Gazdaság

Nem beszél a kormány a hevesi NMP-üzemről

Varga Jennifer /24.hu
Szijjártó Péter külügyminiszter és helyettese, Magyar Levente
Varga Jennifer /24.hu
Szijjártó Péter külügyminiszter és helyettese, Magyar Levente
A helyiek aggódnak. Ott gyártanák a veszélyes oldószert, amit kimutattak Gödön.

Csárdi Antal (LMP) kérdezte arról Szijjártó Pétert, hogy valóban vegyi üzemet létesítene-e a világ egyik legnagyobb NMP-gyártója a BYN CHEMICAL, vagy magyar leányvállalata a BYN HUNGARY Kft. Hevesen, ahol egyre többen aggódnak emiatt. A lakosság attól tart, hogy ráadásul ezt előzetes környezetvédelmi, egyéb hatástanulmányok, a
helyiek megkérdezése, tájékoztatása nélkül. Az ellenzéki képviselő szerint a helyiek joggal aggódnak.

Sajnos megszokott eljárás, hogy kormányzati szinten, a helyi lakosok feje felett döntenek egy vegyianyagüzem telepítéséről.

Ezért a következő tisztázó kérdésekre várt választ:

  • Igaz- e, hogy Hevesen a BYN CHEMICAL, vagy annak magyar leányvállalata a BYN HUNGARY Kft. fog vegyi üzemet létesíteni?
  • Igaz-e, hogy Hevesen az NMP (N-metil-pirrolidon) gyártását tervezik?
  • Igaz-e, hogy a cég munkatársainak a városban a Deák Ferenc út 2. és a Szerelem Alfréd út 32. szám alatt lesz irodája?
  • Igaz-e, hogy a vegyi üzem a MHW5YD22 blokkazonosítóval jelzett területen épülhet majd fel néhány száz méterre a lakóházaktól?
  • A fideszes polgármesterrel egyeztettek-e (egyeztetnek-e) a BYN CHEMICAL helyi megjelenéséről?
  • Tervezik-e tájékoztatni erről a helyi önkormányzatot és a lakosokat?
  • Figyelembe veszik-e a végső döntés meghozatala előtt a helyi lakosok akaratát, például helyi népszavazás kiírásával?

Korábban a Magyar Hang írt arról, hogy a Sikeres Hevesért Mozgalom értesülései szerint szakmai, befektetői körökben kész tényként kezelik a hevesi oldószergyár megépülését. A szervezet polgármesterjelöltje mondta még a választások előtt a lapnak, hogy a Deák Ferenc utca 2. és a Szerelem Alfréd utca 32. szám alatti ingatlanokat – leendő irodákként – már be is mutatták a cég képviselőinek. Szerinte a veszélyes vegyi anyagokat előállító gyárról az újrainduló polgármester a választások miatt nem beszélt. Ollári-Vadon Mihály szerint az üzem azt szolgálná, hogy az akkumulátorgyártás a kínai befektetőknek minél kényelmesebb legyen, minden feltétel, a veszélyes vegyi anyagok is helyben rendelkezésre álljanak.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Irományában nem cáfolt rá a hevesiek aggodalmaira. Azt írta, ha

valamely beruházni szándékozó vállalattal sikeresen lezárulnak a tárgyalások, a Külgazdasági és Külügyminisztérium haladéktalanul tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, ahogy ezt az elmúlt években is tette.

Az NMP-t (N-metil-2-pirrolidon, metil-pirrolidon) általában oldószerként használják különféle iparágakban. Veszélyes tulajdonságai miatt az Európai Bizottság 2018 áprilisában korlátozta felhasználását. Reprodukciót károsító anyag, súlyos szemirritációt okoz, bőrirritáló hatású, de légúti irritációt is okozhat. A levegőben gőzként jelen lévő NMP a bőrön keresztül is bejuthat a szervezetbe.

Ezt az oldószert találták meg korábban néhány gödi kút vizében, illetve a Greenpeace szerint a gödi Samsung-üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornában. A környezetvédő szervezet még februárban derítette ki, hogy reprodukciót károsító anyaggal szennyezett kommunális víz ömlött ki a gödi földekre a Samsung-gyár mellett.

A Greenpeace adatigénylésére a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. azt válaszolta, hogy 2024. február 21-én a Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának

szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be. A dugulás következtében városi-kommunális eredetű szennyvíz lépett ki felszínre a Göd, „Bócsai körforgalomnál”, amely a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott. A kérdéses esemény során csőtörés nem történt.

A civilek úgy érzik, nincs magyarázat arra sem, miként fordulhatott elő, hogy 2021-ben 81 tonna NMP-oldószer kerülhetett a levegőbe a gyárból, amely a 2024-es érvényes kibocsátási határérték 75-szöröse.

A kormány a társadalmi egyeztetést azzal kerülheti meg, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé tesz egy beruházást. Az LMP népszavazást akar a szabályozásról, ám ehhez 200 ezer aláírást kell összegyűjteni négy hónap alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik