Gazdaság

A szabadságharc ára

Súlyos piaci következményei lesznek a Standard & Poor’s váratlannak értékelhető, de valójában nem meglepő döntésének.


A mai kereskedéstől nem lehet semmi pozitív fejleményt várni…

A hitelminősítő (csakúgy mint a Fitch, amelyről tegnap még szintén az a hír járta, hogy egyszerre két fokozattal tervezi rontani a magyar osztályzatot) korábban úgy nyilatkozott, hogy döntésével megvárja az IMF tárgyalások kimenetelét.

Erős figyelmeztetés

Az elmúlt napok eseményei alapján azonban messze nem az látszik, hogy a magyar fél mindent megtesz annak érdekében, hogy figyelembe vegye azokat a szempontokat, amelyeket a nemzetközi intézmények „megfontolásra ajánlanak”. A „finom” diplomáciai intelmekre (gondolva itt egyebek mellett az Európai Központi Bank jegybanktörvénnyel kapcsolatos véleményére, az IMF-EU delegáció idő előtti hazahívására, illetve az Európai Bizottság elnökének Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelére) adott magyar válaszok, igencsak gyengék: a kormányzat módosító indítványokat hajlandó volt a jegybanktörvényhez benyújtani, nem engedett azonban azon álláspontjából, hogy a jogszabálynak 2012. január 1-jétől már hatályba kell lépnie.

Nem kell tehát azon csodálkozni, hogy a hitelminősítő csatlakozott az egyéb szervezetekhez: jelezte véleményét a magyar hozzáállásról. Ez pedig nem más, mint az: ha ilyen úton halad tovább Magyarország, nem lesz olyan megállapodás, amely a befektetőknek megfelelő biztonságot jelent arra, hogy tovább finanszírozzák a magyar adósságot.

Van idő elgondolkodni

Nem véletlen az időzítés sem. A mai piaci reakciók alapján a kormánynak még a Magyar Nemzeti Bankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvények tervezett elfogadása előtt lesz ideje mérlegelni: érdemes-e tovább kockáztatnia azt, hogy végleg kútba esik a megállapodás a nemzetközi intézményekkel. S, a mai kereskedéstől nem lehet semmi pozitív fejleményt várni…

Befagyhat az állampapírpiac

A leminősítési döntés a legsúlyosabban az állampapírpiacot érintheti. Itt már a Moody’s négy héttel ezelőtti döntését követő nap is kritikus helyzet alakult ki: délelőtt szinte megbénult a kereskedés, a hozamok extrém 100 bázispontot (1 százalékpontot) meghaladó mértékben ugrottak az előző naphoz képest, a rövidebb (3 év alatti) lejáratoknál épphogy 10 százalék alatt, a hosszabbaknál e szint fölött alakultak. Többen már a 2008 októberi helyzethez hasonló állapotokat emlegettek, amikor kötvényaukciókat az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hónapokig nem tartott. A piac azonban akkor már leminősítést követő nap délutánjára konszolidálódott, s a készülődő IMF tárgyalásoknak köszönhetően azóta is viszonylagos nyugalom uralta a piacot. Ez azonban ma változni fog, ismét erőteljes eladói nyomás várható. Ráadásul ma az ÁKK 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót is tart, kérdés sikerül-e a papírokat értékesíteni, s ha igen, milyen hozam mellett.

Szakadhat a forint és a tőzsde

Erős elmozdulások lesznek a devizapiacon és a tőzsdén is. A forint már tegnap este meredeken gyengült arra a sajtóhírre, hogy a Fitch a leminősítésen gondolkodik, majd az S&P döntését követően tovább szakadt: a reggel még 300 forint alatti euró árfolyam előbb 305, majd 307 forint fölé emelkedett, hajnalban több mint 308 forintot adtak a közös európai fizetőeszköz egységéért.

Jelentős ugrás várható a kockázati- (CDS-) felárakban, amelyek négy hete, a Moody’s döntését követő nap a 2009 tavaszi csúcs fölé emelkedtek (648 bázispontra).

Megállunk-e a szakadék szélén?

A nap nagy kérdése az lesz, hogy elszabadulnak-e annyira az indulatok, hogy a Magyar Nemzeti Bank csak egy rendkívüli kamatemeléssel tudja megállítani a forint gyengülését. Ezt egy hónapja elkerültük, akkor a piaci szereplők úgy nyilatkoztak, hogy ha az MNB-nek közbe kellene lépnie csak a jegybanki alapkamat 100-150 bázispontos emelésének lenne megfelelő hatása.

Összességben tehát ma jelentős – az egy hónappal ezelőttihez hasonló mértékű – elmozdulásokra lehet számítani a magyar eszközök piacain, bár egyelőre van remény arra, hogy a teljes összeomlást elkerüljük. Ez azonban alapvetően azon múlik, hogy milyen válaszokat küld majd Magyarország az eddigi figyelmeztetésekre. A magyar megítélés központi kérdése továbbra is az, hogy sikerül-e megállapodni egy védőhálóról a nemzetközi szervezetekkel. Amíg erre van esély, az a kritikus szinteken megtámaszthatja a piacokat. Ha viszont a kormánynak a szabadságharc folytatása továbbra is fontosabb lesz a pénzügyi stabilitásnál egyelőre nem lehet becsülni a károkat…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik