Gazdaság

Varga Judit reagált arra, hogy négy EP-frakció is a jogállamisághoz kötné az uniós kifizetéseket

Szerdán az Európai Parlament (EP) négy frakciója levelet küldött Angela Merkel német kancellárnak, amelyben követelik az EU-s források jogállamisági feltételekhez kötését. Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban: 27 tagállam demokratikusan megválasztott legfelsőbb szintű vezetői már júliusban megállapodtak a költségvetést illetően, „egyértelművé téve, hogy a források kifizetését nem lehet ködös politikai-ideológiai feltételekhez kötni”.

Az EP megint nem a megoldás, hanem a probléma része, hiszen továbbra is politikai boszorkányüldözést folytat és blokkolja a költségvetést

— kommentálta a levelet Varga Judit, aki szerint ez különösen nagy felelőtlenség a koronavírus válság alatt.

Hivatalos jogállamisági záradék nélkül nem tudunk előrehaladni a következő uniós költségvetés elfogadásában

— hangsúlyozta Angela Merkelnek és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében az EP négy frakciójának elnöke.

A szerdán Twitteren közzétett levélben Manfred Weber, az Európai Néppárt, Iratxe Garcia Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, Dan Ciolos, a Renew Europe (Megújuló Európa) és Ska Keller, a Zöldek képviselőcsoportjának elnöke arra hívta fel a bizottság elnökének és az unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárjának a figyelmét, hogy az EP mindig támogatta a tagállamokban a jogállamiság értékeit védő mechanizmus elvét.

A jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén kiállunk az unió költségvetésének védelme mellett, mivel nem hagyhatjuk, hogy bármely tagállam megsértse ezeket az értékeket, miközben részesül az uniós forrásokból

— hangsúlyozták a néppárti frakció Twitter-oldalán közzétett levélben. Hozzátették : a jogállamiságot védelmező uniós eszközök eddig nem bizonyultak elégségesnek. Álláspontunk szerint az Európai Bizottság számára nagyobb hatáskört kell biztosítani annak érdekében, hogy számon kérhesse a tagországoktól a jogállamiság megsértését.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik