Üzleti tippek

Több adót kell fizetnünk jövőre

27 százalék lesz az áfa, 37 százalék az eva, eltörlik az adójóváírást, ehót kell fizetni a cafeteriára, jön az Erzsébet utalvány, a szociális hozzájárulási és a baleseti adó.

A parlament hétfőn késő este döntött a jövő évi adótörvényekről. A Ház 232 igen szavazattal, 78 nem ellenében fogadta el a kormány előterjesztését.

Íme, a legfontosabb adózást érintő változások:

27 százalék lesz az áfa

A termékek és szolgáltatások többségére az idén még 25 százalék volt az áfa, jövőre 27 százalék lesz.

Az eva marad, 37 százalékos kulccsal

Hosszas viták után az egyszersített vállalkozói adó (eva) végül megmaradt. Ami változott, az az összeghatár: már nem évi 25, hanem évi 30 milliós árbevételig lehet majd választani. Az adó mértékét pedig felemelték, a jelenlegi 30 százalék helyett 37 százalék lesz. Mint korábban megírtuk, ez azt jelenti, hogy a mostani 87,5 százalék helyett csak 80,1 százalék marad a nettó bevételből az evásnál, és kb. 17 százalékos költségarány alatt éri meg jövőre evázni.Idén december 20-ig lehet dönteni arról, hogy ki evázik jövőre.

Eltörlik az adójóváírást

Az idén havi 12 100 forintos adójóváírást kaphattak az évi 2,75 millió forint alatt keresők, e felett pedig (3,96 milliós éves összjövedelemig) csökkentett összegben járt ez a kedvezmény. Az adójóváírást mindenképpen meg akarta szüntetni a kormány, de az első terv még az volt, hogy jövőre csak a felére csökken, és az azt követő évben szűnik meg. Ehelyett már jövőre teljesen kivezetik az adójóváírást. A változás miatt jelentősen csökkenni fog a dolgozók nettó bére.

A nettóbér csökkenést nagyobb részben a cégek lesznek kénytelenek pótolni, hiszen a kormány bérkompenzációs támogatása csak részben segít a problémán.

Szuperbruttó

A szuperbruttosítást (amikor az szja-t a bruttó bér 1,27-el megemelt összegére, mint adóalapra kell fizetni) részlegesen kivezetik 2012-től. Bruttó kétmillió 424 ezer forint éves (illetve 202 ezer forint havi) jövedelemig az adó alapja megegyezik majd a jövedelemmel. E felett azonban továbbra is az 1,27-tel felszorzott adóalappal kell számolni. Akit érint a szuperbruttó kivezetése, annak emelkedik a jövedelme, de mivel adójóváírást nem kap, összességében rosszul jár.

A családi kedvezmény megmarad az adózásban, de attól függően, hogy mennyi a szülők keresete, vagy a szuperbruttóból vagy a bruttóból jár majd.

Munkavállalói egészségbiztosítási járulék

Egy százalékkal (6-ról 7 százalékra) emelkedik a munkavállalói egészségbiztosítási járulék, amely szintén csökkenti a nettó béreket.

A társadalombiztosítási járulékfizetés kiszélesítése érdekében 2012-től egészségbiztosítási járulékot kell fizetni a végkielégítés, a jubileumi jutalom és a szabadságmegváltás után is, valamint megszűnik a másodállások 2 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék alóli mentessége is.

Cafeteria

A cafeteria adója több mint másfélszeresére emelkedik, mivel jövőre nemcsak 16 százalék szja-t hanem 10 százalék ehót is kell a béren kívüli juttatások után a cégeknek fizetniük.

Az adóteher növekedésén kívül több változás is lesz. Az egyik, hogy a Széchenyi Pihenőkártya kedvezményes adózású keretét 300 ezer forintról 450 ezer forintra emelik. A pihenőkártyán belül háromféle alszámla lesz, szállásfoglalási (225 ezer forintos), szabadidős (75 ezer forintos) és vendéglátási (150 ezer forintos).

Az étkezési jegyeknél megszűnik az összevont hideg-meleg jegy (idén havi 18 ezer forintig volt adható). Helyette vagy hideg, vagy üzemi étkezési utalványt lehet igényelni. A hideg étkezési jegyet Erzsébet-utalványnak hívják majd, és azt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól lehet rendelni (maximum havi 5 ezer forintig adható kedvezményes adózással). Az üzemi utalványt (csekk vagy kártya formájában) csak a munkahelyi étkezésben lehet használni (legfeljebb havi 12500 forintért adható kedvezményes adózással).

Éves 500 ezer forint feletti béren kívüli juttatásnál viszont bejön a 27 százalékos ehó-fizetési kötelezettség.

Chipsadó

Az üdítőitalokra jövőre literenként 5 helyett 7 forint, a cukrozott készítményekre 100 helyett 150 forint/kg, a sós snackekekre és az ételízesítőkre pedig 200 helyett 250 forint/kg lesz a népegészségügyi termékadó. Adókötelessé válik az ízesített sör, és az alkoholos frissítők is. Mentességet élvez viszont például a kakaós tej, a kakaós ital, a Túró Rudi, a madártej, valamint a kenyér és a lekvárok is.

Baleseti adó

Új népegészségügyi adófajta lesz januártól a baleseti adó, amely a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás 30 százaléka lesz, és azzal együtt fizetik az autósok (a biztosítóknak).

Szociális hozzájárulási adó

A cégek által fizetett 27 százaléknyi járulékokat (a nyugdíj, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot) jövőre szociális hozzájárulási adónak fogják hívni. (A munkáltató által fizetett ekho is szociális hozzájárulási adó lesz.) A vállalkozóknak ezt az adót a kivétjük/személyes közreműködési díjuk (de legalább a minimálbér) 112,5 százaléka után kell megfizetniük.

Az olyan nem munkaviszony alapján tevékenykedő ügyvezetőkre is kiterjed a minimális járulék alap utáni járulékfizetési kötelezettség, akik nem kapnak díjazást erre a tevékenységükre.

(Céges) autók

Jelentősen nő jövőre a cégautók adója, és differenciáltabb is lesz, valamint egy évre előr kell befizetni, viszont érdemesebb lesz autót bérelni, mint eddig, ugyanis a cégek levonhatják majd a bérleti díj áfáját.

Jelentősen csökken az autók regisztrációs adója, ellenben az átírási illeték növekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik