lévő, hamarosan elkészülő tárolóban lesz, az utóbbiról viszont még nem döntöttek. A kiégett nagy aktivitású fűtőelemek még legalább ötven évig a Paksi Atomerőmű mellett kialakított, ideiglenes tárolóban pihennek, közben hűlnek, és csökken a sugárzásuk is.

Az unióban az első, végleges nagy aktivitású hulladéktárolókat várhatóan Finnország, Svédország és Franciaország építi fel 15 éven belül. Az EU más országaiban is a paksihoz hasonló, ideiglenes, a földfelszínhez közeli tárolókban helyezik el a kiégett fűtőelemeket, ám e tárolók megsérülhetnek, a bennük lévő anyagok pedig még akár százezer éven át is sugározhatnak, éppen ezért is sürgős a végleges megoldás – írta a Világgazdaság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.