Gazdaság

Hiába sült fel Orbán ügyvédje, újabb állami munkát kapott

Csak áprilisban jegyezték be a Rogán Antal propagandaminisztériuma alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) Zrt.-t, ám három hónapra rá, július 10-én máris munkát tudott adni a NER egyik központi figurájának. Negyedmilliárdos megrendelés részese lett Bajkai István tanácsadó cége, az Aponius Consulting Kft., és feladathoz jutott Bajkai sógornője, Bonnyai Mikolt is.

A DKÜ a kormányzati pénzköltés egyik centruma lesz, a hivatalos verzió szerint arra hozták létre, hogy a költségvetési szervezetek, intézmények, állami vállalatok évi sok tízmilliárdos informatikai beszerzéseit intézze. Ennél az új csúcsszervezetnél futott be Bajkai István, aki jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője, korábban az Orbán család ügyvédjeként vált ismertté: képviselte már a kormányfőt, valamint Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt is.

A DKÜ közbeszerzési eljárásaihoz kétrészes tenderen keresett szakembereket. Az első részben közbeszerzésekkel kapcsolatos feladatok ellátására és szaktanácsadásra, a másodikban minőségbiztosításra és ellenőrzésre. Az első megbízást az Aponius a Csendes Consulting Kft.-vel közösen szerezte meg 249 millió forint értékben (150 milliós keretszerződés, amely további 99 millió forinttal újratölthető). Feladatuk egyebek mellett közbeszerzési eljárások dokumentumainak, eljárásainak ellenőrzése lesz. A hirdetményben az Aponiust a közbeszerzési tanácsadásban közreműködő alvállalkozóként említik.

A kisebb falat a Dr. Bonnyai Ügyvédi Irodának jutott: 49 millió forintért (30 milliós keretszerződés, amely 19 millió forinttal újratölthető) segédkeznek minőségbiztosítási és ellenőrzési feladatokban.

Az iroda tulajdonosa dr. Bonnyai Mikolt, aki Bajkai István feleségének, a zongoraművész Bonnyai Apolkának a testvére. 

Bonnyai Mikolt korábban annál a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodánál dolgozott, amely 2016 májusában Bajkai nevével fémjelzett SBGK Ügyvédi Irodával és a Lázár János környékén emlegetett Ész-Ker Kft.-vel 4,8 milliárd forintos megbízást kapott. Az lett volna a dolguk, hogy a Miniszterelnökség külső tanácsadóiként segítsék az uniós támogatással megvalósuló projektekre kiírt közbeszerzések szabályos lebonyolítását. Az Európai Bizottság auditorai szerint ez pocsékul sikerült: a 29 projektből álló mintában 24 súlyos hibát találtak. Ahogyan korábban megírtuk, a szabálytalanságok miatt Brüsszel alsó hangon 103 milliárd forintos büntetést helyezett kilátásba, de a támogatásmegvonás végső számlája akár 500 milliárd forint is lehet. Amit nem a hibázó vállalkozóknak és ügyvédi irodáknak, hanem az adófizetőknek kell állniuk.

Az Orbán családnak dolgozó ügyvédi iroda számláját is az adófizetők állják, nem csak az Eliosét
Az Orbán család jogi ügyeit intéző ügyvédi irodának sem kéri a magyar kormány az uniós támogatást. A magyar adófizetők állják a cechet.

Úgy tűnik, az Európai Bizottság auditorai által kiállított elégtelen bizonyítvány nem ártott Bajkainak, illetve az ügyvédi irodának. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda — amely alatt a DKÜ is működik — idén januárban ismét megbízást adott az SBGK-nak.

A Bajkai-hálózat pedig szépen gömbölyödik. Az Aponiust Bajkai 2017 májusában alapította, és már ebben az évben közpénzes megbízást szereztek az Országos Bírói Hivataltól és a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.-től is. Versenyeztetés nélkül kaptak munkát az SBGK Ügyvédi Irodával egyetemben a Fővárosi Közbeszerzési és Lebonyolító Kft.-től, a Népszava által megszerzett dokumentumok szerint az Aponius mellett felbukkant a DKÜ-s tenderben is nyertes Csendes Consulting.

Egyébként a DKÜ Zrt.-ben jól bejáratott, kormányközeli vezetőknek segíthet a Bajkai család. Az igazgatóság elnöke Siroki Attila József, aki a Rogán Antal bizalmasaként emlegetett Kertész Balázs mellett igazgatósági tag a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-ben. Igazgatósági tag Koszorus László Gáspár volt fideszes képviselő és Takács József. A felügyelőbizottságban Nagy Béla, Gulyás-Kovács Gergely, a Fidesz volt politikai tanácsadója és Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára ül.

Százmilliárdos kérdés, hogy ki dönt az állami informatikai fejlesztésekről. Ahogyan korábban a hvg.hu bemutatta: az elkövetkező időszak autópálya-építése az informatika lesz, nem véletlen sem Mészáros Lőrinc, sem jobbkeze, Jászai Gellért terjeszkedése az IT-piacon.

Választási rendszer, adó, közlekedés: ez kerülhet Mészáros jobbkezéhez a T-Systems megszerzésével
Dávid bekebelezi Góliátot. Elképesztő mennyiségű állami megbízás és referencia kerül így a Mészáros Lőrinc kisebbségi, Mészáros barátjának többségi tulajdonában lévő 4iG-hez.

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik