Pénzügy

Devizahitelesek: bukta az első banki per

A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet volt az első pénzintézet, akinek a perét tárgyalták. Azt szerették volna bizonyítani, hogy nem volt tisztességtelen az egyoldalú szerződésmódosítás.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a takarékszövetkezet keresetét, és a perköltség megfizetésére kötelezi. Ugyanakkor engedett a takarékszövetkezet perköltségcsökkentésére vonatkozó kérésének, ezért csak 464 ezer forintot kell fizetnie – számolt be elsőként a hvg.hu.

Az állam képviselője a kereset elutasítását kérte. A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet képviselője szerint brutálisan korlátozták a bizonyítékok benyújtásának lehetőségét. És az ügyvédi perköltségeket (2,828 millió forint) is igencsak sokallották, mondván, hogy azok nem álltak arányban a felkészülés díjával.

A takarékszövetkezet képviselője az eljárás felfüggesztését is kérte a bírói függetlenség megsértése miatt, amit az alperes képviselője elutasított. Az államot képviselő alperes szerint viszont a takarék kereseti kérése volt alaptalan, azért ő a beadvány elutasítását kérte. Ő nyert!

Nem jól próbálkoztak

Az indoklás szerint az általános szerződési feltételek kialakításában nem vettek részt az ügyfelek. A bíró figyelembe sem vette a benyújtott szerződések kockázatfeltáró kiegészítéseit, mert a törvény szerint meghatározott pontoknak az általános szerződési feltételekben kell szerepelniük, ennek bizonyítása pedig a pénzintézet feladata.

A pénzintézet képviselője erre azonban nem tett kísérletet, hanem a kockázatfeltáró kiegészítésekre hivatkozott, amik azonban a bíró szerint nem képezték a vizsgálat tárgyát. Dr. Komáromi József, a takarékszövetkezet képviselője nem jó fronton próbálkozott – írta a hvg.hu.

Tisztességes vagy tisztességtelen?

Az elfogadott adósmentő csomag (törvény) szerint mint már írtuk, az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó fogyasztói kölcsönszerződéssel kapcsolatban “vélelmezni kell”, hogy tisztességtelen az annak részét képező, egyoldalú kamatemelést, költségemelést, díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötés, tekintettel arra, hogy nem felel meg a Kúria által is rögzített hét elvnek. Ezek az egyértelmű és érthető megfogalmazás, a tételes meghatározás, az objektivitás, a ténylegesség és arányosság, az átláthatóság, a felmondhatóság, valamint a szimmetria elve.

Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződéses kikötés semmis, ha a pénzügyi intézmény a törvényben meghatározott határidőn belül nem kezdeményezte a polgári peres eljárás lefolytatását, vagy a bíróság a keresetet elutasítja, vagy a pert megszünteti. Ezek a szerződéses pontok akkor nevezhetők tisztességesnek, ha a pénzintézet polgári peres eljárásban bizonyítja, hogy mind a hét elvnek megfelelnek.

A pénzügyi intézményeknek a törvény hatályba lépését követő 30 napon belül meg kell vizsgálniuk a fogyasztói kölcsönszerződés részévé váló azon általános szerződési feltételeket, amelyekben szerepel az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó kikötés. Az intézményeknek az MNB-hez kell bejelenteniük az ászf-et, és nyilatkozniuk kell arról, hogy az azokban foglalt szerződéses feltételeket tisztességesnek vagy tisztességtelennek tekintik-e.

A törvény lefekteti a bankok által esetlegesen indított polgári peres eljárások szabályait is. A jogszabály a Fővárosi Törvényszéket jelöli ki kizárólagos hatáskörű és illetékességű szervnek.

Alig volt devizahiteles ügyfelük

A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet egyébként 2007-től kezdődően kevesebb mint 100 svájci frank alapú szerződést kötött, 109 millió forint értékben, amiknek kamatait a liborhoz kötöttek, plusz 3,9 százalék kamatfelárat számoltak fel.

A pénzintézetnek nem volt devizatartaléka, ezért kénytelen volt venni. Amennyiben a vételi árat a hitelfelvevő nem tartotta elfogadhatónak, díjmentesen felmondhatta a szerződést, minden esetben, állította a hvg.hu szerint a takarékszövetkezet képviselője a tárgyaláson.

Az ügyvéd szerint gyakorlatilag megfellebbezhetetlen az ítélet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik