Üzleti tippek

Cafeteria: jön az Erzsébet-utalvány

Erzsébet-utalvány lehet a hideg étkezési jegy neve, és az üdülési csekk korábbi forgalmazójánál igényelhetik a cégek.

Korábban találgattuk, vajon a Posta Paletta lehet-e az a cég, amely egyedüliként árusíthatja a hideg étkezési jegyeket. Úgy tűnik, nem ők lesznek a befutók, hanem a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA).

Egy az adótörvényhez beadott zárószavazás előtti fideszes módosító javaslatban olvashatjuk, hogy fogyasztásra kész ételhez adható béren kívüli juttatást (ez a hideg étkezési utalvány) Erzsébet-utalványnak fogják hívni. Az is itt szerepel, hogy az Erzsébet-utalványt az üdülési csekk korábbi kibocsátójánál, az MNÜA-nál vásárolhatnák meg a cégek. A hideg étkezési jegyet havi 5 ezer forint értékben lehetne adni kedvezményes adózással. A honatyák ma döntenek az adótörvényről, így arról is, tényleg jön-e az Erzsébet-utalvány.

Ezek szerint az MNÜA kapna egy új piacot az üdülési csekk helyett. Az üdülési csekk ugyanis meg fog szűnni, s idén már csak legkésőbb szeptember végéig lehetett kedvezményes adózással igényelni. Az üdülési csekk helyét átveszi a Széchenyi Pihenőkártya.

A meleg étkezési jegyeknél is tartalmaz változást a módosító javaslat. E szerint csak a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető bocsáthatna majd ki meleg étkezési jegyet, és azokat csak munkelyi étkeztetésben lehetne felhasználni.Havi 12 500 forintért lehetne ilyen jegyet kiadni.

Ez azt jelenti, hogy a mostani étkezési jegy kibocsátó cégek elveszítenék a piacukat, hiszen tőlük nem lehetne sem hideg sem meleg utalványt rendelni.

Abban nincs változás a javaslatban, hogy a hideg és a meleg étkezési jegyek közül vagy csak az egyiket, vagy csak a másikat választhatná a dolgozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik