Nagyvilág

Bratislava lesz Pozsonyból a szlovák tankönyvekben

Jóllehet Ján Kubis szlovák külügyminiszter azt ígérte Göncz Kingának, hogy a Szlovákiában használatos magyar tankönyvekből nem törlik a magyar helységneveket, Ján Mikolaj oktatási miniszter egy vasárnapi televíziós beszélgetésben bejelentette: máris utasítást adott mindazon tankönyvek átírására, amelyben eddig csak magyar nyelven tüntették fel a szlovákiai helységneveket.

A szlovákiai magyarok több hazai és nemzetközi egyezményben rögzített nyelvhasználati jogával ellentétes szándékot a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a status quo megőrzéséről többször elhangzott ígéretek megszegésének tekinti.

A kormányfő nem egyszer kijelentette: a magyarok jogai nem csorbulnak. Robert Fico azok után is kész volt a nemzetiségi jogok megőrzéséről beszélni, hogy kormányzása alatt a jogok érvényesítésének lehetősége a kormány intézkedései nyomán már visszaesett.

Szigeti László, az MKP parlamenti képviselője, a korábbi kormány oktatási miniszterének, Marek Madaricnak a televíziós vitapartnere az elhangzottakra reagálva felsorolta az elmúlt év során bekövetkezet jogsérelmeket.

Emlékeztetett arra, hogy a készülő intézkedések ellentétesek a kisebbségvédelmi keretegyezmény, nemkülönben pedig az európai kisebbségek nyelvi jogait biztosító európai charta – Szlovákia által is ratifikált – rendelkezéseivel. Ezért, ha a szlovák kormány nem tesz le a jelzett törekvéseiről, az MKP az európai intézményeknél keres jogorvoslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik