Közélet

OKFŐ: Pintér Sándor átírta saját szabályait

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A belügyminiszter utasítása mától hatályos.

Pintér Sándor belügyminiszter – Orbán Viktor miniszterelnök jóváhagyásával – módosította az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szervezeti és működési szabályzatáról szóló korábbi  utasítását, amely már hatályát is veszítette.

A Hivatalos Értesítőben megjelent új Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) legérdekesebb pontja talán a személyi állományról szóló rész. Orbán Viktor ugyanis a belügyminiszter javaslatára Bene Ildikó főigazgató-helyettest július elsejei hatállyal mentette fel a napokban, indoklás nélkül. A volt fideszes képviselő a humánpolitikai és jogi ügyekért felelős addig, de az országos kórház-főigazgatónak van még két helyettese: az alap- és szakellátásért felelős, illetve a népegészségügyért és prevencióért felelős. Pintér Sándor új SZMSZ-e ugyanakkor péntektől az Országos Kórházi Főigazgatóságon már csak két főigazgató-helyettest engedélyez és nevesít: az egészségügyi ellátórendszerért felelőst, illetve a működésért felelőst.

A belügyminiszter javaslatára tavaly váltották le Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatót. A Medical Online akkor azt írta, őt tették felelőssé az egészségügy gazdálkodási gondjaiért. A szakportál számolt be arról is, hogy utódja, Révész János a Magyar Kórházszövetség májusi  kongresszusán arról beszélt, hogy a kórházi adósságok ügyében vereséget szenvedett, javaslatát nem tudta elfogadtatni az ágazat vezetésével.

Néhány napja a kormány a kórházak adóssága miatt több mint 41 milliárd forinttal ismét emelte az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét, ám a  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint az intézmények adóssága havonta további 12-13 milliárd forinttal emelkedik.

Az InfoRádióban az Orvostechnikai Szövetség főtitkára közölte: bár minden pénznek örülnek, de ez nem megoldás a másfél évtizede húzódó probléma orvoslására. Rásky László szerint a tapasztalatok szerint legalább fél év az átlagos fizetési határidő, a cégek jól látható részére igaz, hogy az adósságrendezés után magasabb a lejárt követelésállományuk, mint a konszolidáció előtt, hiszen folyamatos tevékenységet végeznek.  Úgy vélte: ősszel és év végén újabb 60-60 milliárdos adósságrendezésre lenne szükség.

A Magyar Kórházszövetség elnöke is üdvözölte az év közbeni részleges adósságrendezést, de úgy vélte, messze vannak attól, hogy a kórházak adósság nélkül gazdálkodjanak. Velkey György  emlékeztetett, az adósságcsapdából évtizedek óta nem tudnak kikecmeregni, aminek a fő oka, hogy a dologi költségekre nincs elég pénz, infláció volt, az egyre jobb technológiák, gyógyszerek drágábbak, mint a néhány évvel ezelőttiek. Hosszú távú megoldás az lenne, ha bekerülnének előre a költségvetésbe a szükséges források, amelyekkel a kórházak gazdálkodni tudnak, tette hozzá az InfoRádióban Velkey György.

Kapcsolódó
A bicskei pedofilügy 1,7 milliárdos utókezeléséről döntött a kormány
Ennyibe kerül a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek, szakembereinek tesztelése, kiszűrése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik