Gazdaság

A nap, amikor összeomlik a gazdaság

Óriási valószínűséget, 65%-os esélyt adnak elemzők, hogy november 23-26. közötti bankválság robban ki Európában, a gazdaság összeomlik. A jelek vészjóslók.

Óriási valószínűséget, 65 százalékos esélyt ad annak az Exclusive Analysis elemző cég, hogy a november 23-26. közötti napokban bankválság robban ki a Európában, miután Görögország csődbe megy, és a pénzügyi összeomlás azonnal továbbgyűrűzik az olasz bankrendszerre – ismerteti a világgazdasági kockázatok elemzésére szakosodott intézet elemzését a CNBC, melyet a Napi Gazdaság idéz..

A szakértők szerint napról napra kisebb a valószínűsége annak, hogy az EU vezetői átküzdik magukat az adósságválság mocsarán, és világos menetrendet vázolnak fel a helyzet rendezésére.

A forgatókönyv azzal indul, hogy az USA, Nagy-Britannia és a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) megtagadják, hogy külön forrást biztosítsanak az eurózóna válságkezeléséhez az IMF mellett létrehozandó alapon keresztül.

A második lépésben a portugál és a görög kormány összeomlik, mivel a politikai erők nem tudnak megállapodni az egyre erősebb szociális elégedetlenséget okozó válságkezelés következő lépésein.

Összességében a kormányok csődbe mennek adósságuk kezelhetetlensége miatt, a bankok pedig állami adósaik bedőlése miatt, ami európai szintű bankválsághoz vezet – írják az Eclusive Analysis elemzői..

Baljós jelek

Mint beszámoltunk róla, ma délelőtt pánikközeli hangulat alakult ki a deviza- és kötvénypiacokon, esésbe fordultak az európai részvényindexek is. Az ismét felerősödő aggodalmak oka az Olaszországgal kapcsolatos bizonytalanság. Az olasz államfő, Silvio Berlusconi tegnap ígéretet tett arra, hogy az adóssághelyzet rendezése és a növekedés beindítása érdekében tervezett reformlépések elfogadása után lemond pozíciójáról. A bejelentést a piacok előbb kedvezően fogadták: a tengerentúli tőzsdék tegnap még 1 százalék körüli pluszokkal zártak. Ma reggel azonban már mindenkit az érdekelt, hogy mi lesz Berlusconi lemondása után, s ismét az aggodalmak kerültek előtérbe: az olasz kötvényhozamok rekordmagasságba emelkedtek, a 10 éves átlépte a 7 százalékot.

A kedvezőtlen környezetben szenvednek a hazai eszközök is. A forint az euróval szemben 11 órára 311,2 forintig drágult, amely új két és fél éves csúcsnak számít. A svájci frank jegyzése 252,67 forintig emelkedett, a dollár kurzusa pedig 227,5 forinton tetőzött.

Recesszió, depresszió, defláció

A Fitch mai elemzésében kiemelte: meredeken romlik az európai kötvénypiaci szereplők hangulata, az idei harmadik negyedévben ugyanis ennek a befektetői körnek a 40 százaléka, a második negyedévben pedig alig 21 százaléka számolt kettős mélypontú recesszióval. A Fitch legújabb, negyedik negyedévi felmérése szerint azonban az európai piacokon aktív kötvényalap-kezelőknek ezúttal már a 70 százaléka nevezte “nagynak” az újabb recesszió kockázatát.

A Capital Economics közgazdászai legutóbbi elemzésükben közölték, hogy véleményük szerint az adósságtörlesztési átstrukturálás önmagában nem kezelné az adósságválsággal küszködő euróövezeti tagországok alapvető versenyképességi hiányát. A cég szerint az eurózónán belül olyan szélesre nyílt a versenyképességi rés, hogy bezárása egy évtizedig vagy még tovább tartó gazdasági depresszióval és deflációval járna a perifériális országokban.

Mindezek alapján ezeknek az országoknak a gazdasági problémáit csak az oldhatná meg, ha elhagynák az eurót – vélekedtek az elemzők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik