Gazdaság

Takarékoskodó emberek az adókedvezmény miatt

Mintegy 270 ezer hosszú távú megtakarítási számlán több mint 800 milliárd forintot gyűjtöttek össze a takarékoskodó magánszemélyek október végéig.

Több mint 800 milliárd forintot halmoztak fel eddig a lakossági ügyfelek adókedvezményt biztosító tartós befektetésekben – derül ki a Világgazdaság által összegyűjtött banki adatokból.

Az érintettek október végéig hozzávetőlegesen 270 ezer számlát nyitottak a jelentősebb piaci szereplőknél, amelyek az év végéig további források becsatornázására számítanak. Aki ugyanis nem szeretne 100 ezer vagy 130 ezer forint értékű adókedvezményt elveszíteni, vagy mentesülni akar a befektetéseinek hozama után fizetendő kamatadó alól, annak érdemes az év utolsó heteiben növelnie a nyugdíj-előtakarékossági számláján (nyesz) vagy a tartós befektetési számláján (tbsz) lévő megtakarításait, vagy ilyen számlát nyitni.

Aki nyugdíjaskorára szeretne takarékoskodni, annak 2006. január 1-je óta van lehetősége nyeszen pénzt gyűjteni.

Adókedvezmény

A számlán elhelyezett összeget a számlatulajdonos értékpapírokba és banki betétekbe fektetheti. A nyugdíjrendszer negyedik pilléreként indult nyesz segítségével a nyugdíjára gyűjtő személy maga döntheti el, megtakarításait milyen eszközökbe fekteti, és a piaci helyzetnek megfelelően átcsoportosíthatja azokat.

A takarékoskodásnak ezt a formáját választók adókedvezményben részesülnek. Korábban a számlára befizetett összeg 30, jelenleg 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint adójóváírás kérhető a személyi jövedelemadóból. Aki 2020 előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak 130 ezer forint értékű kedvezmény járhat ezen a címen. Ráadásul a nyugdíjba vonulás és a nyesz legalább három éve tartó vezetése után a számlán elért hozam mentes a kamatadó megfizetése alól is.

Tavaly év eleje óta arra is lehetőség van, hogy valaki tartós befektetési számlán takarékoskodjon. Annak az a lényege, hogy az a magánszemély, aki ilyen számlán helyezi el magtakarításait, a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén részben vagy egészen (három vagy öt év után) mentesül a kamat- és az árfolyamnyereség-adó alól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik