Üzleti tippek

Adótipp: Kedvezmények beruházásokhoz

Az év vége közeledtével ideje számba venni a vállalkozás beruházási igényeit és a még idén megvalósítható beruházásokat.

A 2004-ben beszerzett vagy előállított, korábban még használatba nem vett tárgyi eszköz esetén a társasági adóalapnál a 14,5 százalék, illetve a 33 százalék helyett 50 százalékos értékcsökkenés érvényesíthető. Vagyis így a beruházások 2 év alatt leírhatók az adóalap terhére. Az értékcsökkentést – napokra vetítve – csak az üzembe helyezéstől lehet számolni. Az Országgyűlés elé beterjesztett törvénymódosítási javaslat szerint elképzelhető, hogy a kedvezményt a későbbi évek beszerzéseire is kiterjesztik.

Kibővült a jogosultak köre

Május elsejétől 40 millió euróra emelkedett az árbevételi küszöb, amely alatt a vállalkozás középvállalkozásnak minősülhet. Ez évtől már a középvállalkozások is igénybe vehetik a társaságiadóalap-csökkentő kedvezményt a tárgyévi üzemi beruházásaik összege után. Mivel a feltételeknek év végén kell megfelelni, a kedvezményre jogosultak köre kibővült. Az adóalap-csökkentés mértéke nem haladhatja meg a 30 millió forintot, illetve a tárgyévi adózás előtti eredményt.

Kamatkedvezmény

Ugyancsak a kis- és középvállalkozásokhoz és a beruházásokhoz kapcsolódik az a kedvezmény, amely szerint a tárgyi eszköz vásárlására felvett hitel esetén a hitelszerződés megkötése adóévének utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózó a fizetett kamat 40 százalékával csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Az adó csökkentésének mértéke nem lehet több 6 millió forintnál.
Az előbbi két támogatás úgynevezett ’de minimis’ (csekély összegű) támogatásnak minősül, így számolni kell azzal is, hogy a közösségi szabályok szerint az ilyen jellegű támogatásokból összesen a vállalkozás 3 év alatt nem kaphat többet 100 000 eurónál. Vagyis, ha a vállalkozás más ’de minimis’ támogatást is kaphat, érdemes megvizsgálni annak körülményeit.

Köztartozás igazolása

A társaságiadó-alapot 2004-től – maximum az adózás előtti nyereség összegéig – csökkenti a tárgyévi iparűzési adó 25 százaléka. Ennek feltétele, hogy a társaságnak ne legyen az év végén köztartozása. Nem tisztázódott még, hogy a december 31-i állapot szerinti köztartozás hiányát szükséges-e dokumentumokkal igazolni, és ha igen, pontosan milyen dokumentumokat várnak el. E miatt érdemes felkészülni, hogy az év végével – ha addig nem tisztázódik a helyzet – rendelkezésre álljanak a „nullás igazolások”.

Reprezentáció, üzleti ajándék

Az év vége előtt érdemes áttekinteni a vállalkozás reprezentációs kiadásait és az üzleti ajándékokra költött összegeket, hogy kiderüljön: mennyire használta ki a társaság a személyi jövedelemadó-mentesen adható keretet. Az adót a reprezentációs vendéglátás és a 10 ezer forintos egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándékok után csak az adóévet követően kell megfizetni. Az adómentes határ 2004-ben reprezentáció esetén az éves összes bevétel 0,5 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint, míg tízezer forintos egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándék a létszám és 5 ezer forint szorzatának összegéig adható jövedelemadó mentesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik