Közélet

Meglepően sok embert hagynak hidegen a budapesti dugók

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ha nem villamossal vagy bringával jár az ember a fővárosban, akkor egyhelyben topog. Egy felmérés szerint az emberek többsége ki van békülve a helyzettel.

Régóta megy a vita arról, kinek a sara az, hogy Budapest egy átjárhatatlan masszív közúti torlódássá vált. A fideszesek a főpolgármesterségre alkalmatlan Karácsony Gergelyt mondják hibásnak, hisz egyszerre kezdett a Blaha Lujza tér felújításába, túratta fel a Pesti alsó rakpartot és újíttatja fel a hármas metró középső szakaszát és a Széchenyi lánchidat. Az ellenzéki nézőpont meg az, hogy mindezeket azért kell megcsinálni, mert a szerződések köteleznek rá, másképp nem lenne forrás, és különben is mekkora forgalomvonzó marhaság volt az ingyenes parkolás, és miért nem lehet már átadni a forgalomnak az M0-s hárosi (Deák Ferenc) hídjának felét.

Kapcsolódó
Ezért nem számolja fel a főváros még dugóban sem a körúti biciklisávokat
Megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása, az eddig is nehézkes budapesti közlekedés még problémásabb lett. A főpolgármester kabinetfőnökét, Balogh Samut nem csak erről kérdeztük, hanem arról is, miért épp most létesítettek összefüggő buszsávot a Hegyalja úton, illetve miért nem adják vissza a jelenlegi helyzetben sem a nagykörúti kerékpársávokat az autósoknak.

Lényeg a lényeg: a Medián közvélemény-kutatást folytatott a témakörben, és elég meglepő eredmények is kijöttek. Az 1000 fős mintán végzett, a Budapest Brand megbízásából készült kutatást a HVG360 publikálta. Az első megállapítás persze nem meglepő, politikai oldala válogatja, ki hogy áll a dugókhoz. A kormánypártiak harmadát, az ellenzékiek tizedét zavarják csak a fővárosi felújítások.

A többség szerint egyszerű matek az egész: azért sok és nagy a dugó, mert sokan járnak autóval. Ezzel a lakosság 58 százaléka és az autósok 45 százaléka is egyetért.

Az egyes felújítások elfogadottságát is felmérték (vagyis azok zavaró hatását). A Lánchíd, a Blaha és a rakpart felújítása a fideszesek 30-37 százalékát, az ellenzékiek 10-11 százalékát, a pártnélküliek 28-29 százalékát zavarja. Ha pártoktól függetlenül az autósokat nézzük, akkor náluk 27-33 százalékukat zavarják a fenti három közterület renoválásai, a tömegközlekedőknél logikusan kisebb a zavarás, csupán 14-17 százalékos. Tehát a teljes népesség tekintetében 20-22 százalékot zavarnak a ráncfelvarrások.

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy a dugókra a gyógyír a városi tömegközlekedés és az elővárosi vasutak fejlesztése lenne (89, illetve 85 százalék támogatja). Jóval lemaradva jön 58 százalékkal a tömegközlekedés olcsósítása, a lakhatás támogatása (48 százalék), sőt a kerékpársávok létesítése (42 százalék). A behajtási korlátozásokat is kevesen támogatják (38 százalék), de a dugódíj láthatólag forradalmat szülne (24 százalék van mellette). A kerékpársávokhoz visszatérve érdekes, hogy az ellenzékiek 52, a kormánypártiak 27 százaléka támogatja azok létesítését.

A kerékpárutakat és -sávokat többféleképp is megkérdezték, itt nyilván az autósok, illetve a fideszesek voltak az elutasítóbbak. Bár ha úgy kérdezték, hogy örvendetesen nőtt a bringázók száma a fővárosban a hivatalos adatok szerint, mindjárt mindenki engedékenyebb lett.

Mindenesetre a dugók még nem tépázták meg végzetesen Karácsony renoméját, egy mostani választáson 47 százalék szavazna rá, 31 százalék pedig a Fidesz meg nem nevezett jelöltjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik