Üzleti tippek

Egyelőre az eho eltörlése jöhet szóba

admin

2008. 04. 10. 07:20

Az államháztartás pozíciójától függ, hogy az adók területén mekkora lépésre kerülhet sor, ezt várhatóan a második félévben látni majd tisztán - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára.

Az MSZP Országos Közgazdasági Tagozatának rendezvényén Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke ugyanakkor úgy vélekedett, csapdahelyzetben vagyunk, lényeges adóváltoztatásokra van szükség. A GKI a helyzet megváltozása miatt módosította javaslatát, a szuperbruttósító rendszert több lépcsőben vezetnék be. Így jövőre még csak a bérpapíron mutatnák ki a szuperbruttósítást, az első valódi változás 2010-ben jönne az új szja-kulcsok (20-32-37 százalék) bevezetésével, az alkalmazotti kedvezmények megtartásával, s 2010-ben kerülne sor a teljes átállásra a kártyakedvezmények kivezetésének megkezdésével.

Keller László hangsúlyozta: a kormány az adóváltoztatásokat csak a konvergenciaprogram keretein belül tudja elképzelni, a módosítások nem ronthatják az államháztartás egyensúlyát. Az államtitkár szerint az idei hiánycél tartható. Keller László kifejtette: február elején még bizton lehetett arra számítani, hogy jól érzékelhető adócsökkentésre kerülhet sor, aminek elsődleges célja a kormány prioritásainak megfelelően a foglalkoztatás elősegítése lett volna. A népszavazás után azonban az adórendszer átalakítása szempontjából kedvezőtlen változások következtek be, emelkedtek az állampapírok hozamai, a mozgástér lényegesen kisebb lett a februárban kalkulált 200-250 milliárd forintnál – mutatott rá az államtitkár.

Az adómódosítási elképzelések egyik eleme februárban a járulékfókuszú csökkentés volt, ennek realitása azonban az államtitkár szerint mostanra alacsony szintre csökkent. A második elem az egészségügyi hozzájárulás két lépésben – 2009-ben és 2010-ben – való megszüntetése volt, a harmadik az szja sávhatárának 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelése (ennek költségkihatása 40 milliárd forint lett volna), a negyedik pedig a különadó megszüntetése a társasági adó kulcsának 18 százalékra emelésével. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy jelenleg csak a különadó mérséklésének és az eho megszüntetésének van realitása.

A parlamentben eddig megfogalmazott adóelgondolások nehezen hozhatók közös nevezőre – mondta az államtitkár. Az MNB elnöke által szükségesnek ítélt mintegy 2000 milliárd forintos kiadáscsökkentési javaslatról úgy vélekedett, amikor a kiadási oldal jelentős része determinált, s több mint 60 százalékát a jóléti kiadások teszik ki, egy ilyen lépés nem vállalható.

A fórumon az egyik résztvevő a finánctőke megadóztatását javasolta, ezt azonban az államtitkár nem tartotta támogatandónak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.