Üzleti tippek

Befektetési tipp: új szoftverrészvény

Szeptember elejétől lehet vásárolni a Budapesti Értéktőzsdén a „parkett" legfrissebb papírjából, az informatikai ágazatban tevékenykedő Freesoft Rt. részvényeiből. Aki mer kockáztatni, annak érdemes vennie.

A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) 2003. őszi tőzsdei megjelenése óta ez az első új bevezetés a tőzsdén. Emlékeztetőül: az FHB árfolyama idén nyáron már 8500–9000 forintnyi volt, azaz bevezetési árhoz képest háromnegyed év alatt kétszeresére drágult a papír. Igaz, a földhitelbank nem az it-, hanem a bankszektorhoz tartozik, ráadásul árfolyamát egy ideig segítethette az állami lakáshitelezés felfutása is.

A Freesoft elsősorban szoftverfejlesztésre, irodaautomatizálásra, e-business és e-kormányzati fejlesztésekre szakosodott cég. A pesti tőzsdén már régóta jelenlévő informatikai vállalatokkal – Graphisoft, Synergon – összevetve kisebb méretű, ámde eddig tőzsdei tőkeinjekció nélkül is nyereségesen gazdálkodó társaságról van szó: tavaly bő 600 millió forintos árbevétel mellett mintegy 20 milliós adózott profittal zártak.

A vétel melletti érv lehet, hogy a cég július 27-én zárult részvényjegyzése során a papírt közel nyolcszorosan túljegyezték a befektetők. A Freesoft egymilliárdos alaptőkéje így közel 1,75 milliárdosra nő, amivel már jó néhány tőzsdei társaságot leköröz. A cég bevételeinek nagyobb fele ráadásul nem az állami megrendelésekből folyik be, így esetleges költségvetési szigorítások nem érintik hátrányosan.

Növekvő eredménytervek

Érvek a papír mellett:

• Bizalom a befektetők részéről (túljegyzés)
• Nemzetközi terjeszkedés
• Szakembergárda
• Növekedésorientált pénzügyi terv
• Cégvezetők ígérete (3000 forint alatt nem értékesítenek Freesoft-részvényt a tőzsdén)

A társaság azért startolt a BÉT-en, mert a jövőben organikus növekedés helyett akvizíciókkal kíván gyorsabban fejlődni, s ehhez keresnek pótlólagos forrást. Külföldi hálózat kialakítását tervezik és „erőteljes” jelenlétet a nemzetközi piacokon. A Freesoft üzleti terve szerint árbevétele már idén egymilliárdosra nő, amit a következő két esztendőben évi négy-négyszázmillió forinttal gyarapítana. Az eddigi tulajdonos-menedzsment ígérete szerint a tavalyi ötvenmilliós EBITDA (amortizáció, kamatfizetés és adózás előtti profit) idén 250 millióra nő, amit a következő két évben további száz-százmillió forinttal fejelnének majd meg.

A részvényvásárlási kedvet korlátozhatja, hogy a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) megítélése szerint a Freesoft-papír a szokásostól eltérő kockázatú, mivel a vállalat jelen cégformában csak tavaly jött létre, a számítástechnikai ágazat rizikósabb az átlagosnál, illetve a cég bevallottan kockázatot vállal tervezett befektetéseinél. Éppen ezért a részvény azoknak ajánlható, akik merik vállalni a kockázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik