Belföld

Mérgező oldószert találtak néhány gödi kút vizében

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A katasztrófavédelem nem adja ki az iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait.

Az Átlátszó egy független szakértői vizsgálat alapján azt írja, hogy lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert találtak néhány gödi kút vizében. A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; a kutak a gödi Samsung-gyártól mintegy 800–1000 méterre találhatók.

A vizsgálatot megrendelő Göd-ÉRT Egyesület – amelynek egyik tagja jegyzi a cikket – szerint mindhárom vízmintában kimutatható volt a lítium és az NMP viszonylag magas jelenléte. A földtani közeg és felszín alatti vizek szennyezettség-vizsgálatáról szóló rendelet ezeket nem sorolja a veszélyes anyagok közé, de biztonsági adatlapjuk alapján toxikus hatásúak, több előírás szabályozza használatukat.

A szakértői vélemény szerint a légszennyező-anyagként kibocsátott NMP a talajra kiülepedve a csapadékvízzel kerülhetett a talajvízbe. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer szerint ebből az anyagból 2020-ban 354 kilót bocsátott ki a gyár. A szakvélemény összegző megállapítása szerint „egy teljes körű tényfeltárással lenne célszerű kivizsgálni ezen anyagok jelenlétének okait.”

A Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait. Emiatt NAIH-vizsgálat is indult korábban, a Göd-ÉRT Egyesület egyik tagja pert indított. Göd polgármestere, Balogh Csaba tavaly októberben szintén hiába kérte az iparterület talaj- és vízvizsgálati dokumentumait. Az FKI azzal utasította el azok kiadását, hogy azok döntést előkészítő iratok, ezért nem hozhatók nyilvánosságra.

Kapcsolódó
A gödiek tiszta vizet szeretnének a poharukba, petíciót indítottak
A Samsung-gyár vízigénye mellett kérdéses, hogy a lakosság megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet kap-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik