Közélet
Image: 73344334, Áder János köztársasági elnök a Tolna megyei Belecska faluban látogatja meg a helyi gazdaságot, amelyet közmunkások működtetnek, Place: Belecska, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Szabolcsban már a nők 14,5 százaléka közmunkás

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2018. 02. 16. 12:15

Korábban a témában:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a férfiak 12, a nők 14,5 százaléka dolgozott közmunkásként 2016-ban – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia A közoktatás indikátorrendszere 2017 című friss tanulmányában (pdf, 37.o.).

A kutatás többek között a szülők családi-társadalmi hátterét vizsgálta. Erre nincs befolyása az oktatáspolitikának, mégis fontos tényező, mert a szülők iskolai végzettsége, társadalmi háttere hatással van gyermekük iskolázottságára, jövőbeni társadalmi helyzetére.

Ebből a szempontból nem túl biztató, hogy a közmunkások aránya éppen a legfeljebb általános iskolát végzetteknél ugrott meg jelentősen. Amellett, hogy 2011 után a közmunkások aránya több mint kétszeresére nőtt, 2015-re már a 25-50 évesek 14 százaléka dolgozott közmunkásként.

A tanulmány szerint a közmunkások aránya és az iskolai végzettség között területi összefüggés is van. Ahol képzettebbek az emberek, ott alacsonyabb a közmunkások népességhez viszonyított aránya, ahol képzetlenebbek, ott ez magasabb.

A legkisebb arány Győr-Moson-Sopron megyében, Pest megyében és Budapesten található a népesség 25-50 közötti korcsoportjában. A legmagasabb arány Szabolcs-Szatmárban, Baranyában, Borsodban figyelhető meg.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.