Közélet

Busás hasznot remél Orbán Viktor török barátja, aki sietve terjeszkedik Veszprémben

Mára kilenc magyar naperőműcéget birtokol Adnan Polat török üzletember, aki nem titkoltan baráti viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Heti Válasz értesülései szerint a vállalkozó kilenc cégéből hetet egyetlen nap alatt vásárolt fel – méghozzá másfél héttel a hazai választások után –, és ezzel elkezdte meghódítani Veszprém megyét. Polat a magyar szolárüzlethez ugyanazt a török családi vállalatot hívta segítségül, amellyel odahaza a szélfarmjait építette.

A lap sorra vett mindent, amit tudni lehet a hazai napelemes piac alakulásáról, a kormány szándékairól, illetve Adnan Polat török milliárdos terveiről:

  • Orbán Viktor „zöldfordulatot” vett a 2018-as miniszterelnöki eskütételt követő beszédében. „Az új napelemparkok, valamint Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot” – ígérte. Mindezt pedig a parlamenti karzatról hallgatta egy isztambuli dúsgazdag üzletember, aki Recep Tayyip Erdogan elnök és a magyar kormányfő közös barátjaként szokta magát pozicionálni a török sajtóban.
  • Miközben Adnan Polat Törökországban 2000 óta egymilliárd dollárt fektetett nyolc szélerőműparkba, melyek összkapacitása 665 megawatt, addig Magyarországon öt év alatt ruházna be 700 millió dollárt – igaz, nem turbinakollekciókba, ezeket ugyanis nem támogatja a magyar kormány, hanem a napenergiába. Ami a teljesítményt illeti, Polat Magyarországon 1000 MW-ot szeretne elérni – a számot maga közölte tavaly a Forbes magazin török kiadásában –, ami a teljes jelenlegi erőművi kapacitás körülbelül hetede-nyolcada, illetve paksi atomerőmű kapacitásának a fele.
  • Az üzleti terjeszkedéshez szükséges cégháló kialakítását első lépéseként Polat még tavaly bejegyeztette a DNN Solar Partners Kft.-t, majd néhány hónapja leigazolta – jogi és szabályozási vezetőnek – a már megszűnt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkárságának korábbi kulcsemberét, Farkas Gábort.
  • Az említett cég idén április 19-én – vagyis a választások után – felvásárolt egy olyan projekttársaságot (Jupiter Apaj SolarPark Kft.), amely Pest megye déli részén, Apaj községben már jogosultságot szerzett egy 5 megawattos naperőmű létrehozására. (A Jupiter Apaj nevét június elején HSE Europa Solar Kft.-re változtatta a Polat-stáb.)

Az új információk szerint az apaji bevásárlás napján Polat cége további hat, Veszprém megyében érdekelt projekttársaságot is beszippantott. Ezek a társaságok az Ajka–Halimba–Kolontár háromszögben egy összesen 40 megawatt kapacitású napelempark-rendszert fejlesztenek. Mindebből az látszik, hogy berúgták a napelembiznisz motorját, s várhatóan hétről hétre lehet majd hallani a társaságok terjeszkedéséről.

A cégmozgásoknak az az alapja, hogy a napelemes szektor szereplői 2016 végéig jelentkezhettek az úgynevezett kötelező átvételi támogatás (kát) rendszerébe – ami annyit jelent, hogy az állam segítségével még 25 évig a piaci ár felett lehet eladni a megtermelt villamos energiát. Pályázó volt bőven, de sok vállalkozás eleve csak azért pályázott, hogy később továbbértékesítse szerzett jogait. Ekkor jött a képbe Adnan Polat.

A terjeszkedés komolyságát jól jelzi, hogy a cégátnevezéssel párhuzamosan Polat tőkéstársat is bevont ebbe a kilencedik számú napos vállalkozásába: azt az erőműspecialista Demirer családot, akikkel Törökországban a már emlegetett gigantikus szélparkjait építette.

Kiemelt kép: Halil Sagirkaya / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik