Letartóztatták a magyar maffiafőnököt, akit az FBI kapcsolt le

Az általa irányított bűnszervezet milliárdos kárt okozott.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással,  pénzmosással és más bűncselekményekkel gyanúsítja a férfit, akit nemzetközi elfogatóparancs alapján az USA-ban fogtak el. Hat társát már korábban letartóztatták. 

A férfi 2015-ben fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre, majd azt irányította. A fiktív számlákat két, tatabányai székhelyű gazdasági társaság fogadta be tizenhat cégtől. Ezzel az ÁFA fizetési kötelezettségük mértékét csökkentették.

Az állami költségvetésnek csaknem egymilliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak.

A fiktív számlákat kiállító alvállalkozók gazdasági tevékenységet  nem végeztek. Bankszámláikra a két tatabányai utalt, a fiktív számlák ellenértékének megfelelően, majd a pénzeket más cégek számláira utalták.

A bűnszervezet vezetője által utasított emberek a cégek számláiról jellemzően készpénzfelvevő automatákból vették fel a pénzt, azt visszajuttatták főnöküknek, illetve a fiktív számlákat befogadó társaságok képviselőihez.

Az ÁFA befizetési kötelezettségüket így lanul csökkentő cégek részére fiktív számlákat kiállító társaságok valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat is befogadtak. A számlakiállító  cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár. Ők tényleges ügyvezetői tevékenységet sosem végeztek, a cégeket és azok könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította.

A bűnszervezet vezetője a költségvetési csalásból származó pénzt Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban létrehozott cégek számláira utalta, ahonnan az visszaáramlott egy tatai székhelyű céghez. A tatai cég a pénzből tizenkét ingatlant vásárolt, amelyeket bérbe adott.

Az ügyészség indítványára a nyomozási bíró a bűnszervezett USA-ban elfogott vezetőjének letartóztatását egy hónapra elrendelte, mert fennáll a veszélye, hogy a bizonyítást veszélyeztetné és újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A szövevényes ügyről korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal
azt írta, hogy Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban és Angliában is párhuzamosan zajlottak kutatások, kihallgatások. A bűnszervezetet irányító Komárom-Esztergom megyei férfit pedig az FBI kapcsolta le az USA-ban.

Luxuskocsik, drog…

Amerikában fogták el a bűnszervezet vezetőjét

Testkamerás felvétel!💻Amerikában fogták el a bűnszervezet vezetőjét 💰📄A NAV nagyszabású, hazai és külföldi társhatóságokkal közös akcióban számolta fel azt a fiktív számlák kiállítására szakosodott dunántúli céghálózatot, ami több mint egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban és Angliában is párhuzamosan zajlottak a kutatások és a kihallgatások. A bűnszervezetet irányító Komárom-Esztergom megyei férfit az FBI kapcsolta le az USA-ban. A bűnszervezet különböző informatikai vállalkozásoknak állított ki valótlan tartalmú számlákat, amikkel azok csökkentették fizetendő áfájukat. A többszintű hálózat bukó cégei valós tevékenységet nem végeztek, élükön külföldi strómanok álltak. A számlagyár „ügyfelei” a fiktív számlák ellenértékét átutalták, a bűnszervezet pedig busás jutalékért a pénzt a céghálózaton átfolyatta, végül pedig készpénzben visszaadta a haszonhúzóknak. A társaságok a fiktív számlák áfatartalmát levonták fizetendő adójukból, ezzel milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek. A bűnszervezet az így megszerzett vagyont külföldi cégek és egy magyarországi vállalkozás bevonásával igyekezett tisztára mosni, majd tagjai a legálisnak tűnő pénzből ingatlanokat, luxusautókat vásároltak, és drága utazásokra költöttek. A szervezet irányítójának fényűző életviteléről árulkodik, hogy a tőle lefoglalt két luxusautó értéke csaknem 100 millió forint. A NAV a lengyel, angol, szlovák és amerikai hatóságokkal együtt fogta el a hálózat tagjait. A kétnapos nemzetközi akcióban félezer nyomozó, a NAV MERKUR bevetési egysége, járőrök, és IT-szakemberek vettek részt. A külföldi műveleteket az EUROJUST és az EUROPOL közreműködésével a hágai koordinációs központból irányították. Összesen 162 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat itthon, valamint Lengyelországban, Angliában és Szlovákiában. Több helyszínen kábítószert is találtak az elkövetőknél. A NAV nyomozói 15, a külföldi társhatóságok 22 gyanúsítottat hallgattak ki. Az FBI közreműködésével a bűnszervezet USA-ban tartózkodó irányítóját is sikerült elfogni, aki azóta kiadatási őrizetben van. Az okozott kár biztosítására a NAV a Nemzeti Nyomozóiroda Vagyon-visszaszerzési Hivatalának bevonásával bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zárolt, készpénzt, luxusautókat, valamint egy helyszínen bitcoint és bitcoin casht is lefoglalt, több mint 770 millió forint értékben. A NAV nyomozói 6 főt őrizetbe vettek, akiknek letartóztatását a Tatabányai Járásbíróság elrendelte. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz.

Közzétette: Nemzeti Adó- és Vámhivatal – 2019. október 30., szerda

A bűnszervezet tagjai ingatlanokat, luxusautókat vásároltak, drága utazásokra költöttek. A banda főnökének fényűző életére jellemző, hogy a tőle lefoglalt két luxusautó értéke csaknem 100 millió forint. A NAV a lengyel, angol, szlovák és amerikai hatóságokkal együtt fogta el a hálózat tagjait. A kétnapos nemzetközi akcióban félezer nyomozó, a NAV MERKUR bevetési egysége, járőrök, és IT-szakemberek vettek részt.

Összesen 162 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat itthon, valamint Lengyelországban, Angliában és Szlovákiában. Több helyszínen kábítószert is találtak az elkövetőknél. A NAV nyomozói 15, a külföldi társhatóságok 22 gyanúsítottat hallgattak ki. A NAV a Nemzeti Nyomozóiroda Vagyon-visszaszerzési Hivatalának bevonásával bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zárolt, készpénzt, luxusautókat, valamint egy helyszínen bitcoint és bitcoin casht is lefoglalt, több mint 770 millió forint értékben.

Ajánlott videó mutasd mind

Ragadozó féreg terjed Európában

Egy ragadozó laposféreg terjed gyors ütemben kontinensünk nyugati részén, a lebontásban kulcsfontosságú szerepet játszó puhatestűeket pusztítja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.