Gazdaság

Matolcsy György: Veszélybe került minden, Orbán Viktor célja nem volt reális

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

„Gazdaságpolitikai úttévesztés 2021-től Magyarországon” címmel tartott előadást Matolcsy György a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen, amelyről a Portfolio közölt tudósítást. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van és teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Jelezte, az MNB már 2020-ban jelezte, hogy ebben az évtizedben lelassul a növekedés, visszatér az infláció, és makacs lesz az árnövekedés.

Az MNB 2021 közepén elindította az inflációellenes küzdelmet. – Arra kértük a kormányt, hogy csatlakozzon hozzánk, de nem tette. A jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett. És ebből nagyon-nagy gáz lett” – mondta Matolcsy, aki szerint a kormány kétéves késéssel követte a jegybankot az infláció elleni harcban.

Beszélt arról is, hogy a 2010-2019-es évtizedet megnyertük, hitelezési, beruházási, növekedési fordulatot értünk el, miközben a költségvetési hiány is csökkent. De az oktatás és az egészségügy területén nem értek el nagy fordulatot – ismerte el, hozzátéve, ez volt az „egyensúlyi növekedés” évtizede.

A 2021-24 közötti években az úttévesztés következtében veszélybe került minden. Veszélybe került a 2030-ig vágyott célok elérése.

Szerinte Magyarországnak két veszélyes ellenfele van:

  • az eladósodás
  • és az infláció.

Nem közeledtünk a legjobban teljesítő EU-s országokhoz, de a legrosszabbul teljesítők közeledtek hozzánk – hangsúlyozta.

Úgy véli, a kormány hibásan úgy vélte 2021-ben, hogy a magas árak jót tesznek a költségvetésnek, de ez nem így lett. „Ha az emberek nem fogyasztanak, mert nincs miből, ha a tartalékaikat elveszítik”, akkor nem lesz költségvetési bevétel. Megdöbbentőnek nevezte, hogy az inflációs és az élelmiszerinfláció nálunk volt a legnagyobb.

Szerinte a kormány abban is téved, hogy a reálbérek növekedése automatikusan növeli a fogyasztást. A reálbérek a jövedelmek felét fedik le, de ott vannak a nyugdíjak és más szociális ellátások, amelyeknek nem nőtt a reálértéke.

Ez egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat volt

– mondta.

Kifejtette azt is, hogy az autóipari beruházásoktól, és más külföldi beruházásoktól sem lesz gazdag Magyarország. – Nem volt reális cél Orbán Viktortól, hogy 2030-ra az EU 5 legjobb országa közé kerüljünk. Azt javaslom, hogy legyen ez a cél 2040-re, mert 2030-ra nem jön össze – hangsúlyozta Matolcsy.

Az MNB elnöke szerint az egyensúly és fenntartható növekedést kell, a versenyképességet kell javítani, és a termelékenységet kell bővíteni – vezette le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik