Üzleti tippek

Befektetési tipp: új szoftverrészvény

admin
admin

2004. 09. 02. 00:00

Szeptember elejétől lehet vásárolni a Budapesti Értéktőzsdén a „parkett" legfrissebb papírjából, az informatikai ágazatban tevékenykedő Freesoft Rt. részvényeiből. Aki mer kockáztatni, annak érdemes vennie.

A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) 2003. őszi tőzsdei megjelenése óta ez az első új bevezetés a tőzsdén. Emlékeztetőül: az FHB árfolyama idén nyáron már 8500–9000 forintnyi volt, azaz bevezetési árhoz képest háromnegyed év alatt kétszeresére drágult a papír. Igaz, a földhitelbank nem az it-, hanem a bankszektorhoz tartozik, ráadásul árfolyamát egy ideig segítethette az állami lakáshitelezés felfutása is.

A Freesoft elsősorban szoftverfejlesztésre, irodaautomatizálásra, e-business és e-kormányzati fejlesztésekre szakosodott cég. A pesti tőzsdén már régóta jelenlévő informatikai vállalatokkal – Graphisoft, Synergon – összevetve kisebb méretű, ámde eddig tőzsdei tőkeinjekció nélkül is nyereségesen gazdálkodó társaságról van szó: tavaly bő 600 millió forintos árbevétel mellett mintegy 20 milliós adózott profittal zártak.

A vétel melletti érv lehet, hogy a cég július 27-én zárult részvényjegyzése során a papírt közel nyolcszorosan túljegyezték a befektetők. A Freesoft egymilliárdos alaptőkéje így közel 1,75 milliárdosra nő, amivel már jó néhány tőzsdei társaságot leköröz. A cég bevételeinek nagyobb fele ráadásul nem az állami megrendelésekből folyik be, így esetleges költségvetési szigorítások nem érintik hátrányosan.

Növekvő eredménytervek

Érvek a papír mellett:

• Bizalom a befektetők részéről (túljegyzés)
• Nemzetközi terjeszkedés
• Szakembergárda
• Növekedésorientált pénzügyi terv
• Cégvezetők ígérete (3000 forint alatt nem értékesítenek Freesoft-részvényt a tőzsdén)

A társaság azért startolt a BÉT-en, mert a jövőben organikus növekedés helyett akvizíciókkal kíván gyorsabban fejlődni, s ehhez keresnek pótlólagos forrást. Külföldi hálózat kialakítását tervezik és „erőteljes” jelenlétet a nemzetközi piacokon. A Freesoft üzleti terve szerint árbevétele már idén egymilliárdosra nő, amit a következő két esztendőben évi négy-négyszázmillió forinttal gyarapítana. Az eddigi tulajdonos-menedzsment ígérete szerint a tavalyi ötvenmilliós EBITDA (amortizáció, kamatfizetés és adózás előtti profit) idén 250 millióra nő, amit a következő két évben további száz-százmillió forinttal fejelnének majd meg.

A részvényvásárlási kedvet korlátozhatja, hogy a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) megítélése szerint a Freesoft-papír a szokásostól eltérő kockázatú, mivel a vállalat jelen cégformában csak tavaly jött létre, a számítástechnikai ágazat rizikósabb az átlagosnál, illetve a cég bevallottan kockázatot vállal tervezett befektetéseinél. Éppen ezért a részvény azoknak ajánlható, akik merik vállalni a kockázatot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.