Belföld

Kizártak a közmunkából egy tízgyerekes anyát

Ott kezdődtek a bajok, amikor a falunapon kifogásolta, hogy egy zsűritag nyerte a sütiversenyt.

Ambrózfalva polgármestere egyedül a tíz gyermekét egyedül nevelő Gál Ildikónak nem hosszabbította meg március elsején lejáró a közmunkaszerződését. Az asszony szerint azért, mert többször is szóvá tette, ha valami nem tetszett neki a faluban – írja a Délmagyar.

„Nyártól vagyok nemkívánatos személy. A falunapon volt süteménysütő verseny is. Az nyerte meg, aki a zsűriben is szerepelt. Hangot adtam a nemtetszésemnek. Vagy süssön valaki, vagy zsűrizzen. A kettő nem megy együtt. Ezen összevesztem többekkel” – meséli Gál Ildikó, akinek három éve, karácsonykor hunyt el váratlanul a férje.

Egy héttel a falunap után megjelent Ildikónál a családsegítő, mert egy bejelentés szerint munka után és hétvégén felügyelet nélkül hagyja a gyerekeket. A nő azt mondja, a közmunka után kénytelen gyakran napszámba menni, hogy meg tudjanak élni, de a kicsik soha nem maradtak felügyelet nélkül, ilyenkor a 15-16 éves gyerekek vigyáznak ötéves kistestvérükre és a nyolcéves ikrekre, ami ellen korábban a családsegítőnek sem volt kifogása.

Ildikó szerint múlt csütörtökön a polgármester még azt üzente, hogy minden közmunkással szerződést hosszabbítanak, ám ő éppen aznap szóvá tette, hogy miért a polgármester rokonára bízták a farsangi fánksütést, és nem a nyugdíjasklubra, ahogy ez korábban szokás volt. A polgármester másnap felhívta telefonon, azzal vádolta, hogy uszítja a közmunkásokat, majd végül közölte: „azt szeretném, hogy elmenj.”

Ambrózfalva polgármestere, Csirik László másképp értékeli a történteket: „A közfoglalkoztatottak között viszályt kelt. Egymás ellen hangolja a munkatársakat. Indulatos, durva és sértő szavakat használ. Ha úgy érzi, sérelem éri, ami megítélésem szerint gyakran nem is valós, akkor nem válogatja meg a szavait. A beszélgetésünkkor el is ismerte, hogy hirtelen reagál a dolgokra. A tavalyi falunapon is botrányosan viselkedett. Lehet, hogy már akkor el kellett volna mondani neki a véleményem, talán megváltozott volna. A beszélgetésünk során is sértegetett egy olyan embert, aki a farsangi rendezvényünkön közreműködik. Mondtam is neki, látod, ez a baj veled… Szinte rendszeresen problémája van valakivel. Közöltem vele azt is, hogy nélküle jobban, problémamentesebben zajlana a közmunkaprogram. Erre úgy reagált, hogy akkor ne is hosszabbítsam meg a szerződését, és újságírót hív a településre” – idézi a polgármestert a Délmagyar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik