Gazdaság

13-15 százalékos béremelést sürget a Munkástanácsok Országos Szövetsége

MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Átlagosan legalább 13-15 százalékos béremelésre lenne szükség 2022-ben a versenyszférában az árak emelkedése miatt a Munkástanácsok Országos Szövetsége szerint. A munkavállalóai érdekképviselet úgy látja, az emelésnek ez a mértéke még nem emeléné torvább az inflációt – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a munkavállalói érdekképviseletek tárgyalást kezdeményeznek  a munkáltatókkal és az újonnan felálló kormánnyal abból a célból, hogy az infláció csökkentése mellett a bérek reálértéke tartható legyen. A szakszervezetek olyan javaslatokat tennének, amelyek megakadályoznák, hogy a lakosság jövedelmi helyzete tovább romoljon, a legkisebb jövedelemből élők megélhetése pedig ne kerüljön veszélybe. Figyelembe vennék ugyanakkor az adott ágazatok és munkáltatók pénzügyi helyzetét is – olvasható a híradásban.

Fontos, hogy a magas infláció és a globális nehézségek okozta gazdasági problémák ellenére is megőrizzük a bérek reálértékét, a termelékenység javulásából származó többletnyereségből pedig a munkavállalók is részesedjenek, vagyis a cégek béremelésre is fordítsanak eredményükből

– mondta a kormánylapnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint eddig sem a gyorsuló béremelkedés emelte az inflációt, és a továbbiakban sem várható inflációs spirál. Szerinte a meghatározó ágazatok többségében 2021 második fél évében a bruttó profitnál és a termelékenységnél jellemzően kisebb mértékben nőtt a bértömeg.

Palkovics figyelmeztetett: fontos lenne megvizsgálni, hogy mi áll a kiugróan gyors hazai élelmiszerár-emelkedés mögött.

A 9,5 százalékos áprilisi infláción belül jóval jelentősebben, 15,6 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, és ez a folyamat az előző hónapokban is jellemző volt. Magyarországon a környező országokhoz és az európai átlaghoz képest jóval jelentősebb volt az élelmiszerek drágulása a fogyasztói kosáron belül, így elsősorban az alacsonyabb keresetűek magasabbnak érzékelik az inflációt – részletezi a kormánypárti napilap.

A Munkástanácsok számításai szerint a tisztes megélhetéshez ma egy vidéki, egyszemélyes háztartást fenntartó munkavállalónak legalább bruttó 306 ezer forintos alapbért kellene keresnie, vagyis legalább nettó 203,5 ezer forintot – közölte a szakszervezeti vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik