Üzleti tippek

A Marketing&Média 3. számának hírei

Marketing

Imázsváltás a Praktikernél

Megújult arculattal és új szlogennel kívánja erősíteni pozícióját hazánkban a Praktiker.
Az új szlogenhez („Praktiker – Mindenre van több ötlete) frissített design is készült, valamint egy országos reklámkampány is kezdetét vette február elején. A televíziós-megújulás központi szereplője egy kutya, Prakti, amely vicces történetekben használ fel egy-egy akciós árut. Az új stratégiától a Praktiker azt reméli, hogy a márka a korábbinál család-központúbb és szerethetőbb lesz, és érzelmileg is közelebb kerül a vásárlókhoz.

Új Electrolux-szlogen

Új szlogent vezetett be az Electrolux Csoport: a Thinking of You (Önre Gondolunk) mondatot február elsejétől használják az egész világon – tudta meg a Kreatív. A szlogennel a vállalatcsoport azt szeretné kifejezni, hogy a cég kutatásainak, termékfejlesztésének a középpontjában a fogyasztó áll, illetve a cég célja a vásárló minél alaposabb megismerése és valós igényeinek feltárása. A cég tájékoztatása szerint a hazai piacon is várhatóan az angol szlogen jelenik meg, nem magyarítják.

Új kampányba kezdett a Nike

A Nike legújabb reklámja mondanivalójában igen erősen rímel a Dove 2004-es kommunikációjára – írja a Media Guardian nyomán a Médiainfó. Akkor a kampány során a Dove a szépség fogalmát igyekezett újrafogalmazni, és a sport terén most erre tesz a Nike is kísérletet:
a televíziós szpotban lányok láthatóak tánc közben, miközben arról beszélgetnek, hogy azt szeretnék, ha csak sportolóként kezelnék őket, nem pedig sztárként.

Magyarországra jön a Dodge

Májusban a DaimlerChrysler (DC) újabb amerikai márkája, a Dodge is megjelenik a magyar piacon – értesült a Világgazdaság. A vállalat a lépést azzal indokolta, hogy az elkövetkező években nagy mennyiséget akar eladni ebből az autóból Európában. A DC idejében elkezdte a marketingtevékenységet: a Dodge honlapján máris található magyar nyelvű aloldal.

Média

Új lap a Mireintől


Háztulajdonos címmel új réteglapot jelentet meg márciustól a Mirein Kiadó. Az ingyenes kiadvány azokhoz jut el, akik az elmúlt években a fővárosból kiköltözve az agglomerációban építettek családi házat maguknak. Az új magazin márciustól októberig kéthavonta, 15 ezer példányban jelenik meg.

Elindult a Súgó Csiga szavazás

A Színházi Világnap közeledtével a Súgó színházi programmagazin idén is meghirdeti játékát, amelynek során a nagyközönség szavazatai alapján dől el, hogy ki lesz a 2005-ös év „legnépszerűbb magyar színésze”. A Súgó Csiga díjakat nagyszabású gála keretében adják majd át, március végén.

Külföldön terjeszkedik a Galaktika

Költséges marketingkampány helyett franchise-megállapodás keretében terjeszkedik külföldön a Galaktika sci-fi magazin – tudta meg az origo. Burger István, a lap főszerkesztője és lapigazgatója szerint a terjeszkedésre azért is szükség van, mert a magazin összes tartalmi és formai összetevőjének levédése a külföldi piacokon kétes sikerű és igen költséges vállalkozás lenne. Ehelyett a lehető legtöbb országban igyekeznek elindítani a Galaktikát.

Indul az Al-Jazeera International

Jelentős vállalkozásba fogott az arab világ legfontosabb hírcsatornájának tekintett Al-Jazeera, az arab nyelvű csatornának ugyanis idén tavasszal indul el angol nyelvű változata, Al-Jazeera International néven – adja hírül a MediaGuardian. A csatorna várhatóan négy központból (Dohából, Londonból, Washingtonból és Kuala Lumpurból) fog híreket sugározni, és a tervek szerint hamarosan Teheránban is nyitnak egy központot.

Eladták a Time Warner könyvkiadóját

A francia Lagardere csoport, mely főleg média és technológiai befektetésekkel rendelkezik, ezúttal egy könyvkiadó vállalattal bővítette portfolióját: 449 millió euróért megvette az amerikai Time Warner könyvkiadó részlegét – írja a Médiainfó. A lépés következtében a Lagardere lett a világ harmadik legnagyobb könyvkiadó vállalata.

Reklám

Orrhossznyi előnnyel a Lufthansa


Tavaly augusztus óta fekete-fehér focilabda díszíti a Lufthansa 40 repülőgépének orrát annak apropóján, hogy idén Németország ad otthont a futball-világbajnokságnak. A kreatív ötletnek köszönhetően a légitársaság nemrégiben aranyat kapott a New York Festivals of Advertising-on. A nemzetközi testület azt díjazta, hogy a légitársaságnak egyszerű, de zseniális eszközök használatával sikerült kifejeznie a légitársaság futballhoz fűződő szoros viszonyát.

Már lehet nevezni az Euro Effies-re

Az ügynökségek és a hirdetők április 14-ig jelentkezhetnek az Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének (EACA) Euro Effies reklámhatékonysági versenyére – értesült a Kreatív Online. A versenyre olyan kampányokkal lehet nevezni, amelyek 2005. január 1.–december 31. között, legalább két európai országban futottak. A győzteseket a szeptember 27-i brüsszeli díjkiosztó gálán hirdetik ki.

Bővült az IMIGe portfoliója

A Tesco kutak után januártól már a Jet benzinkutaknál is találkozhatunk az IMIGe reklámfelületeivel, ahol elsőként a General Motors és az Opel Astra kívánja elérni az autós célcsoportot. A 32 kúttal történt megállapodás következtében több, mint duplájára nőtt az IMIGe által benzinkutakon értékesíthető felületek száma.

Ügynökségek

Az Adweek a Tribal DDB-t díjazta


A Tribal DDB Worldwide-ot választotta az „Az év interaktív ügynökségének” az Adweek magazin. A címet az ügynökséghálózat 2005-ben elért teljesítménye alapján ítélte oda a tekintélyes szakmai médium.

Reklámügynökséget váltott a Dreher

Új ügyfelet szerzett az Ogilvy & Mather (O&M), miután tenderen megnyerte a SAB tavaly augusztusában meghirdetett pályázatát a Dreher márkaépítési feladataira – írja a Kreatív Online. A Dreher imázs-kommunikációján korábban az Euro RSCG dolgozott. A Dreher promóciós reklámjait továbbra is a Human Telex készíti.

Új ügyféllel a L&W

A Winsdom Kutató és Tanácsadó Zrt. a Lenhardt & Weichinger Communications (L&W) ügynökséget bízta meg teljes körű pr- és kommunikációs feladatainak elvégzésére.
Az ügynökség meghívásos tenderen nyerte el a megbízást.

A GTC-nek dolgozik az Euro RSCG

Az Euro RSCG Budapest nyerte a GTC Magyarország madárhegyi lakóparkjának integrált marketingkommunikációs feladataira kiírt tenderét. A pályázaton az Euro RSCG mellett a McCann Ericsson, az AkcióNXS, az Artaban és a Grey vett részt.

Továbbra is együtt a Vöröskereszt és a Noguchi

A Noguchi Porter Novelli továbbra is együttműködik a Magyar Vöröskereszt kommunikációjának megtervezésében és megvalósításában. A két éve tartó együttműködés a tervek szerint az idén még szorosabb lesz: a Noguchi stratégiai partnerként támogatja a Vöröskereszt munkáját. A pr-cég társadalmi felelősségvállalási programjában, pro bono végzi a munkát.

Újabb megbízás a Mirainak

A Nestlé Purina Petcare márkájától kapta legújabb regionális (hat országot érintő) megbízását a Mirai Interactive. A Purina ONE szuperprémium macskaeledel márka menedzsmentje interaktív márka-kommunikációjának kidolgozására, valamint regionális méditanácsadásra kérte fel az interaktív ügynökséget.

Online

Megújult a TV2 Blog


Több mint 17 ezer naplóvezetőjének és a TV2 Blog közönségének magasabb szintű kiszolgálása érdekében a TV2 megújította webnapló szolgáltatását. Februártól a bloggerek csoportokba rendeződhetnek, saját levelezőrendszert használhatnak, és lehetőség nyílik a bejegyzések és hozzászólások értékelésére is.

Karrier

Változások a Ringiernél


A Ringier Kiadó februárjától átalakította napilap divíziójának marketing osztályát.
Gyapay Péter, aki a kiadó napilap-divíziójának marketingigazgatói pozícióját töltötte be, a jövőben a Ringier Kiadó üzletfejlesztési igazgatójaként tevékenykedik tovább. Az előző üzletfejlesztési igazgató Nagy Noémi volt, ő január elején távozott a cégtől.
A Ringier Ad Sales marketing vezetőjeként folytatja munkáját a kiadónál Erdélyi Péter, aki korábban a napilap divízió marketing osztályának projektvezetője volt. A szakember fő feladata a kiadó teljes portfoliójához kapcsolódó B2B kommunikáció lesz, valamint integrált kommunikációs megoldásokat dolgoz ki a cég legnagyobb ügyfelei számára.

Domán Éva a Sport Network létrehozásával a sportlapok, a Nemzeti Sport és a Képes Sport marketingtevékenységét koordinálja. A brand manager az elmúlt két évben a Képes Sport marketing feladatait látta el.

Főszerkesztőváltás a Kreatívnál

A Kreatív marketing- és kommunikációs szaklap főszerkesztői posztját április 1-jétől Szigeti Péter veszi át, miután Katona Éva – aki 2002 óta vezeti a lapot – az Origo internetes portálhoz igazol át – írja a Kreatív Online. Szigeti Péter 2000 óta dolgozik a Kreatív lapcsaládot gondozó Geomédia Kiadónál, az utóbbi három évben a magazin média és műhely rovatának a vezetője volt.

Szóvivővel erősít az MKRSZ

Erősíteni kívánják médiajelenlétüket a plakáthelyeket és egyéb köztéri reklámfelületeket bérbeadó cégek. A Magyar Közterületi Reklám Szövetséget (MKRSz), amely 22 ilyen profilú társaságot tömörít, a nyilvánosság előtt elsősorban Török Ferenc szóvivő jeleníti majd meg. Az MKRSZ szóvivője az OSG digitális nyomda kommunikációs igazgatója is egyben.

Hajdú marad a Viasatnál

Meghosszabbította szerződését a VIASAT3 és Hajdú B. István sportriporter. A kizárólagos megállapodás értelmében az UEFA Bajnokok Ligája 2006-2009 közötti szezonjainak mérkőzéseit csak a VIASAT3-on, illetve csak a VIASAT3 megbízásából kommentálja a népszerű szakember.

Új ügyvezető az Indesitnél

Bolváry Gellért lett az Indesit Company Magyarország új ügyvezető igazgatója. A szakember három éve a vállalat munkatársa, kinevezéséig értékesítési igazgatóként dolgozott. Korábban a Parmalat értékesítési managere volt, ezt követően a Sole megbízott igazgatója lett. Később független szaktanácsadóként dolgozott.

Új ügyvezetővel a Kraft Foods

Novák Zoltán a Kraft Foods Hungária új ügyvezető igazgatója – tudta meg a BTL.hu. Mielőtt csatlakozott a Kraft Foods-hoz, a szakember az Imperiál Tabacco Magyarország Kft. értékesítési igazgatója, majd ügyvezető igazgatója volt. Ezt megelőzően nyolc évig dolgozott a Pepsi Cola International-nál területi értékesítési igazgatóként és projekt menedzsment területen.

Új vezérigazgató a Navigatornál

A Navigator Informatika Rt. vezérigazgatói teendőit január 19-i kinevezése óta Juhász Lajos látja el. A korábbi vezérigazgató-helyettes Jutasi Zoltánt váltja a vezérigazgatói székben, aki a cég igazgatótanácsának tagságáról is lemond.

Marketing

Arculatváltás a Pannonnál


Eddig a sokszínűség jellemezte a Telenor leányvállalatait, a következő hónapokban azonban egységesítik a cégek arculatát. Ennek jegyében folytatja tovább tevékenységét február 14-től a Pannon GSM, amely az új márkanév mellett új imázzsal is jelentkezik. „A „GSM” tagot elhagyjuk a márkanévből, hiszen a mobil szélessáv világában élünk, dolgozunk, és a GSM csak egy az általunk használt és szolgáltatott technológiák közül. Ügyfeleink mindig is Pannonnak hívták társaságunkat, ehhez igazítottuk az új márkanevet is” – mondja Somlyai Dóra, a Pannon kommunikációs igazgatója, majd hozzáteszi: „Soha nem merült fel bennünk az a lehetőség, hogy megváljunk a Pannon névtől; ez nemcsak az örökségünk része, de Magyarország egyik legismertebb márkája is egyben.”

Az arculatváltás a Pannon megjelenésének minden részletére kiterjed. A társaság ígérete szerint egyszerűsödik és megújul a Pannon szolgáltatás-portfoliója, egyszerűbb lesz a számlakép, könnyebben megy majd az ügyintézés telefonon és a Pannon üzletekben, egyszerűsödik a tarifa- és szolgáltatásstruktúra.

Az 1994. óta szolgáltató Pannon logója és arculata a kezdetektől máig csupán kisebb változtatásokon ment keresztül, az átfogó megújulás ezért is bír nagy jelentőséggel a társaság életében. Az arculatváltás a norvég Telenor új márkajellegzetességeinek kialakításával párhuzamosan zajlik. A csoport két dániai vállalata, a Sonofon és a Cybercity ugyanezt a vizuális arculatot alkalmazza, miközben a Pannonhoz hasonlóan megőrzi erős márkanevét. „Ebben a folyamatban is kiaknázzuk a Telenor-partnerség előnyeit. Célunk, hogy helyi versenyképességünket a továbbiakban is a Telenor-csoporton belüli együttműködések révén erősítsük” – mondta el Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója.

Az új márkaidentitás bevezetését azzal magyarázza a Telenor, hogy az elmúlt időszakban jelentős nemzetközi céggé nőtte ki magát, külföldi előfizetőinek száma gyorsan nő, és alkalmazottainak több mint a fele Norvégia határain kívül dolgozik.
A megújult Pannon marketingkommunikációjával kapcsolatban Somlyai Dóra csak annyit mondott: a közelmúltban kreatív ügynökséget váltottak, a tendert az Ogilvy nyerte meg, és idei kommunikációs költésük biztosan meghaladja majd a tavalyit.

Márkakampány hetedszer

Február elsején elindult a Magyar Márkaszövetség (MMSZ) hetedik reklámkampánya. A kezdeményezés fő célja – ahogy az eddigi években is – felhívni a fogyasztók figyelmét a megbízható, minőségi FMCG-márkák előnyeire. Az idei mintegy 300 millió forintos költségvetésű kampány tíz jól ismert márkát sorakoztat fel 2400 óriásplakáton és sajtóhirdetésekben. A reklámok a fogyasztói bizalom és elégedettség fontosságát hangsúlyozzák, amit a gyártói márkák jobb minősége és megbízhatósága garantál; ezeknek egyszerre kell megküzdeniük az egyre erősebb kereskedelmi láncok sajátmárkáival és az olcsó, „no-name” importtal. A GfK szerint a hazai vásárlók túlnyomó többsége (88 százalék) tudatosan az akciós, árengedménnyel kapható termékeket részesíti előnyben, vagyis továbbra is az ár az első és legfontosabb vásárlási szempont, csak ezután következik a minőség, a kényelem, vagy a választék. (A fogyasztók már minden hetedik forintjukat valamilyen kereskedelmi márkára költik a napi-heti bevásárlások során.)

Az MMSZ 2000-ben indította első kampányát a márkás termékek népszerűsítésére. Azóta minden évben utólagos piackutatással is vizsgálják a reklámozás hatékonyságát és a fogyasztókra gyakorolt hatását. A 2005. évi akció például a TGI Magyarország kutatása alapján igen eredményes volt: a megkérdezettek körében a reklámok hatására 10 százalékkal növekedett a vásárlási szándék, 15 százalékkal a márkák fontosságának fogalma, illetve 62 százalékos növekedést mutatott a reklámok felidézési indexe. Fekete Zoltán, az MMSZ főtitkára elmondta: a felidézési index magas mutatójának köszönhető az, hogy idén ugyanazokkal a kreatívokkal reklámozzák márkáikat a cégek, mint tavaly. „A 62 százalékos növekedés nagyon meggyőző, azt jelenti, hogy a hirdetések kellőképpen figyelemfelkeltőek voltak.” Az MMSZ nem tart attól, hogy elcsépeltek a tavalyi kreatívok, mert mint mondják, ez nem olyan hosszú idő, ami alatt egy reklámot meg lehetne unni.

Az elmúlt hét év során felhasznált több mint 20 ezer óriásplakát, a televíziós reklámok és a sajtóhirdetések médiaköltsége listaáron számolva meghaladta a 2 milliárd forintot. A kezdeményezés időközben más országokban is terjed, a hazai tapasztalatokat felhasználva már a német, lengyel, olasz és norvég piacokon is összefogtak a gyártók márkáik védelmében.
(kis keret) A résztvevő tagvállalatok: Beiersdorf, Bunge, Gyermelyi, Henkel, Masterfoods, Nestlé, P&G, Sara Lee, Stollwerck és Unilever.

Reklám

Idén is lesz RMB Hungary Award


Az RMB Hungary Multimédia Kft., a Cannes Lions Nemzetközi Reklámfesztivál hivatalos magyarországi képviselője, idén is megrendezi reklámversenyét, ezúttal a Marketing&Médiát is kiadó Sanoma Budapesttel közösen, RMB Hungary – Sanoma Budapest Award néven.

„Amikor 6 évvel ezelőtt meghirdettük első reklámversenyünket, akkor sokat gondolkodtunk azon, hogy egy reklámverseny megfelelő-e egy másik reklámverseny ’reklámozására’”– meséli Lukács Csaba, az RMB ügyvezetője. Kezdeti félelmeik ellenére az eddigi tapasztalatok igazolták, hogy jó utat választottak, hiszen a verseny egyrészt jelentősen növelte a Cannes Lions Nemzetközi Reklámfesztivál magyar nevezéseinek számát (2000-ben 11, 2004-ben 38 magyar nevezés), másrészt pedig mint önálló reklámverseny is megtalálta a helyét. A szervezők tervei között szerepel a versenyt lezáró gálaest után egy 2-3 napos rendezvény megszervezése, amelyen a nagyközönség számára is bemutatnák a versenyre nevezett magyar alkotásokat, valamint a Cannes Lions 2005 díjnyertes alkotásait.

A film kategória mellett 2006-ban a szervezők második alkalommal várják a köztéri, beltéri és újság hirdetések kreatív anyagait az Outdoor, Indoor & Press Kategóriában. A kategóriák két-két legjobb alkotását az RMB Hungary Multimédia Kft. és a Sanoma Budapest Zrt. saját költségén benevezi a 2006-os Cannes-i Reklámfesztiválra.
A versenyre március 3-ig lehet nevezni.

Zsűritagok, 2006
Dr. Fazekas Ildikó – a zsűri elnöke
Guttengéber Csaba – RMB Hungary
B. Csejtei Ildikó – Sanoma
Kádár Tamás – Publicis
Gellért Emese – Grey
Simon Zoltán – DDB
Gálik Péter – Scholz & Friends
Spielmann Gábor – Sylva
Szászkő László – hat Reklám
Halász Gyula – Partners
Torday Gábor – TBWA
Gács Róbert – Y&R

Felfedezett 50+

Németországban a reklámszakma kezdi felfedezni az 50 év feletti generációt. „Elég egy pillantást vetni a statisztikákra – állítja a vállalati tanácsadással foglalkozó bbw Marketing Dr. Vossen und Partner elemzője, – s kiderül, hogy mekkora potenciális vásárlóréteget célozhatnak meg a vállalatok.” Napjainkban egész Európa öregszik, s Németországban is több mint 30 millió ötven évnél idősebb ember él, akik jelentős pénzösszegek felett rendelkeznek. A hatvan év felettiek éves bevétele például 2005-ben meghaladta a 400 milliárd eurót, s ez az összeg önmagában a német vásárlóerő több mint harmadát tette ki. Ennek ellenére a reklámipar rendkívül mostohán kezeli az ötven felettieket, pedig jelentős piacok nyílnának meg, hiszen például öltözködésre vagy utazásra ez a korosztály költi el a legnagyobb összegeket.

A felmérés szerint az európai piacon az új autók 50, a tejtermékek 40, az arcápolási cikkek 50 százalékát is ötven felettiek vásárolják. Újabban a számítógépek iránt is dinamikusan nő körükben a kereslet. Az elmúlt évben 6 százalékkal 31 százalékra nőtt az új komputertulajdonosok száma.

A Super Bowl hirdetői felfedezik a nőket

A jóformán kizárólag pizza, autó, borotva és sörreklámok után a legnézettebb amerikai sporteseménynek számító Super Bowl hirdetői a jelek szerint lassan megpróbálják megtalálni a focidöntő női nézőit – írja az AdAge.

Az Unilever például arra használta a lehetőséget, hogy a Dove „valódi szépség” szpotjait mutassa be, és az Anheuser-Busch is igyekezett figyelembe venni a sörrajongók női táborát, amikor a hirdetéseit válogatta a nagy játékra. Nem is csoda, hiszen az amerikai futballdöntő becsült 89 millió nézőjének a hiedelmekkel ellentétben hozzávetőleg a fele nő.

Maria Bailey, a BSM Media vezérigazgatója, és az Anyákat Célzó Marketing Koalíció tagja szerint még így is sokat vártak a hirdetők, hiszen a Super Bowl női rajongóinak 80 százaléka úgy érzi, hogy a múltban egyáltalán nem számítottak célcsoportnak. „Ha dollármilliókat is költenek a Super Bowl hirdetésekre, de nem célozzák meg a nőket, a piac felét érintetlenül hagyják” – nyilatkozta Bailey.

Az ESPN Research kimutatta, hogy a tavalyi Super Bowl nézőinek 56 százaléka volt férfi, 44 százaléka pedig nő, akik közül 40 százaléknak 18 éven aluli gyermekeik vannak. Az idei bővülő reklámválasztékból ítélve, amelyben antibakteriális szappanoktól, az Aleve termékeken és a mogyorón keresztül az életbiztosításig sokminden megtalálható volt, „a hirdetők kezdenek ráébredni, hogy a Super Bowl egy olyan médiaeszköz, ami túlmutat a férfiakon” – mondta Ed Erhardt, az ESPN és az ABC Sports értékesítési- és marketingvezetője.

Az Unilever nem kizárólag az óriási nézőszám miatt mutatta be a „Valódi Szépség” szpotjait, hanem mert úgy vélték, kitűnik majd a nagyrészt tesztoszteronnal terhelt reklámok közül. Ugyancsak a meglepetés erejében bízott az Estée Lauder Aveda termékcsaládja megjelentetésével. Az ötéves sportkötődésű kampány kezdeteként Aveda smink, sampon és testápoló termékmintákat osztogattak a Super Bowl-lal kapcsolatos eseményeken Detroitban, a döntő helyszínén.

Lesújtott a GVH

„Ítéletet hirdetett” a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a „tulipánok háborújának” ügyében. A GVH Versenytanácsa január 30-án tartott tárgyalásán megállapította, hogy az Unilever Magyarország Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy reklámjaiban az általa gyártott Dove Intenzív krémnek a versenytárs Nivea kréménél jobb hidratáló és gyorsabb beszívódó képességet tulajdonított. A Versenytanács tehát megállapította a jogsértést, gondoskodott „a kifogásolt magatartás folytatásának megtiltásáról”, azaz a reklámok visszavonásáról, de bírságot nem szabott ki a jogsértés csekély súlya miatt.

Kállai Mária, a GVH versenytanácstagja elmondta: döntésük meghozatalában, egyebek mellett két tényező játszott fontos szerepet. Egyrészt a Nivea olyan kutatási eredményeket tudott felmutatni, amelyek megkérdőjelezték a Dove reklám hidratálásra és beszívódásra vonatkozó kijelentéseit, másrészt a Versenytanács azt kifogásolta, hogy az alapul szolgáló bizonyítékok szerint a Nivea krémje messze nem annyira gyenge, mint ahogyan azt a reklám beállítja. „Még ha jobb is lenne a Dove, a két termék közt akkor sem lenne akkora tulajdonságbeli különbség, mint ahogyan azt a tulipánok illusztrálják. A reklám képi világával a Dove a konkurencia termékét rosszabbnak próbálta feltűntetni, hogy ezáltal az ő terméke jobbnak minősüljön ” – kommentálja az ügyet Kállai Mária.

Ugyancsak megtévesztő reklám miatt került bajba a Colgate-Palmolive Magyarország Kft.-t (CP) is, ez azonban nem úszta meg bírság nélkül. Sőt, minden idők egyik legsúlyosabb büntetését szabta ki rá a GVH, amikor 257 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértő vállalkozást. Ez esetben a GVH Versenytanácsa szerint a megtévesztésre alkalmas magatartás abból adódott, hogy a CP televíziós reklámjaiban azt állította, illetve sugallta, hogy a Colgate Total fogkrémek valamennyi más fogkrémnél hatásosabbak. Kállai Máriától megtudtuk, hogy a bírság megállapításában a GVH figyelembe vette többek közt a CP igen magas reklámköltéseit (mely ráfordítást megítélése szerint a reklám hatására bőségesen visszanyert volna a cég), illetve azt is, hogy a CP nem „büntetlen előéletű”, ugyanis a ’90-es évek közepén már egyszer részesült egy 30 millió forintos bírságban. A CP nem ért egyet a GVH döntésével, ezért vitatja azt.

Online

Délben és este reklámozzunk a neten

A leginkább vásárolt termékek – sorrendben:

Több, mint 212 millió vásárló tett könyvet a kosarába.
Több, mint 135 millióan vásároltak DVD-t, videót vagy valamilyen játékot.
Több, mint 128 millióan rendeltek repülőjegyet.
Több, mint 112 millió töltöttek le zeneszámot vagy vettek CD-t.
Több, kint 106 millióan vásároltak elektronikus eszközöket (pl. videókamerát)
Közel 98 millióan vásároltak komputer hardware-t.
Közel 86 millióan foglaltak szállodát vagy kötöttek le utakat.

Egy amerikai felmérés (Atlas Solutions) szerint a napszakok jelentős mértékben befolyásolják az online reklámkampányok sikerét. A potenciális online vásárlók leginkább délben, vacsora után és lefekvés előtt vásárolnak. „A napszak drámai befolyással lehet egy kampány sikerére, mert egy-egy jól vagy rosszul megválasztott időpontban akár 50 százalékkal is eltérhet a napi átlagtól a vásárlási hajlandóság” – nyilatkozta Young-Bean Song, a piackutató cég fő elemzője. Déli 12 és 13 óra között mutatkoznak a legjobb eredmények, mert ilyenkor átlag 35 százalékkal haladja meg a vásárlási kedv a napi átlagot. A kora vagy későesti időpontok is vásárlásra buzdítanak, de a 16 és 17 óra közti időpont kifejezetten rossz eredményeket mutat. Hasonlóképpen csekély a vásárlási kedv a reggeli órákban, amikor a napi forgalom 10 százalékát sem érik el a reklámozók.
Az ACNielsen felmérése szerint múlt év végén a világ népességének egy tizede – 627 millió ember – vásárolt a világhálón, s közülük 325 millióan csak szeptembertől fedezték fel ezt a lehetőséget. A felmérés szerint jelenleg a britek és a németek a legaktívabb online-vásárlók.

Karrier

Simon távozik az MTV-től


Közös megegyezéssel szerződést bontott a Magyar Televízió (MTV) és Simon András műsorokért felelős alelnök. Az MTV által kiadott közlemény szerint Rudi Zoltán elnök elismerését fejezte ki, amiért az alelnök a minőségi európai közszolgálatiság elvei szerint alakította át a magyar köztelevízió műsorrendjét. Simon valószínűleg nagyobb és jelentősebb változásokat is el tudott volna képzelni, de a műsorrend leglátványosabb változásai között mégiscsak a köztévé legnézettebb műsorának, a NéwShowr-nak a kiebrudalása szerepel, valamint nagy port kavart fel Friderikusz Sándor távozása is. Simon András korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy büszke az MTV nézőinek összetételére, ezek szerint ugyanis a köztévét másfélszer több ABC1 státuszú nézi, mint a kereskedelmi csatornákat, és arra is, hogy visszakerültek a gyerekműsorok is a képernyőre.

Több kétely is felmerült Simon távozása körül, hiszen a szakember a kampány kellős közepén, alig egy hónappal a televízió választási irodájának létrehozatala után távozott, azonban az MTV és Simon megállapodott, hogy a szerződésbontás részleteiről nem nyilatkoznak.

A Magyar Televízió műsoraiért ettől kezdve közvetlenül a két csatorna műsorigazgatója, Pusztay András (m1) és Kósa Somogyi György (m2) felel. A Magyar Televízió választási irodájának irányítását pedig Baló György, az iroda helyettes vezetője vette át Simon Andrástól. A Népszabadság információi szerint Baló úgy vette át az irodát, hogy itthon sem volt, ebben az időben ugyanis éppen Egyiptomban tartózkodott.

Mindeközben további találgatások is szárnyra kaptak. Egyes információk szerint az MTV másik alelnöke, Takáts Imre beadta felmondását. Takátsot nem tudtuk elérni, munkatársai pedig se megcáfolni, se megerősíteni nem tudták értesülésünket. Egyedül Rudi Zoltán tévéelnök jelentette ki, hogy Takáts nem nyújtott be felmondást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik