Gazdaság
Image: 73344334, Áder János köztársasági elnök a Tolna megyei Belecska faluban látogatja meg a helyi gazdaságot, amelyet közmunkások működtetnek, Place: Belecska, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Orbánék nem véletlenül tolták a közmunkát

24.hu
24.hu

2018. 03. 22. 09:27

Korábban a témában:

Mostanában igen mutatósak a foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikák. Hogy mi van mögöttük, és mennyiben lettek szebbek az adatok a közfoglalkoztatás révén, annak nézett utána az Mfor.

Mint ismert, a második Orbán-kormány alatt született meg a döntés a közfoglalkoztatási programok átalakításáról és felpörgetéséről. A tervek szerint a programok kiváló eszközt jelentettek volna ahhoz, hogy miután az érintettek újra belekóstoltak a munka világába, az elsődleges piacon próbáljanak meg elhelyezkedni. Több felmérés is igazolta azonban, hogy a továbblépés helyett sokkal inkább beleragadtak a programba a közmunkások. A hivatalos statisztikák szerint évről évre csupán a közfoglalkoztatottak 13-15 százaléka tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon, miután kiléptek a programból, emlékeztetett a portál.

És közben erősödött az ország megosztottsága földrajzi szempontból: egyre több új munkaerőigény keletkezett a cégek részéről, de voltak olyan megyék, melyek kimaradtak ebből a folyamatból. Ez utóbbi megyékben zömében csak a közfoglalkoztatás volt az, ahol a legtöbb igény keletkezett a munkavállalók iránt. A hátrányos helyzetű megyékben az összes új munkahely több mint 90 százaléka közfoglalkoztatásban jött létre. 

Mára tehát az ország kettészakadt: míg nyugaton inkább a munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek, a közfoglalkoztatásra egyre kisebb mértékben támaszkodik a piac, a programok betöltik eredeti, átmeneti funkciójukat, addig az ország keleti részében továbbra is a munkanélküliség a meghatározó és a közmunka a húzóerő. Utóbbi rész miatt pedig a mai napig nagyon sokat köszönhetnek Orbánék az állami foglalkoztatásnak, mert

  • viszonylag rövid időn belül sikerült általa feljavítani az országos munkaerőpiaci statisztikákat, és
  • ha a közmunka nem futna olyan intenzitással a mai napig, amilyennel fut, akkor ezek a kritikus megyék sokat tudnának rontani az országos statisztikákon is, a teljes foglalkoztatottságtól pedig jóval távolabb lennénk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például a munkanélküliségi ráta a közölt 8,5 helyett 20,1 százalék lenne a munkanélküliek aránya, ha a közfoglalkoztatottakat is ebbe a kategóriába sorolná a statisztika. Ez pedig alig mutatna javulást a 2013-as állapothoz képest, amikor is még 23,4 százalékos volt a korrigált arány. És hasonlóan rossz számok jönnének ki Borsodban, Nógrádban, Baranyában is.

Országos átlagban a korrekció azt eredményezné, hogy 4,2 százalék helyett 8,1 százalékos lenne a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Tehát majdnem a jelenlegi duplája.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.