Közélet

Egy kisvárosnyi ember halála elkerülhető lenne hatékonyabb népegészségüggyel

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 06. 12. 11:46

Először készült Magyarországon egészségügyi teljesítményértékelés, amely meglehetősen szomorú képet fest a helyzetről. A jelentést az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával, minisztériumi szakértők csoportjai készítették és 76 indikátorral jellemzik a 2013 – 2015 közötti időszakot.

A Napi.hu által szemlézett jelentésből kiderül, hogy ugyan a magyar lakosság egészségi állapota javuló tendenciájú, de az országon belül nagyok a különbségek, az átlag pedig elmarad az EU legtöbb tagállamának szintjétől. Az egészségesen várható élettartamban a férfiaknál 7, a nőknél pedig nyolc év a különbség a legjobb adottságokkal rendelkező közép-magyarországi, és a legrosszabb helyzetben lévő észak-magyaroszági régió között.

Ugyanilyen fontos tényező az iskolázottság is, egy alapfokú végzettségű férfi 12, egy ugyanilyen végzettségű nő 5,6 évvel él rövidebb ideig él, mint azok, akik felsőfokú végzettséget szereztek.

Az ÁEEK-jelentés szerint egy jobb ellátórendszer egy kisvárosnyi embert, 32 ezer főt menthetett volna meg a vizsgált időszakban, a 65 évesnél fiatalabbak esetében minden második haláleset elkerülhető lett volna a megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal. 2014-ben a lakosság 7 százaléka nem jutott hozzá a szükségesnek vélt egészségügyi ellátáshoz.

Országos átlagban megfelelő, hogy a lakosság 83 százaléka közúton 30 percen belül eljut egy sürgősségi fekvőbeteg-ellátáshoz, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon azonban az átlagnál rosszabb a helyzet.

Problémás területnek számít a várólista, míg 2015-ben Közép-Magyarországon 31 napot kellett várni átlagosan, a Dél-Dunántúlon 110-et. Az országos átlag 53 nap volt. A leghosszabb várólistája a szürkehályognak, a térd- és csípőprotézis műtétnek van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.