Nagyvilág

Konzervatív győzelem Kanadában

A tizenkét éve tartó liberális kormányzás vetnek véget a kanadai konzervatívok, mivel ők szerezték a legtöbb mandátumot a hétfői törvényhozási választásokon.


Gyengült a kanadai deviza


A kanadai dollár árfolyama a kisebbségi kormány lehetőségére 0.3 százalékkal gyengült 86,74 amerikai centről 86,99 centre. dollárhoz képest. A kanadai deviza tavaly decemberben 87,45 centes árfolyamot ért el, amely 1992. óta a legmagasabb volt.

A Stephen Harper vezette kanadai konzervatívok az előzetes eredmények szerint 100 választókörzetben állnak vezetésre, míg a Paul Martin miniszterelnökkel az élen harcba induló Liberális Párt jelöltjei csak 82 körzetben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a konzervatívok nem szereznek többséget a 308 tagú kanadai törvényhozásban – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A tévébeszámolók szerint a konzervatívok vélhetően kisebbségi kormányt alakítanak, így rászorulnak majd más parlamenti pártok külső támogatására a kormányzás és a hatalmon maradás érdekében – jelenti az MTI. A szeparatista Bloc Quebecois 50 helyre, míg a baloldali Új Demokrata Párt 31 mandátumra számíthat.

A kormányfő elismerte a vereségét, és bejelentette, hogy lemond a liberális pártvezetői pozíciójáról.

Harper a kampány során egybek között adócsökkentést, a bűnözés visszaszorítását, a védelmi kiadások növelését és az Egyesült Államokhoz fűződő viszony javítását ígérte. A konzervatív miniszterelnök-jelölt a kritikusai szerint extrém nézeteket vall, abortuszellenes, eltörölné a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvényt és megrövidítené a szociális programot is. Elemzők szerint bár a liberálisok vezette kanadai gazdaság élénk, a párt folyamatosan a korrupció vádja ellen küzd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik