Közélet

Átvilágítás Józsefvárosban: törölt adatok, ellopott Facebook-oldal, 13. havi fizetések

Interjút adott a hvg.hu-nak Józsefváros új polgármestere, aki különös dolgokra bukkant a hatalomátvétel után a kerületben. Pikó András számos érdekes pénzügyi manőverről számolt be, amelyek szerinte kifizetőhelyként működtek a VIII. kerületben. Mint mondta:

Az biztos, hogy ez egy átpolitizált működésű önkormányzati hivatal volt, és ez a két cég működésén is érezhető volt: a vagyongazdálkodást és a városüzemeltetést összevonták egy nagy holdingba, megdupláztak állásokat, funkciókat, messziről szaglott, hogy egyfajta kifizetőhelyként használják, a szakmai munka kárára.

Beszélt arról is, hogy megbénították a hivatal kommunikációs lehetőségeit, továbbá elmondta, hogy a Józsefváros újságnál biztos, hogy olyan dolgok történtek, amiket nagyon nehéz törvényes keretek között elhelyezni.

Az összes számítógépről letörölték az adatokat. Feltételezhető, hogy winchestert is elvittek. Önmagában már ez is felháborító, de amit személyesen is nehezen viselek, hogy megfosztottak bennünket a kommunikációs lehetőségünktől. Nagyon sokáig nem fértünk hozzá az önkormányzati honlaphoz, mert nem tudtuk a belépési kódot. A Facebook-oldalunkat konkrétan eltulajdonították úgy, hogy a korábbi adminok átnevezték a Józsefváros oldalt, most a Facebook közép-európai központjánál próbáljuk elérni, hogy visszakapjuk. Ezek felvetik a bűncselekmény lehetőségét, ügyvédek dolgoznak az ügyön, valószínűleg feljelentést fogunk tenni.

Pikó András elmondta azt is, hogy a Demszky-éra főpolgármester-helyettesét, a Tarlós Istvánnak is dolgozó Atkári Jánost kérte fel arra, hogy tekintse át Józsefváros költségvetését.

A polgármester egyébként most szembesült azzal, hogy a kerületben évek óta az a szokás, hogy 13. havi fizetést kapnak az önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők, körülbelül kilencszáz ember.

Ugyanakkor szerinte ez vélhetően nem tartható:

Próbálunk takarékosan működni, egy csomó mindenre nem költeni, amire korábban futotta. Nyilvánvaló, sokkal népszerűbb polgármester lennék, ha azt mondanám, ahogy tavaly, úgy idén is lesz 13. havi fizetés az önkormányzat bölcsődéiben, óvodáiban vagy a rendelőintézetében. Az, amit most adunk nekik, nem 13. havi fizetés lesz, hanem egy olyan elismerés az egész éves munkájukért, amit megérdemelnek. Ezért még idén megpróbálok eljutni minden érintett helyre, hogy személyesen indokolhassam meg számukra a döntést.

Emellett elmondta azt is, hogy elképesztő összegek folytak el például kommunikációra vagy hivatali járművekre.

Kommunikációra, PR-ra összesen 300 millió forintot költöttek egy évben, ezt én elfogadhatatlannak tartom, ez egészen biztosan kevesebb lesz. És tudok még mondani néhány ilyen tételt: ilyen a gépjárműparkunk működése, fenntartása: volt olyan vezető, aki személyes célokra is használt egy önkormányzati autót, és hivatali gépkocsija is volt. Aztán nagyon sokat, 30-50 milliós tételeket költöttek reprezentációra, kommunikációra vagy propagandára és ügyvédekre.

Kiemelt kép: Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik