Üzleti tippek

Bali, vagy Gyula?

A válság hatása már most erőteljesen érzékelhető a legtöbb turisztikai cég életében, a legnagyobb vesztesek a középkategóriás utak szervezői. Elképzelhető, hogy a külföldi üdülések lemondásával megspórolt pénzek a belföldi turizmust gazdagítják majd.

A Versace-birodalom ma már nemcsak ruhakölteményekkel kápráztatja el a luxusra vágyó közönséget, hanem többek közt hűtött stranddal is, a dubai Palazzo Versace szálloda ugyanis mostantól talajba épített csőrendszerrel tartja langyosan az amúgy tűzforró part menti homokot. Talpunk épsége mellett a gondos hoteltulajdonosok a közeljövőben szeretnének beavatkozni az időjárásba is, mégpedig úgy, hogy mesterséges szellőt generálnának a parton. Ha azonban valaki az elfekvőben levő több millió forintját télvíz idején mégsem egzotikus utazásra, hanem inkább egy különleges síútra költené el, akkor Kanadában a helye: itt kipróbálhatja a helikopteres síelést, vagyis busás összegért olyan helyekre repülhet el, ahol egy egynapos sízés erejéig egy egész hegyoldal az övé lehet.

Egzotikus akciók

Ha a fentiekhez hasonló ajánlatokkal nem is találkozunk túl gyakran az utazási irodák téli katalógusaiban, kínálatból azért nincs hiány. December óta sí- és egzotikus utazások tömkelegéből válogathatunk. A Kartago Toursnál ebben az időszakban a nettó éves árbevétel körülbelül 25-30 százaléka realizálódik, az OTP Travelnél 40, a Vistánál pedig 50 százalékra teszik ezt az arányt. „Noha a forgalom nagy, télen jóval kevesebben utaznak, mint nyáron, viszont ilyenkor kelendőbbek a drágább, egzotikus utazások. Míg nyáron sokan inkább a közelebbi, olcsón elérhető mediterrán országokat választják, télen a több százezer forint értékű kiruccanásokra nagyobb a kereslet” – magyarázza Lovas Edina, a Vista marketingigazgatója.

Mostanra lecsengett a Maldív-Seychelle-Mauritius szentháromság, az idén Mexikóba, Kubába, Brazíliába és Thaiföldre utaznak a tehetősebbek. Utóbbi most több szempontból is kelendő, pedig a decemberi tüntetések rengeteg turistát elriasztottak. A hotelek egy része 20-30 százalékos kihasználtsággal üzemel. A helyiek azonban igyekeznek menteni a menthetőt, s egymást érik a különböző kedvezményes akciók, ráadásul a magyar turistáknak a hazai utazási cégek helyzete is kedvez. „Sok iroda túllőtte a kapacitást, s most döbbent rá, hogy ha nem akciózik, a nyakán maradhatnak a már előre lekötött charter- és szálláshelyek” – mutat rá az „egyet fizet, ketten utaznak” típusú kedvezmények hátterére Csákány Csaba, a TUI ügyvezetője.

A válság hatása tehát máris erőteljesen érzékelhető a turisztikai cégek életében, többen is 20 százalék körüli visszaesésről számoltak be. „Az OTP Travelnek 30 százalékkal csökkent a szabadidős turizmusból származó bevétele, annak ellenére, hogy már az előző téli szezon sem volt egyszerű a szakma számára” – mondja Molnár Judit, a cég ügyvezető igazgatója. A luxusutak esetén kevésbé érhető tetten a recesszió, hiszen akiknek fontos a kikapcsolódás, s ezt meg is tudják fizetni, egyelőre nem ezen spórolnak. A visszaesés inkább a középkategóriás utaknál – például Egyiptom, Jordánia, Marokkó – tapasztalható. A Magyar Turizmus Zrt. szakemberei abban bíznak, hogy a külföldi utak elmaradásával megspórolt pénzeket az emberek itthon költik el, s erre van is reális esély, miután a wellness-szolgáltatások egyre népszerűbbek. A feltételezést Lovas Edina is alátámasztja, mint mondja, a Vistánál a belföldi utak forgalma 2008-ban 50 százalékkal nőtt.

Osztrák uralom

A szezon forgalmának másik részét a síutak teszik ki, ezekre január közepe és március vége között fizetnek be legtöbben az utazási irodáknál. A hazai síelők legnépszerűbb úti célja évek óta a szomszédos Ausztria, amelynek vonzereje a kis távolságok mellett a jó minőségű és hóbiztos pályákban rejlik. Szlovénia és Szlovákia népszerűsége is töretlen, annak ellenére, hogy az árak már nagyon utolérték az ausztriai tarifákat, miközben a színvonal igencsak elmarad a sógorokétól. Olaszország és Franciaország sem drága, sőt, a gyerekkedvezmények miatt a családosoknak kifejezetten megérné odautazni, viszont a nagy távolság miatt kevesebben vállalkoznak a hosszú útra. „E tekintetben változás várható, mert a légitársaságok kezdik felfedezni a jó síterepek melletti desztinációkban rejlő lehetőségeket” – vetíti előre a Vista marketingigazgatója.

Online-ban utaznak

A magyar lakosság meglehetősen árérzékeny, ennek megfelelően a hazai utazási irodák elsősorban az áralapú kommunikációra koncentrálnak. „Úgy érzem, a Kartago Tours esetén az imázshirdetések jelentősége ma már nem lenne számottevő: egyrészt a cég már ismert, másrészt a célközönség a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetben egy árra hangsúlyt helyező reklámkampánnyal sokkal inkább megfogható” – avat be a társaság marketingstratégiájába Hajducsi Tamás marketingigazgató. Hasonlóképpen érvel a Vista, s a Neckermann kommunikációjában szintén elsősorban a kedvezményekre és a „jó árakra” hívja fel a figyelmet. A cégek marketingbüdzséjüknek átlagosan 30-40 százalékát költik el a téli szezonban. „Útjainkat megjelentetjük országos és a megyei napilapokban, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az online hirdetésekre, mert az a tapasztalatunk, hogy az utazók túlnyomó többsége ugyan az utazási irodákban fizeti be az útját, viszont előzetesen egyre többen tájékozódnak az interneten. Televízióban kevésbé, rádióban inkább megjelenünk utazásaink hirdetésével” – foglalja össze marketingmixük lényegét az OTP Travel ügyvezető igazgatója.

Hasonlóan csoportosítja pénzeit a megkérdezettek többsége. A Kartagónál a keresőszavas megjelenések és a bannerek viszik el a marketingkeret nagy részét, s a Vista esetén is az online került előtérbe: a büdzsé 70 százalékát az internetre fordítják, a maradék 30 százalékot nyomtatott médiafelületeken költik el.
A marketingbüdzsé mértékét szinte minden turisztikai cég módosítja. Az OTP Travelnél a forgalom visszaesésével körülbelül arányosan, olyan 20 százalékkal csökkentik az idén a hirdetésre szánt keretet. A TUI-nál ugyanakkor a marketingbüdzsé növelésével próbálnak elébe menni a válság okozta visszaesésnek: „Hozzávetőleg 10 százalékkal költünk többet kommunikációra 2009-ben, mint tavaly, s ezeket a pénzeket főleg az első fél évre csoportosítjuk, amikor az utazóközönség a nyaralással kapcsolatos döntéseket hozza” – árulja el Csákány Csaba.

Katalógusbiznisz

Médiamix ide vagy oda, egy utazási irodának a katalógus jelenti a legfőbb marketingeszközt, s a kommunikációra szánt büdzsé jó részét is ez viszi el. A Kartago Toursnál ez a marketingkeret egynegyedét jelenti, míg a Vistánál a pénzek 40 százalékát emészti fel. Az irodák állítják, hogy nem a kiadványokban megjelenő hirdetésekből finanszírozzák a katalógusok költséget, ezek azonban minden bizonnyal jó pénzt hoznak a konyhára. A TUI médiaajánlata bármelyik folyóiratéval felvehetné a versenyt: a téli katalógusokban egy oldal 350–450 ezer, a hátsó borító pedig nem kevesebb mint 600 ezer forintjába kerül (listaáron) a hirdetőnek. A Vista árai sem sokkal alacsonyabbak, akinek erre nem futja, az kénytelen beérni a repülőjegytokok hátoldalával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik