Gazdaság

Nagyot mentek tavaly Bajkai István közpénzhez jutó érdekeltségei

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az Mfor.hu cikke szerint nem panaszkodhat a fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István a cégei 2020-as évére. Bajkai 2018-ban lett országgyűlési képviselő, előtte az országos sajtóban az Orbán-család ügyvédjeként ismerték. Ügyvédi irodája és két másik gazdasági érdekeltség kötődik még közvetlenül a nevéhez, melyekről a képviselői mandátum átvétele után sem mondott le, bár ügyvédi tevékenységét szünetelteti.

Az egyik, régebbi alapítású cége az Archeon Rendezvényszervező Kft., amelyet fele-fele arányban közösen birtokol feleségével, Bonnyai Apolka zongoraművésszel.Tavaly értékesítésből származó árbevételként 1,67 millió forintot könyveltek el az előző évi 2,35 millió után. Azonban a lap kiszúrta, hogy 90 millió forintos egyéb bevételhez is jutott a cég, amely egy olyan, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatás, amelyet még 2019-ben kaptak a kieső TAO-támogatás pótlására. Korábban a G7 számolt be róla, hogy ilyet csak olyan szervezetek igényelhettek, melyek korábban is kaptak TAO-támogatást, azonban a színházaknak szánt állami pénzekből a fideszes képviselő mellett személyi edző és újságárus is kapott.

A képviselő másik érdekeltsége az Aponius Kft., a korábbi 96 millió után 576,8 millió forint árbevételt könyvelhetett el tavaly. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az Aponius Kft. január végén közbeszerzési tanácsadásra kötött keretszerződést a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel amely Rogán Antal, illetve a Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozik. A szerződésből kiderült, hogy a cég 25 ezer forintos óradíjért vállalta a munkát, a 36 hónapos keretszerződés teljes összege azonban nem derült ki a dokumentumból.

Kapcsolódó
Rogánék ügynökségének adnak tanácsot azok, akik miatt egymilliárd euróra büntették Magyarországot
Gulyás Gergely kirúgta őket, most a Rogán Antal fennhatósága alá tartozó kormányzati ügynökségnek dolgozik az Orbán család ügyvédje.

A lap kiemeli: Bajkai harmadik érdekeltségéhez is került közpénz: Bajkai ügyvédi irodája (az SBGK Ügyvédi Iroda) résztulajdonában lévő SBGK Kft. 9 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott balatonfüredi szálláshelyek fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ebből 6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az SBGK apartman fejlesztésére, valamint 3 millió forintot a balatonfüredi Kosztolányi társasüdülőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik