Gazdaság

Májusban 2,8 százalékos infláció

A fogyasztói árak az idén májusban 1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményéből.

Az elemzők májusra 2,6 százalékos tizenkét havi és 0,58 százalékos egyhavi áremelkedést vártak. Májusban a szezonálisan kiigazított „alapdrágulás” 0,4 százalék volt, a maginfláció 2005 májusához viszonyítva 1 százalékot tett ki. Az év első öt hónapjában 2,5 százalékkal emelkedtek az árak.


Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 2,5 százalékkal nőttek. Ez az átlagot meghaladó növekedés az idényáras élelmiszerek árának – májusban szokásos átlagon felüli – 14,7 százalékos emelkedésének következménye. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal drágultak.


A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek árai összességükben nem változtak az előző hónaphoz képest. Az átlagnál nagyobb mértékben emelkedtek az árak az egyéb cikkek körében, ezen belül a járműüzemanyag-árak 4,5 százalékkal nőttek. A ruházkodási cikkek, a szeszes italok, a dohányáruk, valamint a szolgáltatások áremelkedése átlag alatti volt.


Az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 41,6, a tojás 9,7, a marhahús 8,5 százalékkal drágult. Csökkent viszont 5,9 százalékkal a sertészsiradék, 7,9 százalékkal a péksütemények ára.


A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,6 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 1,5 százalékkal, a háztartási energiáért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 májusában.


A szolgáltatások átlagot meghaladó, 3,2 százalékos áremelkedésén belül a helyi tömegközlekedés 12,5, a szemétszállítás 6,2, a csatornadíj 5,1, a vízdíj 4,5 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok árai 13,2 százalékkal nőttek.


“Az élelmiszerárak – ezen belül is az idényáras élelmiszerek – és a járműüzemanyagok vártnál nagyobb emelkedése miatt lett az általunk vártnál 0,4 százalékkal magasabb a májusi infláció” – mondta Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető elemzője a következő hónapokra 2,4-2,5 százalékos, decemberre, a bejelentett intézkedések miatt 5,9 százalékos inflációra számít, 2007-re pedig 6,4 százalékos fogyasztóiár-emelkedést vár.


Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési csoport európai feltörekvő piaci konzultánsa a vártnál magasabb, 2,8 százalékos májusi tizenkét havi infláció keddi közzététele után az MTI-nek Londonban azt mondta: a magyarországi éves inflációs adatok az idei évre már túljutottak a mélyponton, és innen meredeken felfelé veszik az irányt.


Gable azt jósolta, hogy – jóllehet szerinte egyelőre nehéz pontosan megítélni a minap bejelentett költségvetési csomag intézkedéseinek inflációs hatását – az idei harmadik negyedév végére, és a negyedik negyedévben “jóval 5 százalék fölé” gyorsul vissza az éves infláció, de nem zárhatók ki 6 százalék feletti, éves összevetésű havi adatok sem.


A jövő évi inflációs kilátásokra vonatkozó kérdésre Gable azt mondta: 2007 első három negyedévében nagyon erősek lesznek a bázishatások az idei azonos időszakról, vagyis ebben az időszakban magas lesz az éves összevetésű infláció. Utána azonban belépnek az adóváltozások okozta idei gyorsulás éves bázishatásai, aminek következtében 2007 utolsó negyedévében meglehetősen meredek inflációlassulás várható.


A Goldman Sachs keddi előrejelzése szerint az infláció “valamikor 2007-ben” át fogja lépni a 6 százalékot. A cég a következő hat hónapra 1 százalékpontos jegybanki kamatemelést jósol, de keddi elemzése szerint a költségvetési csomag “megbonyolította a dolgot”. Egyrészről a csomag költségvetési kihatásai csökkenteni fogják a belső fogyasztást, főleg az energián kívüli kiadásokat, másrészt az energiaár-kiigazítás elhúzódó folyamat lesz, és a ház várakozása szerint a lakossági gázár végül a jelenlegi szintnek mintegy a kétszeresére nő, ami “másodlagos hatásokkal” fog járni. Mindent egybevetve a Goldman Sachs egyelőre kitart jelenlegi kamat-előrejelzései mellett, áll a keddi londoni kommentárban.





Ajánlott videó

Olvasói sztorik